Debat: Regeringens måde at løse sygeplejerskernes konflikt med regionerne er dårligt nyt for samfundet. Ikke først og fremmest af hensyn til sygeplejerskerne. Deres formentlig berettigede krav kan selvsagt diskuteres fra nu og til dommedag. Men især, fordi den afslører regeringens blakkede forhold til sandheden. Så sent som tirsdag 24. august – forud for regeringens velplanlagte konference i Fredericia – gentog statsministeren, hvad hendes beskæftigelsesminister allerede havde udtalt i weekenden - at regeringen ingen hensigt har om at blande sig i den konflikt.
I dag ved vi alle, at såvel beskæftigelsesminister som statsminister løj. Fra tirsdag til onsdag er der ikke indtrådt begivenheder, der har nødvendiggjort en hastebehandling af et lovforslag. Problemet er især etisk. For når en befolkning – måske efter lovlig lang tid – finder ud af, at magthaverne bruger løgn som et middel, mister den tilliden. Og hvis der ikke eksisterer tillid mellem befolkning og magthavere, falder en vigtig begrundelse for demokrati til jorden.
Tillid og sandhed er nogle af uomgængelige byggesten, hvis man vil bidrage til at sikre demokratiet.
At statsministeren ved samme lejlighed fremhæver den danske arbejdsmarkedsmodel som helt unik, virker det lettere komisk. Alle – givetvis også statsministeren, hvis hun vil være ærlig – kan se, at modellen netop ikke har fungeret i denne sag, hvor regeringen reelt har været part i en konflikt, hvis fredelige løsning den skulle være villig til at finansiere.
Man kan indvende, at tidligere regeringer har benyttet samme fremgangsmåde. Det gør ikke situationen bedre. For når politik udarter til et spørgsmål om taktik, strategi og meningsmålinger, er meget tabt.
I dag ved vi alle, at såvel beskæftigelsesminister som statsminister løj
Det planlagte lovforslag vil med garanti ikke løse de problemer, der har fået Dansk Sygeplejeråds medlemmer til to gange at forkaste et forslag, som deres egen ledelse havde accepteret. Snarere vil det – som det påpeges i Avisen Danmark – føre til, at der bliver mindre søgning til uddannelsen, og at flere sygeplejersker forlader det offentlige og i stedet søger til private udbydere af sygepleje, hvis lønvilkår ofte er bedre, og hvor regionerne ikke har samme mulighed for at forhandle.
Konsekvensen bliver med andre ord en større grad af privatisering af sundhedsvæsenet. Hvis det er det, politikerne ønsker, ville det også på det punkt være velgørende, at de fortalte befolkningen om deres planer – vel at mærke på forhånd.