Annonce
Som mennesker har vi et helt særligt ansvar over for de dyr, der er i vores varetægt. Det gælder vores kæledyr, men det så sandelig også vores husdyr, skriver Pia Kjærsgaard. Arkivfoto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Debat

Pia K. om smågrise, der dør i tusindtal: Det er vores dyr - og vores ansvar

Debat: Som Avisen Danmark kunne berette 1. november, døde flere pattegrise i 2020 end i 2014, selv om der for syv år siden blev indgået en politisk aftale om at reducere dødeligheden, så alene 16 procent af pattegrisene døde. 16 procent er i sig selv er et meget højt tal! Virkeligheden er imidlertid, at nu dør 23,1 procent af alle danske pattegrise.

Pia Kjærsgaard (DF).

Landbrug & Fødevarer har afvist at indgå en ny aftale med henvisning til, at man ikke ved, hvorfor grisene dør. Forskning peger imidlertid på, at det er avlsforhold, der er årsagen. Søer får i dag flere pattegrise, end de har patter til, og mængden af råmælk er ikke steget tilsvarende mængden af diende pattegrise. Dermed risikerer pattegrisene at få for få antistoffer gennem råmælken og blive svagelige, sygdomsramte og dø.


Søer får i dag flere pattegrise, end de har patter til, og mængden af råmælk er ikke steget tilsvarende.

Fra debatindlægget


Som i tilfældet med de æglæggende høns, der for 85 procents vedkommende har brud på brystbenet, tyder den store dødelighed blandt pattegrise altså også på at være et resultat af avl. Vi har desværre tilsidesat dyrevelfærden for at producere så store æg og så mange pattegrise som muligt. Det stiller et helt grundlæggende spørgsmål ved etikken i den måde, vi avler på dyrs egenskaber i forsøget på at få dem optimeret til produktion af fødevarer.

Som mennesker har vi et helt særligt ansvar over for de dyr, der er i vores varetægt. Det gælder vores kæledyr, men det så sandelig også vores husdyr. Vi kan ganske enkelt ikke være bekendt at fremavle dyr, der får fysiske skavanker eller producerer så meget afkom, at afkommet ikke kan overleve.

Jeg forventer ikke løsninger over en nat. Det kan ikke lade sig gøre. At ændre måden, landbruget avler på dyrene, tager tid. Og landmanden har selvfølgelig også selv en økonomisk interesse i at få flest mulige pattegrise til at overleve, da det optimerer produktionen og dermed økonomien. Spørgsmålet om døde pattegrise handler jo netop ikke om dyrenes traditionelle trivsel, hvor man med ændrede krav til pladsforhold eller andet hurtigt kan rette op. Vi ser for eksempel forholdsmæssigt flere døde pattegrise i den økologiske produktion end i den konventionelle.

Men selv om jeg ikke forventer snuptagsløsninger, forventer jeg, at landbruget begynder at rette op på de avlsmæssige forhold. Derfor mener jeg også, det vil være tilrådeligt at indgå en ny aftale om grisedødelighed. Og jeg har svært ved at forstå, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) ikke har insisteret mere på en ny aftale med landbruget.

Ingen landmænd har selvsagt interesse i en produktion, der er etisk angribelig. Men der er større kræfter på spil end den enkelte landmand. Et pres for hele tiden at producere mere og billigere for eksempel. Og derfor håber jeg også, at Landbrug & Fødevarer som organisation for de danske landmænd vil gå i brechen for at komme til bunds i udfordringerne, så vi igen kan leve op til det særlige ansvar, vi som mennesker har for dyr i vores varetægt.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre