Annonce
Tilhængere af Tunesiens præsident, Kais Saied, festede i hovedstaden Tunis efter søndagens begivenheder. Foto: Zoubeir Souissi/Reuters
Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Flere frygter nu et kup i Tunesien, efter at præsidenten har sat premierministeren og parlamentet fra bestillingen. Imens blev der jublet på gader i hele landet

Tunesien: Igennem en rum tid har uroen og den politiske utilfredshed ulmet i Tunesien, og søndag aften eskalerede situationen på dramatisk vis.

Efter voldelige protester i en række byer besluttede Tunesiens præsident, Kais Saied, at fyre premierministeren, Hichem Mechichi. Samtidig suspenderende han parlamentet og medlemmernes immunitet.

Tusindvis af Saied-støtter så stort på coronarestriktioner og gik på gaderne landet over. Folk brød ud i jubel og dyttede i deres biler i scener, der vakte minder om Det Arabiske Forår.

Politiske modstandere kaldte præsidentens handlinger for et angreb på det tunesiske demokrati.

Men præsidenten henviste til forfatningens artikel 80 og udtalte, at det blot handlede om at skabe fred i landet.

- Vi har taget disse beslutninger, indtil roen vender tilbage til Tunesien, og indtil vi har reddet staten, sagde Saied ifølge mediet BBC i en tv-tale.

Kup mod forfatningen

Formanden for parlamentet, Rached Ghannouchi, der også er leder for det relativt moderate islamiske parti Ennahda, tror imidlertid ikke på præsidentens udmeldinger.

Ghannouchi sagde sent søndag, at Saied har gennemført et "kup mod revolutionen og forfatningen".

- Vi anser institutionerne for stadig at være intakte, og Ennahdas tilhængere og folket vil forsvare revolutionen, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed henviste han til Det Arabiske Forår i 2011, da Tunesien gjorde op med landets mangeårige militante styre og fordrev den daværende præsident.

Rached Ghannouchi, der også er leder af partiet Ennahda og parlamentsformand, sagde sent søndag, at præsident Saied har gennemført et "kup mod revolutionen og forfatningen". Foto: Zoubeir Souissi/Reuters

Imens advarede Saied mod voldelig modstand over for den beslutning, han havde truffet.

- Enhver, som tænker på at gribe til våben, og enhver, som måtte skyde med kugler, vil blive mødt med kugler fra de væbnede styrker, sagde præsidenten.

Mange borgere i Tunesien har længe været vrede over landets elendige økonomi, voksende arbejdsløshed og problemer med korruption.

Ennahda har været genstand for meget af befolkningens vrede, og tidligere søndag brugte politiet tåregas mod demonstranter, som gik til angreb på partiets hovedkvarter.

En ny diktator?

Utilfredsheden er kun blevet større på grund af regeringens dårlige håndtering af pandemien. Den resulterede for nylig i, at hæren overtog ansvaret for indsatsen mod corona.

- Vi er blevet fri for dem, sagde Lamia Meftahi, som er en kvinde, der fejrede søndagens begivenheder i Tunis, ifølge Reuters.

På gaderne i Tunis og andre byer var folk stadig ude, flere timer efter Saieds udmelding, mens helikoptere cirkulerede over dem på himlen.


Mange borgere i Tunesien har længe været vrede over landets elendige økonomi, voksende arbejdsløshed og problemer med korruption.

Fra artiklen


Ifølge nyhedsbureauet AFP stod en mand i 40'erne og så på festlighederne uden at vise begejstring.

- Disse fjolser fejrer en ny diktators fødsel, sagde han ifølge AFP.

Kais Saieds suspendering af parlamentet bliver af iagttagere set som den hidtil største udfordring af Tunesiens demokratiske forfatning fra 2014. Den fastslår, at magten i landet skal deles mellem præsidenten, premierministeren og parlamentet.

Præsident Saied har meddelt, at han nu vil blive en del af den udøvende magt sammen med en ny premierminister.

Beslutningen om at suspendere parlamentet vil som udgangspunkt vare i 30 dage.

Et årti med uro og flere kriser

December 2010: Den unge frugtsælger Mohamed Bouazizi sætter ild til sig selv foran et regeringskontor. Hans død fører til massive protester

Januar 2011: Tunesiens mangeårige autoritære leder, Zine El Abidine Ben Ali, flygter til Saudi-Arabien, da en revolution i Tunesien fører til opstande i hele den arabiske verden, der senere blev kendt som Det Arabiske Forår.

Januar 2014: Parlamentet godkender en ny forfatning.

December 2014: Beji Caid Essebsi vinder Tunesiens første frie præsidentvalg.

Januar 2021: 10 år efter revolutionen bryder nye protester ud i Tunesien. Denne gang mod politivold og utilfredshed med landets skrantende økonomi.

Juli 2021: Præsident Kais Saied fyrer premierministeren og suspenderer parlamentet. Hans modstandere beskylder ham for at være i gang med et kup.

Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Danmark For abonnenter

Christiania fylder 50 - og Pusher Streets hashboder står endnu

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Pinlig affære: Bestyrelse ville ikke fyre direktør, der krænkede kvinder i årevis - Nu stopper han

Indland

Isbjørnen satte præg på grønlandsk politik

Udland

George Floyds drabsmand vil anke sin dom

Debat

Debat: Livstidsdømte skal ikke bruge fængslerne som dating-central

Debat: Som justitsminister er en af mine vigtigste rettesnore retfærdigheden eller med et andet ord retsfølelsen. At der er en rimelig sammenhæng mellem forbrydelse og straf.

Indland

Efteråret holder pause søndag med sol og omkring 20 grader

Der venter for de fleste danskere en ganske pæn efterårsweekend, hvor der er udsigt til godt med sol og temperaturer helt op omkring 20 grader visse steder søndag.

Erhverv

Kinesisk kolos i klemme er fortsat tavs om rentebetaling

Den gældsplagede kinesiske ejendomsudvikler Evergrande er fortsat tavs om en rentebetaling på 83,5 millioner dollar, der forfaldt torsdag.

Danmark For abonnenter

Fristaden holder stand og nyder bred opbakning 50 år efter fødslen

Debat For abonnenter

Meningsmager Jens Rohde: Er der en virksomhed, der vil passe mine børn en gang om ugen?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Erhverv

Arbejdsretten indskærper: Sygeplejersker skal stoppe strejker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske 'Two of us' er hemmelig romance for evigt

Debat

Debat: Må vi politikere egentlig være her?