Annonce
Læserbrev

Politik på vrangen

Debat: Regeringens måde at løse sygeplejerskernes konflikt med regionerne er dårligt nyt for samfundet. Ikke først og fremmest af hensyn til sygeplejerskerne. Deres formentlig berettigede krav kan selvsagt diskuteres fra nu og til dommedag. Men især, fordi den afslører regeringens blakkede forhold til sandheden. Så sent som tirsdag 24. august – forud for regeringens velplanlagte konference i Fredericia – gentog statsministeren, hvad hendes beskæftigelsesminister allerede havde udtalt i weekenden - at regeringen ingen hensigt har om at blande sig i den konflikt.

I dag ved vi alle, at såvel beskæftigelsesminister som statsminister løj. Fra tirsdag til onsdag er der ikke indtrådt begivenheder, der har nødvendiggjort en hastebehandling af et lovforslag. Problemet er især etisk. For når en befolkning – måske efter lovlig lang tid – finder ud af, at magthaverne bruger løgn som et middel, mister den tilliden. Og hvis der ikke eksisterer tillid mellem befolkning og magthavere, falder en vigtig begrundelse for demokrati til jorden.

Tillid og sandhed er nogle af uomgængelige byggesten, hvis man vil bidrage til at sikre demokratiet.

At statsministeren ved samme lejlighed fremhæver den danske arbejdsmarkedsmodel som helt unik, virker det lettere komisk. Alle – givetvis også statsministeren, hvis hun vil være ærlig – kan se, at modellen netop ikke har fungeret i denne sag, hvor regeringen reelt har været part i en konflikt, hvis fredelige løsning den skulle være villig til at finansiere.

Man kan indvende, at tidligere regeringer har benyttet samme fremgangsmåde. Det gør ikke situationen bedre. For når politik udarter til et spørgsmål om taktik, strategi og meningsmålinger, er meget tabt.

I dag ved vi alle, at såvel beskæftigelsesminister som statsminister løj

Det planlagte lovforslag vil med garanti ikke løse de problemer, der har fået Dansk Sygeplejeråds medlemmer til to gange at forkaste et forslag, som deres egen ledelse havde accepteret. Snarere vil det – som det påpeges i Avisen Danmark – føre til, at der bliver mindre søgning til uddannelsen, og at flere sygeplejersker forlader det offentlige og i stedet søger til private udbydere af sygepleje, hvis lønvilkår ofte er bedre, og hvor regionerne ikke har samme mulighed for at forhandle.

Konsekvensen bliver med andre ord en større grad af privatisering af sundhedsvæsenet. Hvis det er det, politikerne ønsker, ville det også på det punkt være velgørende, at de fortalte befolkningen om deres planer – vel at mærke på forhånd.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Storbritannien har højeste smittetal siden midten af juli

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge