Annonce
Værsgo', det sædvanlige. Pølsemand Hans Jørgen Andersen (t.v.) ved, hvad Jørgen Hammer Sørensen skal have. Pølsemanden overtog pølsevognen 10. marts 1979, og Jørgen Hammer Sørensen var en af de første kunder. Han må have været tilfreds, for han kommer stadig forbi. Foto: Annelene Petersen
Danmark

Pølsevognen har jubilæum: 100 år med det hele

Pølsevognen har 100 års jubilæum i Danmark. Hans Jørgen Andersen i Hobro har været pølsemand i 42 af de mange år. Det har givet ham to danske hotdog-mesterskaber og en ualmindelig trofast kunde: Jørgen Hammer Sørensen, som har guffet løs siden den allerførste dag.

Pølsesnak: På en måde er Hans Jørgen Andersen i Hobro 100 år, selv om han kun er 71.

Det skyldes, at de første pølsevogne i Danmark, seks i alt, kørte ud i Københavns gader 18. januar 1921. Hans Jørgen Andersen er pølsemand og således del af en branche, der i 100 år har langet pølser og hotdogs med det hele over disken.

- Jeg ville egentlig være meteorolog, men så blev jeg pølsemand. Det har været et herligt arbejde, siger han.

Han er en mand, der taler af erfaring. Han har således haft sin pølsevogn på kirketorvet i Hobro i lige knap 42 år.

Dengang københavnerne som de første fik pølsevogne, var det blot simple, åbne vogne med en gryde og et primusapparat.

De har udviklet sig betydeligt siden, men i København trækker mange pølsemænd stadig af sted med vognene til stadepladsen om morgenen og hjem igen om aftenen.

Aalborg fik sin første pølsevogn allerede året efter København, andre fulgte hurtigt efter. Nogle steder trak det ud, for eksempel i Aarhus, der først fik en pølsevogn i 1937.

Pølsevognen havde sin storhedstid i 60'erne og 70'erne. I følge alle tilgængelige kilder inden for branchen lyder det, at der var omkring 700 af dem i Danmark, da de var flest. I dag er antallet nede på under 100; en fjerdedel af dem befinder sig i København.

- Man kan få pølser og hotdogs mange andre steder, men sådan en som denne pølsevogn, altså min, synes jeg er den rigtige udgave, kun med pølser og hotdogs og sodavand. Men vi er godt nok blevet færre, siger Hans Jørgen Andersen.

Stamkunder

Han har gennem årene fået to danske mesterskaber i hotdogs og masser af stamkunder. Jørgen Hammer Sørensen er en af de virkelig trofaste.

- Jeg var 16 år, og da der var frokost på den første dag på min læreplads tog de andre mig med til Dusinos Pølsevogn, som den hedder. Det var den dag, Hans Jørgen overtog den for snart 42 år siden. Jeg er kommet her siden, altså ... ikke hver eneste dag, men ... indimellem, siger han.

For ham er det den klassiske pølsevogn, der er den rigtige:

- Menukortet er overskueligt, så det er en hurtig måde at få serveret mad på. Det er ikke mange sekunder, man skal vente, når man har bestilt, siger Jørgen Hammer Sørensen.

Dansk mester med bløde løg og fem aviser

Da Hans Jørgen Andersens overtog Dusinos Pølsevogn i 1979, fulgte den gamle ejers datter, Sonja Jørgensen, med som personale.

- Hun var skrap til at lave hotdogs og lavede opskriften, der har givet to danske mesterskaber, fortæller Hans Jørgen Andersen.

Opskriften til denne udgave, som stadig går som varme hunde, kan ses hver gang, han laver en: Brød, pølse, sennep, ketchup, remoulade, varme, bløde og brunede løg og agurkerelish med bl. a. rød peber som ingrediens.

For Jørgen Hammer Sørensen er det dog noget andet, der tæller:

- En pølsevogn har sin egen venlige stemning. Man møder mange, man kender, og mange helt fremmede, som man tit får en god og hyggelig snak med, siger han.

Den snak deltager pølsemanden ofte selv i, i hvert fald Hans Jørgen Andersen, og han er godt forberedt: Han abonnerer dagligt på hele fem aviser.

- Jeg får to her i pølsevognen og tre derhjemme. Plus at jeg læser Illustreret Videnskab, inden jeg skal sove. Man må jo følge med.

Trængt af mange

Selv om han således må stå godt rustet til at tale med kunderne om stort set alle aktuelle emner, har han ikke kunnet tale tidens strømninger væk: Andre fastfoodformer har gradvist ædt sig ind på pølsevognene.

- Der er gennem årene kommet meget nyt, især pizzeriaerne har været hårde ved pølsevognene. Og der er meget andet, rullekebab og burgere, og sushi er det nye hit.

- Så er der tankstationer og kiosker og storcentre, der sælger mad og pølser, siger Hans Jørgen Andersen, som dog ikke har tænkt sig at begynde at sælge benzin og blade, selv om disse varers oprindelige salgssteder som parasitter har mænget sig ind på hans levevej.

Lover ikke godt

Der er også noget andet, der har ændret sig, og som kan mærkes i pølsevognene:

- Folk har ikke mere børn med ude at handle i byens gader, så der er langt mellem familiebesøgene i pølsevognene. På den måde får børn ikke pølsevognen med ind i deres verden.


Ungerne er helt i vildrede, når jeg spørger, hvad de vil have på deres hotdog. De aner ikke, hvad jeg taler om.

Hans Jørgen Andersen, pølsemand


- Jeg oplever det også, når jeg er ude og servere hotdogs i private selskaber. Ungerne er helt i vildrede, når jeg spørger, hvad de vil have på deres hotdog. De aner ikke, hvad jeg taler om, for den slags får de aldrig. Det lover ikke så godt.

Men for dem, der holder ud, er det ikke så tosset en levevej , synes han og har ingen planer om at stoppe, så længe helbredet holder.

- Man kan sagtens tjene 350.000 kroner om året uden at anstrenge sig, siger Hans Jørgen Andersen.

Når ellers ikke coronaen blander sig, holder han åbent fem timer på hverdage, tre på lørdagene.

Om søndagen holder han fri, men da er mange aviser også ekstra tykke.

Hotdogs og pølsevogne

Navnet hotdog stammer formentlig fra en slagter i Frankfurt. Sidst i 1600-tallet solgte han pølser under navnet "Dachshund," der betyder gravhund. I 1901 skulle en amerikansk vittighedstegner lave en munter streg over en gøende Dachshund i en bolle. Det omdøbte han til "hot dog."

Efter tysk, norsk og svensk forbillede søgte kapelmester Charles Svendsen Stevns i 1910 om tilladelse til at sælge pølser i Københavns gader. Først 11 år senere fik han en godkendelse. Svendsen Stevns sendte de første seks pølsevogne ud i de københavnske gader 18. januar 1921.

Derefter dukkede de også op i andre danske byer. Aalborg var den første by uden for hovedstaden, der fik en pølsevogn; det var i 1922.

Pølsevognene toppede i 1970erne med et antal omkring 700. Det er i dag faldet til under 100.