Annonce
Svend Eriksen, som mistede sin tvillingebror, dennes hustru og to sønner under branden på Scandinavan Star, mindes sammen med sin hustru, Kirsten, den fatale færgebrand. Her ses de foran mindestenen for de 159 ofre, der blev rejst i Frederikshavn lørdag. Foto: René Schütze/Ritzau Scanpix
Danmark

Pårørende mindedes branden på Scandinavian Star: Så meningsløst, så brutalt

Et mindesmærke er nu rejst over de 159 ofre for mordbranden på Scandinavian Star for over 30 år siden. Blandt deltagerne i mindehøjtideligheden i Frederikshavn var aarhusianeren Svend Eriksen, der mistede sin tvillingebror og dennes familie til flammerne.

Færgebrand: Alt inde i Svend Nielsens sjæl og hoved var i oprør, dagen efter norgesfærgen Scandinavian Star var sat i brand 7. november 1990. Hans tvillingbror Knud Erik på 42 år og dennes familie, hustruen Åse på 39 og deres børn, Søren på 13 år og Morten på 10 år, var blandt brandens 159 omkomne.

I Lysekil i Sverige, hvor færgevraget og ofrene var bugseret til, fandt han brorens bil.

- Der sad et kassettebånd i bilens afspiller. Det tog jeg med, og da jeg kørte hjemad og satte det i min egen bils kassettebåndoptager, fik jeg et chok, fortæller Svend Nielsen fra Aarhus.

"Om lidt bli'r her stille - Om lidt er det forbi ..."

Det var Kim Larsens "Om lidt er vi borte," som lød ud gennem bilens højttalere. Det var det sidste, som Svend Nielsens tvillingebror og familie havde lyttet til af musik.

- Det var simpelt hen en for surrealistisk oplevelse, siger Svend Nielsen.

Mindedag med stærke følelser

Lørdag deltog han og hustruen, Kirsten Eriksen, i en mindehøjtidelighed i Frederikshavn, hvor der med et halvt års forsinkelse, på grund af coronaen, blev rejst et mindesmærke for de 159 ofre i anledning af 30 året for mordbranden.

Svend Eriksen som mistede sin tvillingbror, dennes hustru og deres to sønner, mindes med sin hustru Kirsten. Mindesmærke over branden på Scandinavian Star, afsløres på Paradiskajen i Frederikshavn lørdag den 26. september 2020. Foto: René Schütze/Ritzau Scanpix

Selv om 30 år er gået, dulmede det ikke følelserne, da mindestenen over ofrene blev rejst på kajen i Frederikshavn.

- Nu kommer det hele op igen. Det hele føles så meningsløst, så brutalt, siger Kirsten Eriksen.

Et holdepunkt

Bag mindearrangementet stod den danske støtteforening for brandens ofre og pårørende. Herfra fortalte talsmanden, Mike Axdal, sin egen oplevelseshistorie fra dengang. Han kravlede ud gennem gangenes røgtåger på skibet i sikker forvisning om, at hans bror og far var lige bag ham.

Det var de kun i begyndelsen. De døde i lighed med 157 andre.

- Nu har vi et holdepunkt, hvor vi kan mindes vore kære. Her er et sted, hvor man nu kan sætte en hånd og sende sine tanker afsted. Tusinder af mennesker er berørt af det, der skete på Scandinavian Star, sagde han, da mindesmærket blev afsløret.

Afmagt over fortidens synder

Han har forfattet inskriptionen i mindesmærket, der er udført af Baggesens Stenhuggeri i Hjørring: "Her fik 159 skæbner endelig sat en sten til lindring af smerte og erindring om afmagt. Æret være deres minde!"

Bemærkningen om afmagt knytter sig blandt andet til, at mordbranden aldrig er opklaret. Det var også flere af talerne inde på.

- Det går simpelthen ikke længere. Den 21. oktober afholder folketingets retsudvalg en høring om sagen, og til november har en bred kreds af partier indkaldt til en debat i folketinget. Jeg håber, at dette bliver en anledning til, at der nu – langt om længe – bliver gjort op med fortiden og gennemført en tilbundsgående undersøgelse af sagen, sagde således folketingsmedlem for Enhedslisten Søren Søndergaard.

Ville slet ikke med færgen

Mange andre talte, og Svend og Kirsten Eriksen lyttede på, mens de mindedes.


Åse sagde, at hun sådan håbede, de kom for sent til færgen, for de havde sejlet med den op til Norge, og det havde været er skrækkeligt skib. Vi så dem aldrig mere.

Kirsten Eriksen, Aarhus, pårørende til fire ofre for branden på Scandinavian Star


Der var meget at mindes. Meget at blive ked af, fortæller Kirsten Eriksen:

- Vi var sammen på ferie i Norge, og vi skulle hjem i påsken og holde Sørens konfirmation. De tog hjem en dag før vi andre, fordi den yngste, Morten, skulle hjem og spillefodboldkamp. Åse sagde, at hun håbede, de kom for sent til færgen, for de havde sejlet med den op til Norge, og det havde været er skrækkeligt skib. Vi så dem aldrig mere.