Annonce
Karsten Hønge (SF). Foto: Michael Bager
Klumme

På kant-klumme: Stop de liberalistiske tvangstanker - lavere ydelser får ikke folk i arbejde

Debat: Efter 2021 kan vi sige ”Godt nytår” til hinanden med 50.000 flere i arbejde og den laveste ledighed i 13 år. Jobfest uden forringelser som forsurer livet for folk på overførselsindkomster. Det viser, at de fleste mennesker faktisk gerne vil arbejde, hvis de er i stand til det.

Det er nu igen klart dokumenteret, at det ikke er lavere ydelser, men ledige job, som virkelig flytter noget. Ifølge liberalistiske tvangstanker skulle sådan en jobfest ikke kunne lade sig gøre uden at stramme grebet om arbejdsløse og modtagere af kontanthjælp. Men det skete netop i 2021.

Højrefløjen jublede, da loftet over kontanthjælpen blev indført under kampråbet ”Det skal kunne betale sig at arbejde”. Hvem er for øvrig uenige i det udsagn? Prøv lige at sige det modsatte! Den lavloftede kontanthjælpskælder er skræddersyet til at ramme børnefamilier. 30.000 familier blev ramt, og det sendte tusindvis af børn under fattigdomsgrænsen. Men loftet har stort set ingen betydning for arbejdsmarkedet.


Når virksomhederne har brug for uddannede mennesker, er det snedige svar sjovt nok uddannelse. Fattigdom fører bare til afmagt og apati.

Fra klummen

Finansministeriet har beregnet, at kontanthjælpsloftet på en god dag i højt solskin og i medvind på cykelstien fik 450 ekstra i job. Der er jo intet rimeligt forhold mellem antallet af ramte familier og den lille beskedne udvidelse af arbejdsudbuddet. Liberalisterne var glade, især ligeglade.

Selvfølgelig har ”økonomiske incitamenter” en vis betydning, men der skal være mening med galskaben. Trusler om repressalier kan få nogle mennesker til at flytte sig. Men hvis forskellige sociale eller helbredsmæssige omstændigheder forhindrer et menneske i at reagere, betyder sådan et skub blot, at man vælter og bliver liggende. Mange mennesker har fået blå slagmærker af mødet med liberalisternes iskolde logik. Ramt af troen på, at tæsk flytter mennesker.

Karsten Hønge

Jeg tænker, at munden nu må være lukket på de borgerlige, arbejdsgiverne og ikke mindst den højreorienterede tænketank Cepos og deres falske og skingre sang om, at lavere sociale ydelser og nedskæringer på dagpengene er vejen til få flere i beskæftigelse. Men forbenede liberalister med galvaniserede holdninger lader sig sjældent forstyrre af virkeligheden.

Men økonomisk chikane af den enlige forsørger på Sydfyn eller den kortuddannede arbejdsløse på Lolland giver jo ikke en eneste ekstra faglært i Odense, læge i Vestjylland eller kemiforsker i Aarhus. At ødelægge økonomien for de sårbare og udsatte giver ikke flere dygtige tømrere og elektrikere.

Når virksomhederne har brug for uddannede mennesker, er det snedige svar sjovt nok uddannelse. Fattigdom fører bare til afmagt og apati.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Efter ny lov: Domstolene har fået travlt med voldtægtssager

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv