Annonce
Coronakrisen har banet vejen for digitale løsninger i sundhedsvæsenet, og ifølge læger, patienter og regioner er de digitale løsninger kommet for at blive.
Danmark

Patienter vil droppe fysiske besøg hos lægen efter coronakrisen

Mere end hver anden dansker vil have mere digital kontakt med sundhedsvæsenet, viser ny undersøgelse. Derfor bør man holde fast i mange af de digitale løsninger, som er taget i brug under coronakrisen, mener Danske Patienter og regionerne. Men vi skal huske at passe på patientsikkerheden, advarer læger.
Sundhed: En stor del af danskerne vil erstatte fysiske lægebesøg med konsultationer over eksempelvis video eller telefonen - også efter coronakrisen. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for organisationen Danske Patienter. 55 procent af de 1460 repræsentativt udvalgte danskere, der medvirker i undersøgelsen, svarer, at de i højere grad ønsker at kontakten med sundhedsvæsenet sker via video, chat eller telefon.
Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at coronakrisen har sat skub i danskernes digitale kontakt med sundhedsvæsenet. For at mindske risikoen for smitte er en lang række besøg i sundhedsvæsenet blevet erstattet med telefon- eller videokonsultationer, og alene hos de praktiserende læger er mere end 70.000 konsultationer klaret over video siden 24. marts. Den udvikling må hellere end gerne fortsætte, mener Danske Patienter.
- Folk vil gerne leve så normalt som muligt, uanset at man har en eller flere sygdomme inde på livet. Det kan være en belastning at skulle frem og tilbage til kontrol og undersøgelser på hospitalet og tage fri for arbejde for at tage til praktiserende læger, siger organisationens direktør, Morten Freil.

Frygter tilbageslag

Godt hver fjerde voksne dansker har ifølge undersøgelsen inden for de seneste seks måneder mindst en gang haft digital kontakt med sundhedsvæsenet, og tre ud af fire af dem mener, at fordelene overskygger ulemperne. Nu frygter Danske Patienter, at den digitale udvikling får et tilbageslag.
- Vi er bange for, at det momentum, der er skabt nu og de gode erfaringer, man har fået under coronakrisen, bliver rullet tilbage, fordi der i nogle fagkredse er modstand mod at gøre det digitalt, siger Morten Freil.
Også Danske Regioner og de praktiserende lægers organisation, PLO, har tidligere i avisen Danmark erklæret sig klar til i højere grad at benytte videokonsultationer, når coronakrisen er ovre.
Til gengæld har formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, hejst det gule flag og påpeget, at der endnu ikke er forskning, som viser konsekvenserne ved at lade fysiske besøg hos lægen blive erstattet af videomøder. Derfor er der risiko for, at man ved brugen af video overser alvorlig sygdom, mener han.
- Du kan ikke fornemme, hvordan patienten har det. Du bruger alle dine sanser som læge. Det er tusind små signaler, som patienten sender undervejs i konsultationen, og ting du lægger mærke til i det fysiske møde. Videokonsultationen lægger op til fokuseret samtale på ét fokuseret problem. Det bliver vanskeligere at opdage ting, der dukker op, fordi du ikke har mennesket ved siden af, sagde han i april til avisen Danmark.

Skal være forsigtige

Næstformand for de praktiserende lægers organisation, Mireille Lacroix, anerkender, at der mangler forskning, der kan bakke op om videokonsultationerne, og at man under normale omstændigheder ville være mere bekymret for at tage de forholdsvis uprøvede videokonsultationer i brug. Alligevel vil det blive nemmere at erstatte det fysiske møde med en telefonsamtale eller videokonsultation, efter coronakrisen har givet lægerne erfaring med det nye værktøj, og det bør heller ikke true patientsikkerheden, mener hun.
- Men vi bliver nødt til at anlægge et forsigtighedsprincip. Under coronaen var forsigtighedsprincippet at undgå smitten. Nu vil forsigtighedsprincippet være at undgå fejldiagnoser.
Det samme mener Christina Frøslev-Friis, formand for Lægeforeningens it- og digitaliseringsudvalg. Hun mener, at man skal være påpasselig med at udrede patienter gennem video på grund af den manglende viden om konsekvenserne for patientsikkerheden.
- Vi har fået væsentlig mere digital kontakt, og det skal vi holde fast i. Men vi skal også holde fast i, at det er etableret over en kort periode, så er der uhensigtsmæssigheder, så er vi nødt til at taget det meget, meget alvorligt og rulle det tilbage igen, siger hun.

Vil fortsætte udvikling

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), er ikke nervøs for patientsikkerheden. Hun håber ligesom Danske Patienter, at coronakrisen for alvor har fået sat skub i digitaliseringen i sundhedsvæsenet.
- Jeg kan forsikre om, at det ikke er vores hensigt at sætte en stopklods i noget. Vi betragter udviklingen under coronaen som et rygstød, der kan bruges til at fastholde det momentum, der er skabt, siger hun.
Frygter du ikke, at man risikerer at overse alvorlige sygdomme ved at bruge eksempelvis video frem for fysisk fremmøde?
- Nej, jeg tror faktisk man kan have en rigtig god dialog på video, og har man ting, man er i tvivl om, kan man sige, at patienterne fortsat skal komme ind i konsultationen.
- Men jeg er enig i, at man hellere bør tage en fysisk konsultation for meget end én for lidt, hvis der er noget, man er i tvivl om, siger hun.
Formand i Danske Regioner, Stephanie Lose (V), er klar til at lade flere danskere erstatte besøg hos de praktiserende læger og sygehuse med eksempelvis videomøder.
Morten Freil fra Danske Patienter mener ikke, at manglende forskning bør bremse de digitale konsultationer. Han påpeger, at det bør erstatte en række udvalgte besøg hos lægen som eksempelvis opfølgende samtaler eller rutinemæssige kontroller, hvor det af lægen ikke vurderes, at et digitalt lægebesøg svækker kvaliteten. Samtidig understreger han, at det ikke bør være et krav at tilbyde eller tage imod eksempelvis video frem for et fysisk møde.
- Det vil være urimeligt at udskyde oplagte fremskridt i sundhedsvæsenet på baggrund af at samle viden de næste mange år, siger han.

Derfor vil patienter have mere digital kontakt

  1. Danske Patienter mener, at videokonsultationer vil få flere til at kontakte sundhedsvæsenet, da det vil være mere fleksibelt og lettere tilgængeligt.
  2. Især kronisk og langvarigt syge bruger mange kræfter på at møde fysisk op i sundhedsvæsenet, og en del af konsultationerne kunne være digitale, mener Danske Patienter. Organisationens direktør, Morten Freil, understreger, at man kun skal lave eksempelvis videokonsultationer, når det giver mening. Han tror, at regionerne og lægerne i samarbejde med patient- og pårørendeforeninger kan fastlægge retningslinjer som sikrer, at man undgår, at man kommer til at overse alvorlige sygdomme.
  3. Danske Patienters undersøgelse viser, at en stor del af danskeren gerne vil have digital kontakt til sundhedsvæsenet. 55 procent er interesseret i at kontakten med sundhedsvæsenet i højere grad sker digitalt. Og tre ud af fire, som har erfaring med digital kontakt med sundhedsvæsenet, mener, at fordelene er så store, at sundhedsvæsenet bør give bedre mulighed for det.
Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen