Annonce
Hvis vi skal have flere faglærte i Danmark, skal vi begynde så tidligt som muligt med at skabe interessen hos de unge mennesker, mener De Konservatives Søren Pape Poulsen. Derfor foreslår han nu, at elever allerede fra 7. klasse skal kunne bruge en halv skoledag hver uge hele skoleåret hos en virksomhed. Foto: Morten Pedersen
Danmark

Pape: - Vi kan få gladere elever, hvis vi tør tænke nyt i folkeskolen

Vi mangler allerede nu faglært arbejdskraft i Danmark, og i fremtiden kommer vi til at mangle endnu flere faglærte hænder. Skal vi løse en af de største udfordringer i samfundet, skal vi turde tænke anderledes, mener De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Derfor er han nu klar til at sende skoleelever helt ned til 7. klasse ud til virksomhederne en halv skoledag hver uge hele skoleåret, så flere vil vælge en erhvervsuddannelse i stedet for at gå videre på gymnasiet og senere universitet.

Politik: Han har ved selvsyn set det, for op gennem 00’erne var han lærer på Bøgeskovskolen i Bjerringbro. Derfor er formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, også meget klar i mælet, når det handler om, hvordan fremtidens folkeskole bør indrettes anderledes:

- Prøv at sætte dig ind i, hvordan det er hver dag at skulle møde op til noget, du synes er træls. Du kan ikke se en mening med det. Så er det svært at koncentrere sig til en dobbeltlektion i matematik. Så begynder du at lave andre ting, du forstyrrer de andre – og så har vi den onde cirkel. Vi kan få gladere elever, hvis vi tør tænke nyt, siger Søren Pape Poulsen.

Nyt er netop, hvad De Konservative har forsøgt at tænke. For ifølge Søren Pape Poulsen er politikerne på Christiansborg nødt til at lægge vanetænkningen fra sig, hvis der skal findes løsninger, som kan afhjælpe en af de største udfordringer, vi som land står overfor: At der mangler op mod 100.000 faglærte i 2030. Skal den udfordring løses – eller i hvert fald mindskes – skal folkeskolen tænkes ind, mener Søren Pape Poulsen.

- Jeg har ved selvsyn set, hvordan vi har fået en mere og mere boglig folkeskole, men vi har stadig en stor gruppe unge mennesker, som kommer ud af folkeskolen uden at kunne det mest basale – læse, regne og skrive. Vi har en række praktiske fag, som desværre ikke fylder så meget, som de gjorde engang. Vi politikere må simpelthen tage på os og indrømme, at det er en fejl. Der er mange unge, som har gjort et større indtryk på skolen, end skolen har gjort på dem. Det har vi ladet ske i for mange år. Nogle af dem klarer sig, fordi de har et drive, så de nok skal komme i gang, så snart der ikke bliver stillet en bunke bøger foran dem. De skal bare ud til en mester, og i det sekund, de er kommet ud på en arbejdsplads, kører det for dem. Men hvorfor skal de pinslerne igennem, spørger Søren Pape Poulsen retorisk.

Der er mange unge, som har gjort et større indtryk på skolen, end skolen har gjort på dem. Det har vi ladet ske i for mange år.

Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti

Derfor er Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti også klar med et kontroversielt forslag: Op mod 20 procent af skoletiden for elever i 8. og 9. klasse kan foregå hos en virksomhed eller på en erhvervsskole, så eleverne kan få et indtryk af, hvad en erhvervsuddannelse kan føre til. Faktisk vil De Konservative give elever allerede fra 7. klasse mulighed for at bruge en halv skoledag hver uge  hele skoleåret på en virksomhed eller erhvervsskole.

- Hvis du i 7.-8. klasse føler, at du hele tiden sidder lidt på sidelinjen, så er den klassiske måde at få opmærksomhed på, at du begynder at lave ballade. Så får du voksenkontakt. Og nogle af disse unge har nogle gange bare brug for, at der er en voksen til at tage sig lidt af dem. Det her er et lille forslag, men vi er nødt til at prøve noget nyt. Vi er nødt til at bryde nogle mure ned, for ellers kommer vi aldrig videre, siger Søren Pape Poulsen.

Flere forsøg i folkeskolen

Folkeskolen er ifølge Søren Pape Poulsen en ”supertanker”, som det tager mange år at vende. Men der er ikke mange år at gøre godt med, hvis de unges øjne skal åbnes for mulighederne gennem en erhvervsuddannelse og et faglært arbejde.

- Jeg siger ikke, at vi har løsningen på alle folkeskolens udfordringer. Men vi skal måske begynde med at anerkende, at mennesker ikke lærer noget, medmindre vi trives. Vi har lavet det ene tiltag efter det andet i folkeskolen, og vi har kun fået en mere boglig skole ud af det. Gruppen, der kommer ud af folkeskolen med store læsning- og skriveudfordringer, har den samme størrelse år efter år. Det er vi nødt til at gøre noget ved, siger Søren Pape Poulsen.

Den seneste reform af folkeskolen blev indgået i 2013, hvor den politiske aftale kom på bagkant af konflikten mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening om lærernes arbejdstid. Men selv om et bredt flertal i Folketinget stod bag reformen, har det ikke betydet, at der er kommet mindre debat om, hvordan folkeskolen skal indrettes. For Søren Pape Poulsen handler det om, at politikerne ikke stopper med at diskutere. Der skal blot være mulighed for at føre handling bag ordene, mener han.

- Udfordringen i de her debatter er, at vi har diskussionen og alle de gode og flotte ord. Men det kniber mere med at blive konkrete. Det gør vi nu, og jeg er helt sikker på, at man kan finde ti udfordringer ved vores forslag. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Men vi skal denne vej i folkeskolen for denne gruppe elever. Men i stedet for at vende hele tankeren, så kan det være, vi skal sætte et mindre skib i søen, som kan teste, om hele tankeren skal drejes i denne retning, siger han.

Turde have forventninger

Derfor vil et såkaldt ”praksisfagligt spor”, hvor elever i 7. – 9. klasse får mulighed for at skifte skoledagen ud med en arbejdsdag, være en gevinst for både den enkelte elev, fællesskabet i skoleklassen og samfundet.

- Det er min vision for hele folkeskolen. Vi skal have mere praksisfaglighed. Og gerne i den rigtige virkelighed. Ideen er ikke, at det skal være i sløjdlokalet hele dagen. Det handler om, at eleverne skal komme ud og finde ud af, at der rent faktisk er brug for dem og dét, de kan. Kommer du som 13-årig ud blandt en flok smede, så er de knapt så pædagogisk indstillede, som du er vant til fra skolen. Der er ikke så mange diskussioner om, hvad vi skal. Og sjovt nok befinder denne slags unge sig fantastisk i sådanne miljøer, fordi det hele ikke er til debat. Folkeskolen skal uddanne os til demokratiske væsner, men derfor skal alting jo ikke være til debat hele tiden, understreger Søren Pape Poulsen.

Som tidligere folkeskolelærer kender Søren Pape Poulsen alt til den gruppe af unge, som har det svært i folkeskolen og som mistrives gennem den boglige læring. For ham handler det derfor også om at lærere, pædagoger og politikere skal turde være tydelige omkring det krav og de forventninger, samfundet stiller til eleverne.

- Vi får, hvad vi ser: Ser vi en ballademager, så får vi en ballademager. Det værste, man kan gøre ved et andet menneske, er ikke at have forventninger til dem. Det er en kæmpe fejl. Vi kan ikke alle det samme, men alle kan noget. Og så skal vi forvente noget ud fra dét, man kan. Vi skal være meget, meget opmærksomme på det, fordi det er vejen til, at nogle unge mennesker også finder vejen til motivation og uddannelse, så de ikke sidder passivt hjemme hver dag. Det må simpelthen ikke ske. Vi skal have dem i gang, mener Søren Pape Poulsen og fortsætter:

- Jeg er glad for den diskussion, vi har lige nu i samfundet om vores faglærte. Men det værste, vi kan gøre, er, hvis det bliver ved snakken. Derfor siger jeg også, at dette forslag løser alverdens problemer, men vi er simpelthen nødt til at komme med nogle konkrete forslag på et tidspunkt. Her er et forslag, som ikke omkalfatrer folkeskolen, og som ikke giver et nyt bureaukratisk monster, hvor alle, der arbejder med folkeskolen, er trætte på forhånd over endnu en reform. Men forslaget kan forhåbentlig tænde nogle lys i øjnene hos nogle unge mennesker.

Forslaget kan forhåbentlig tænde nogle lys i øjnene hos nogle unge mennesker.

Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti

Radio4 Morgen taler med Undervisningsordfører, Mai Mercado (C), om De Konservatives forslag. For hvordan skal forslaget egentlig udføres i praksis? Hør interviewet herunder.

Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Danmark For abonnenter

Christiania fylder 50 - og Pusher Streets hashboder står endnu

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Podcasts

Pinlig affære: Bestyrelse ville ikke fyre direktør, der krænkede kvinder i årevis - Nu stopper han

Indland

Isbjørnen satte præg på grønlandsk politik

Udland

George Floyds drabsmand anker sin dom

Erhverv

Kinesisk gigant misser afbetaling - uvished kan vare i ugevis

Den konkurstruede kinesiske ejendomsgigant Evergrande har tilsyneladende ikke betalt et afdrag på et lån, der skulle være faldet torsdag.

Debat

Debat: Livstidsdømte skal ikke bruge fængslerne som dating-central

Debat: Som justitsminister er en af mine vigtigste rettesnore retfærdigheden eller med et andet ord retsfølelsen. At der er en rimelig sammenhæng mellem forbrydelse og straf.

Indland

Efteråret holder pause søndag med sol og omkring 20 grader

Der venter for de fleste danskere en ganske pæn efterårsweekend, hvor der er udsigt til godt med sol og temperaturer helt op omkring 20 grader visse steder søndag.

Danmark For abonnenter

Fristaden holder stand og nyder bred opbakning 50 år efter fødslen

Debat For abonnenter

Meningsmager Jens Rohde: Er der en virksomhed, der vil passe mine børn en gang om ugen?

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Danmark For abonnenter

Emil på herrens mark i et digitalt uland: Forstå et af tyskernes vigtigste valgtemaer

Erhverv

Kinesisk kolos i klemme er fortsat tavs om rentebetaling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske 'Two of us' er hemmelig romance for evigt

Debat

Debat: Må vi politikere egentlig være her?