Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Læserbrev

På kant: Lær digitalt selvforsvar og hjælp politiet

Debat: Debat: "Dette handler om den arv, som din afdøde slægtning, P.A: Bonnichsen har efterladt til dig. Han døde af nyrekræft med en umiddelbar uidentificeret familie eller slægtning ..."

En sådan besked fik jeg den 20. oktober fra en Elisabeth Andersson, der åbenbart var sekretær i et advokatfirma. Hun forventede et hurtig svar og derefter oplysninger om bankkonti med videre. Faldt man for fristelsen, var arv blevet til tab.

Et sådant forsøg på bedrageri findes der sikkert adskillige af blandt de 70.000 anmeldelser, der mere eller mindre ubehandlede findes hos Politiets Landsdækkende Center for IT-relateret økonomisk kriminalitet. I et forsøg på at afhjælpe sagspuklen sender de nu 40.000 sager ud til politikredsene.

Nu kan man fra en sengekant i Estland iført nattøj og med en PC i hånden med lysets hastighed tømme adskillige konti i 100 lande

I fagbladet Dansk Politi (04/2021) har tre sydøstjyske efterforskere af økonomisk kriminalitet forudset dette og giver udtryk for, at samfundet slet ikke er gearet godt nok til at takle dette problem. De mener, der skal tænkes mere langsigtet, arbejdes mere præventivt, stilles krav til lånudbydere og samhandelssider på nettet.

Jeg kan ikke være mere enig. Allerede i 1970 påpegede jeg udfordringen i en artikel i netop Dansk Politi. Og min dygtige kollega fra Rejseholdet, senere direktør for World Economic Forums Center for Cybersikkerhed, Troels Ørting, har senere og med stor alvor fastslået, at "det nærmeste er risikofrit at begå cyberkriminalitet, hvilket skaber et øget incitament for en eskalering af hændelserne."

Jeg ved fra forskellige samarbejdspartnere, at der eksisterer en vis modløshed, når de gang på gang konstaterer, at det ikke hjælper ret meget med gode præventive råd til at forhindre den psykologiske manipulation, der finder sted af nettets brugere, den såkaldte "Social Engineering".

De må konstatere, at der er nogle ting, der får folk til at tabe fornuften og pengene: ”Langsomme krikker og hurtige damer,” som man sagde i gamle dage, eller med andre ord udsigten til den lette gevinst og begær. Drifter, der får folk til at eksponere sig selv og udlevere personfølsomme oplysninger i håb om at få frigjort potentielle, men reelt fiktive lotterigevinster eller store arvesummer. Profitjagt der får forretningsfolk til letsindigt at godtage tvivlsomme dubiøse legitimationer.

Såvel motiv som fremgangsmåder er gammel vin på nye flasker. Der er ikke ret meget nyt under solen bortset fra IT-teknologien. Billedligt talt er tiden ovre, hvor Bonnie og Clyde med en hastighed på 20 km. i timen i deres Ford T og med en seksløber i hånden kunne nå at røve to banker på tværs af statsgrænserne i USA. Nu kan man fra en sengekant i Estland iført nattøj og med en PC i hånden med lysets hastighed tømme adskillige konti i 100 lande.

Det er ikke min mission at skræmme men at påpege, at løsningen af problemet kan vi ikke overlade til Politiet alene - at det er vigtigere at være proaktive fremfor reaktive og at påpege, at vi alle, uanset hvem vi er, og hvor vi befinder os, har et ansvar. En forpligtigelse til at forebygge, modvirke og forhindre de alvorlige trusler fra Cyberkriminaliteten, og fremfor alt; at vi lader os styre af fornuften fremfor frygten.

Et redskab hertil- efter min opfattelse et alt for lidt eksponeret redskab - i den præventive indsats er applikationen: ”Mit digitale selvforsvar”, der giver dig besked om aktuelle digitale trusler, advarer mod falske e-mails, svindel SMS’er med videre og hjælper os til trygt af færdes på nettet, og en håndsrækning når skaden er sket.

Det er Trygfonden og et bredt netværk af danske myndigheder, Politi, banker og IT-sikkerhedsfirmaer, der i fællesskab står bag dette stærke, præventive initiativ. Og hvis du bruger det, er du med til at finde den rette gearing til tackling af IT-kriminalitetens nationale og globale trusler.

Så tøv ikke. Og det er tilmed gratis!

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark