Annonce
- Vi har i dag tilbudt partilederne en dybt fortrolig briefing. Det er efterretninger om børn af fremmedkrigere, og i sagens natur kan jeg ikke komme yderligere ind på de her forhold, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Partier har fået efterspurgt orientering om Syrien-børn

Islamisk Stat har smuglet børn ud af fangelejre, men oplysning blev tilsyneladende ikke delt med Folketinget.

Regeringen har på et møde fredag givet Folketingets partier en "fortrolig orientering" om situationen for blandt andet omkring 19 børn med dansk tilknytning, der sidder fanget i lejre i Syrien.

Det har været længe efterspurgt, og særligt støttepartierne har ladet vide, at det kunne få alvorlig betydning for udenrigsminister Jeppe Kofod (S), hvis det viser sig, at regeringen har holdt oplysninger tilbage.

Kofod giver en kommentar til pressen fredag efter mødet, men tager ikke imod spørgsmål.

- Vi har i dag tilbudt partilederne en dybt fortrolig briefing. Det er efterretninger om børn af fremmedkrigere, og i sagens natur kan jeg ikke komme yderligere ind på de her forhold, siger Jeppe Kofod.

Det fremgår ikke, hvilke oplysninger der indgik i briefingen. Han bliver kaldt i samråd om sagen i den nærmeste fremtid.

Regeringen er blevet kritiseret for, at den ikke har delt oplysninger med Folketingets partier. I stedet måtte partierne læse om en orientering fra Forsvarets Efterretningstjeneste i Ekstra Bladet.

Avisen har beskrevet, at 30 børn er smuglet ud fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien. Der er ifølge regeringen ikke danske børn blandt de 30.

Den militante bevægelse Islamisk Stat står bag, har Ekstra Bladet beskrevet. Formålet skulle være at træne børnene til at begå terror i deres hjemlande.

Der foregår en politisk diskussion om, hvorvidt børnene og deres mødre skal tages hjem eller ej. Et flertal er imod, men sagen udvikler sig hastigt for tiden.

Hidtil har regeringen afvist at have forholdt partierne oplysningerne. Men regeringen vil fremadrettet dele oplysninger, lyder det nu.

- Det er en briefing, som giver grundlaget for, at partierne selv kan tage stilling til de her spørgsmål. Jeg ser frem til at drøfte problemstillingerne videre med partierne i Nævnet, og jeg har taget initiativ til, at det sker fortløbende, siger Jeppe Kofod.

Han henviser til Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er endnu mere ordknap.

- Der er givet en meget fortrolig orientering, og jeg kan ikke kommentere, hvad der er sagt, og jeg har heller ikke yderligere at tilføje til den vigtige og fortrolige orientering, der er givet derinde, siger hun.

Hverken Enhedslisten eller De Radikale vil svare på, om de har tillid til Kofod.

Enhedslistens tillid til Kofod kan ligge på "et meget lille sted", og noget tyder på, at oplysningerne er blevet "begravet" for Folketinget, siger Rosa Lund (EL).

Et uafklaret spørgsmål er, om den danske stat har et juridisk ansvar for børnene og deres mødre i Syrien. Det spørgsmål skal prøves ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en fransk sag, som kan få betydning for Danmark.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer