Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Læserbrev

Politik på vrangen

Debat: Regeringens måde at løse sygeplejerskernes konflikt med regionerne er dårligt nyt for samfundet. Ikke først og fremmest af hensyn til sygeplejerskerne. Deres formentlig berettigede krav kan selvsagt diskuteres fra nu og til dommedag. Men især, fordi den afslører regeringens blakkede forhold til sandheden. Så sent som tirsdag 24. august – forud for regeringens velplanlagte konference i Fredericia – gentog statsministeren, hvad hendes beskæftigelsesminister allerede havde udtalt i weekenden - at regeringen ingen hensigt har om at blande sig i den konflikt.

I dag ved vi alle, at såvel beskæftigelsesminister som statsminister løj. Fra tirsdag til onsdag er der ikke indtrådt begivenheder, der har nødvendiggjort en hastebehandling af et lovforslag. Problemet er især etisk. For når en befolkning – måske efter lovlig lang tid – finder ud af, at magthaverne bruger løgn som et middel, mister den tilliden. Og hvis der ikke eksisterer tillid mellem befolkning og magthavere, falder en vigtig begrundelse for demokrati til jorden.

Tillid og sandhed er nogle af uomgængelige byggesten, hvis man vil bidrage til at sikre demokratiet.

At statsministeren ved samme lejlighed fremhæver den danske arbejdsmarkedsmodel som helt unik, virker det lettere komisk. Alle – givetvis også statsministeren, hvis hun vil være ærlig – kan se, at modellen netop ikke har fungeret i denne sag, hvor regeringen reelt har været part i en konflikt, hvis fredelige løsning den skulle være villig til at finansiere.

Man kan indvende, at tidligere regeringer har benyttet samme fremgangsmåde. Det gør ikke situationen bedre. For når politik udarter til et spørgsmål om taktik, strategi og meningsmålinger, er meget tabt.

I dag ved vi alle, at såvel beskæftigelsesminister som statsminister løj

Det planlagte lovforslag vil med garanti ikke løse de problemer, der har fået Dansk Sygeplejeråds medlemmer til to gange at forkaste et forslag, som deres egen ledelse havde accepteret. Snarere vil det – som det påpeges i Avisen Danmark – føre til, at der bliver mindre søgning til uddannelsen, og at flere sygeplejersker forlader det offentlige og i stedet søger til private udbydere af sygepleje, hvis lønvilkår ofte er bedre, og hvor regionerne ikke har samme mulighed for at forhandle.

Konsekvensen bliver med andre ord en større grad af privatisering af sundhedsvæsenet. Hvis det er det, politikerne ønsker, ville det også på det punkt være velgørende, at de fortalte befolkningen om deres planer – vel at mærke på forhånd.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen