Annonce
Tilhængere af Tunesiens præsident, Kais Saied, festede i hovedstaden Tunis efter søndagens begivenheder. Foto: Zoubeir Souissi/Reuters
Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Flere frygter nu et kup i Tunesien, efter at præsidenten har sat premierministeren og parlamentet fra bestillingen. Imens blev der jublet på gader i hele landet

Tunesien: Igennem en rum tid har uroen og den politiske utilfredshed ulmet i Tunesien, og søndag aften eskalerede situationen på dramatisk vis.

Efter voldelige protester i en række byer besluttede Tunesiens præsident, Kais Saied, at fyre premierministeren, Hichem Mechichi. Samtidig suspenderende han parlamentet og medlemmernes immunitet.

Tusindvis af Saied-støtter så stort på coronarestriktioner og gik på gaderne landet over. Folk brød ud i jubel og dyttede i deres biler i scener, der vakte minder om Det Arabiske Forår.

Politiske modstandere kaldte præsidentens handlinger for et angreb på det tunesiske demokrati.

Men præsidenten henviste til forfatningens artikel 80 og udtalte, at det blot handlede om at skabe fred i landet.

- Vi har taget disse beslutninger, indtil roen vender tilbage til Tunesien, og indtil vi har reddet staten, sagde Saied ifølge mediet BBC i en tv-tale.

Kup mod forfatningen

Formanden for parlamentet, Rached Ghannouchi, der også er leder for det relativt moderate islamiske parti Ennahda, tror imidlertid ikke på præsidentens udmeldinger.

Ghannouchi sagde sent søndag, at Saied har gennemført et "kup mod revolutionen og forfatningen".

- Vi anser institutionerne for stadig at være intakte, og Ennahdas tilhængere og folket vil forsvare revolutionen, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed henviste han til Det Arabiske Forår i 2011, da Tunesien gjorde op med landets mangeårige militante styre og fordrev den daværende præsident.

Rached Ghannouchi, der også er leder af partiet Ennahda og parlamentsformand, sagde sent søndag, at præsident Saied har gennemført et "kup mod revolutionen og forfatningen". Foto: Zoubeir Souissi/Reuters

Imens advarede Saied mod voldelig modstand over for den beslutning, han havde truffet.

- Enhver, som tænker på at gribe til våben, og enhver, som måtte skyde med kugler, vil blive mødt med kugler fra de væbnede styrker, sagde præsidenten.

Mange borgere i Tunesien har længe været vrede over landets elendige økonomi, voksende arbejdsløshed og problemer med korruption.

Ennahda har været genstand for meget af befolkningens vrede, og tidligere søndag brugte politiet tåregas mod demonstranter, som gik til angreb på partiets hovedkvarter.

En ny diktator?

Utilfredsheden er kun blevet større på grund af regeringens dårlige håndtering af pandemien. Den resulterede for nylig i, at hæren overtog ansvaret for indsatsen mod corona.

- Vi er blevet fri for dem, sagde Lamia Meftahi, som er en kvinde, der fejrede søndagens begivenheder i Tunis, ifølge Reuters.

På gaderne i Tunis og andre byer var folk stadig ude, flere timer efter Saieds udmelding, mens helikoptere cirkulerede over dem på himlen.


Mange borgere i Tunesien har længe været vrede over landets elendige økonomi, voksende arbejdsløshed og problemer med korruption.

Fra artiklen


Ifølge nyhedsbureauet AFP stod en mand i 40'erne og så på festlighederne uden at vise begejstring.

- Disse fjolser fejrer en ny diktators fødsel, sagde han ifølge AFP.

Kais Saieds suspendering af parlamentet bliver af iagttagere set som den hidtil største udfordring af Tunesiens demokratiske forfatning fra 2014. Den fastslår, at magten i landet skal deles mellem præsidenten, premierministeren og parlamentet.

Præsident Saied har meddelt, at han nu vil blive en del af den udøvende magt sammen med en ny premierminister.

Beslutningen om at suspendere parlamentet vil som udgangspunkt vare i 30 dage.

Et årti med uro og flere kriser

December 2010: Den unge frugtsælger Mohamed Bouazizi sætter ild til sig selv foran et regeringskontor. Hans død fører til massive protester

Januar 2011: Tunesiens mangeårige autoritære leder, Zine El Abidine Ben Ali, flygter til Saudi-Arabien, da en revolution i Tunesien fører til opstande i hele den arabiske verden, der senere blev kendt som Det Arabiske Forår.

Januar 2014: Parlamentet godkender en ny forfatning.

December 2014: Beji Caid Essebsi vinder Tunesiens første frie præsidentvalg.

Januar 2021: 10 år efter revolutionen bryder nye protester ud i Tunesien. Denne gang mod politivold og utilfredshed med landets skrantende økonomi.

Juli 2021: Præsident Kais Saied fyrer premierministeren og suspenderer parlamentet. Hans modstandere beskylder ham for at være i gang med et kup.

Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Udland

Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle