Annonce
Peter Kofod (DF). Haderslev. Foto: André Thorup
Danmark

Peter Kofod vil i Folketinget igen: DF skal være et parti for pæne, almindelige mennesker

Han blev valgt i Europa-Parlamentet med 100.000 personlige stemmer, men nu vil Peter Kofod hjem til Danmark og tilbage ind i kernen af Dansk Folkeparti på Christiansborg.

Interview: Der er kun lige gået to år, siden Peter Kofod blev valgt til Europa-Parlamentet, men bliver der udskrevet folketingsvalg i morgen, er han klar til at sige farvel til Bruxelles med det samme.

- Jeg søger en kreds og har ambitionen om at stille op til folketingsvalget uanset, hvornår det kommer, siger Peter Kofod.

Peter Kofod var en markant retsordfører for DF i Folketinget i forrige valgperiode, tæt på ledelsen og blev ofte nævnt som fremtidens mand og en kronprins in spe. Men da partiets daværende gruppeformand i Europa-Parlamentet Anders Vistisen blev vraget af ledelsen som spidskandidat til EU-valget i 2019 (Vistisen blev i stedet nummer to på listen, men partiet fik kun en valgt) fik Peter Kofod klar besked fra ledelsen om, at han skulle tage tjansen som partiets mand i Bruxelles og Strassbourg. En proces der slog alvorlige skår i både Vistisen og Kofods forhold til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen-Dahl. Og ved partiets seneste årsmøde blev Kofod af de delegerede valgt ind i hovedbestyrelsen på en særdeles ledelseskritisk platform.

Men nu, to år efter det, som til en vis grad kunne tolkes som en landsforvisning, melder Kofod sig altså ind i arbejdet med at få den hjemlige skude på ret køl efter et historisk stort valgnederlag til folketingsvalget, der faldt umiddelbart efter parlamentsvalget.

- Sagen er, at med den situation partiet befinder sig i, synes jeg, det vil være godt at være på Christiansborg igen, og der melder jeg mig selvfølgelig klar, siger Peter Kofod.

Det kan virke, som om du render af pladsen i EU efter kort tid, men er det korrekt at sige, at du i så fald render af en plads, du ikke selv havde søgt?

- Bliver jeg ikke valgt til Folketinget, sidder jeg selvfølgelig perioden ud i parlamentet. Jeg synes ikke, det er at rende af pladsen, men for mig har det centrale i politik altid været arbejdet i Folketinget, fordi det er nært på den virkelighed, vi lever i. Og så er det rigtigt, at det ikke var min plan, at jeg skulle i Europa-Parlamentet, men jeg vil også sige, at Dansk Folkeparti har fået meget ud af det. Jeg er stolt af, hvor langt vi allerede er nået i parlamentet i denne valgperiode.

Hvis plan var det så?

- Det var en plads, jeg fik tilbudt. Sådan er politik.

Var det, hvad man kalder et siciliansk tilbud - sådan et man ikke kan afslå?

- Det var som, det var.

Splid i partiet

"Den situation partiet befinder sig i", er ikke bare en situation, hvor partiet stadig lider efter gå fra 37 til 16 mandater ved sidste valg, hvor interne magtkampe har raset, og hvor en svindelsigtet og nu tiltalt Morten Messerschmidt blev trukket op som næstformand for at lægge en dæmper på kampene. Det er også et parti i splid med sig selv på netop det område, som har været selve partiets eksistensgrundlag: Udlændingelinjen.

Et skænderi på mail mellem en række hovedbestyrelsesmedlemmer blev lækket til Politiken i den forgangne uge. Skænderiet tog udgangspunkt i at Peter Kofod skrev, at det "var langt over stregen", da partiets tidligere udlændingeordfører og nuværende ansatte Martin Henriksen på sociale medier beskyldte statsminister Mette Frederiksen for at reklamere for islam, fordi hendes vaccinestik blev udført af en sundhedsmedarbejder, der bar tørklæde.

Anders Vistisen blandede sig på Peter Kofods side, og gjorde det til et ledelsesspørgsmål i partiet ved at finde det "urimeligt og uforståeligt", at Martin Henriksen bliver tolereret af Kristian Thulesen-Dahl.

Martin Henriksen reagerede ved at at bede Kofod og Vistisen om at stoppe sig selv og skrev, at det blot handlede om, at Kofod og Vistisen gik efter magten i partiet.

Hvad handlede den diskussion egentlig om?

- Først vi jeg sige, at læk er totalt uacceptabelt. Jeg blev utrolig chokeret og såret over, at nogle har følt behov for at lække fra en lukket diskussion i hovedbestyrelsen. Jeg mente, hvad jeg skrev - det var bare en intern diskussion.

Var diskussionen udtryk for en reel politisk uenighed?

- Lad mig sige det på denne måde: Pia Kjærsgaard var formand, da jeg meldte mig ind som 14-årig. Jeg var dybt imponeret af, at alle de grimme og nederdrægtige ting, den yderste venstrefløj sagde om hende, blev mødt med overskud og en refleksion i partiet om, at vi aldrig måtte falde til det niveau. Vi var et folkeparti - gode, pæne, almindelige mennesker skulle kunne se sig selv i vores parti. Det mener jeg stadig, at de skal kunne. Jeg har ikke forandret hverken tilgang eller politik. Bare fordi andre partier rykker tættere på os, har jeg ikke behov for at flytte mig. Jeg har selvtillid og en tro på, at det projekt, jeg meldte mig ind i, stadig er et godt projekt.

Du har ikke forandret dig, siger du. Har DF forandret sig?

Peter Kofod tænker sig om. Længe. Der går 18 sekunder, før journalisten knækker og uddyber spørgsmålet.

Du sagde, at under Pia Kjærsgaard var der en overenskomst om ikke at forfalde til det, du kalder niveauet på den yderste venstrefløj, når man taler om andre mennesker. Når du understreger det, må det være, fordi du ser en forandring der?

- En af partiets største sejre er, at man har kunnet give den stramme udlændingepolitik et menneskeligt ansigt. At man kunne få ganske almindelige mennesker til at sige, at der er et problem, og det skal løses. Det er vores fortjeneste, at vi er kommet dertil i dag i Danmark. Jeg ærgrer mig ikke over, at andre partier er rykket tættere på os, og jeg kommer ikke til at acceptere, at Mette Frederiksen eller andre skal skubbe mig længere til højre. Jeg står, hvor jeg altid har stået.

Så prøver jeg lige en gang til: Har DF forandret sig?

- Hvad skal jeg snart sige? Politikken er som den er. Jeg mener, det jeg siger.

Det hører jeg ikke som et svar.

- Jeg kommer ikke til at gå ind i en intern diskussion.

Ingen formandsmotivation

Når du taler om partiet under Pia Kjærsgaard i denne kontekst, forstår jeg det sådan, at du taler om, at der dengang blev slået anderledes hårdt ned på meget yderligtgående meldinger fra partiets folk?

- Ja, det har jeg altid respekteret.

Løfter Kristian Thulesen-Dahl den arv?

- Jeg har fuld tillid til, at partiledelsen gør det så godt, den kan.

Kunne du godt tænke dig at blive formand?

- Dette parti er privilegeret med at have både en konge og en kronprins. Der er optaget på de pladser, så det er slet ikke en aktuel diskussion.

Har du bemærket de problemer, det har givet i andre partier, når man også giver næstformanden titel af kronprins?

- Nu er Dansk Folkeparti gudskelov ikke som andre partier. Vi har en formand og en næstformand.

Kunne du godt tænke dig at blive formand engang?

- Det er ikke et mål med min opstilling. Jeg har et dybt drive for at være med til at gøre noget godt for partiet og Danmark. Det er min motivation.

Ingen strammerkonkurrence

Dansk Folkeparti blev skabt ud af en drift mod at få reel indflydelse i dansk politik. Pia Kjærsgaard brød ud af Fremskridtspartiet, fordi hun følte, at det hele blev for tosset og gik op i råberi på sidelinjen. Og partiet blev i manges analyse hårdt straffet ved sidste folketingsvalg, fordi det forsømte at søge reel indflydelse, da det ikke kæmpede for at komme i regering, mens det var Folketingets største borgerlige parti.

Er DF kommer for langt væk fra sit udgangspunkt?

- Det vil jeg ikke ind i en diskussion af.

Vil du gerne have, at DF søger derind igen?

- Det er mere afgørende for mig, at vi får ret end, at vi råber, at vi har ret. Havde DF for 15-20 år siden valgt en anden tilgang, havde vi haft svenske tilstande på udlændingeområdet. Vi valgte den folkelige, samarbejdende linje. Det vil jeg hellere, end jeg vil lade mig skubbe længere ud mod højre.

Du mener altså ikke, at I skal kæmpe med Nye Borgerlige f.eks. om at være strammest?

- Nej, det er helt forkert. Vi skal ikke lade os koste rundt af, at nogle har meldt sig på banen med noget, der ligger op af os. Vi skal have selvtillid, ranke rygge og en tro på vores produkt.

Er der andre partier, der går for langt i udlændingepolitikken?

- Man kan sagtens finde eksempler, men jeg vil ikke ind i en fejlfindingskonkurrence, fordi så skal jeg definere DF i forhold til andre. Det må handle om os selv - de andre partier må selv kommunikere deres linje ud. Jeg har ret høj tillid til, at vælgerne kan finde ud af det.

Ville man ikke gøre det lettere for vælgerne, hvis de f.eks. får at vide, hvordan du ser Nye Borgerliges udlændingepolitik adskiller sig fra jeres?

- Jeg vil ikke bruge plads på at pege fingre af Pernille Vermund eller andre. Jeg gider ikke alt det stenkasteri mod andre partier.

Stenkasteri er noget man holder internt?

- Jeg bryder mig slet ikke om stenkasteri. Jeg vil ikke deltage i en strammerkonkurrence. Det der med at lade sig presse af andre, er jeg simpelthen blevet for gammel til.


Vi var et folkeparti - gode, pæne, almindelige mennesker skulle kunne se sig selv i vores parti.

Peter Kofod (DF)

Vi skal ikke lade os koste rundt af, at nogle har meldt sig på banen med noget, der ligger op af os.

Peter Kofod (DF)


Peter Kofod

31 år gammel. Meldte sig ind i Dansk Folkeparti som 14-årig.

Valgt til Europa-Parlamentet siden 2019 for Dansk Folkeparti.

Før det medlem af Folketinget 2015-2019 valgt i Sydjyllands Storkreds. Og før det medlem af Haderslev Byråd og Regionsrådet i Syddanmark 2014-2015.

Uddannet lærer fra UC Syddanmark i Haderslev.

Bor i Haderslev og København med sin kone.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus