Annonce
- Det, der udfordrer mig, er regnbuefamiliens insisteren på, at forældrerollen er en social konstruktion fritaget fra biologi, hvor moderskabet og faderskabet bliver skiftet ud med fællesskabet. Sådan skriver Rasmus Elkjær Larsen i sin På kant-klumme. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Debat

På kant-klumme: Nu varer det vist ikke længe, før man kan købe et barn - og barnet betaler prisen

Debat: På få dage har et tilsyneladende meget sympatisk borgerforslag fået langt over 80.000 underskrifter. Det skal således behandles i Folketinget. Det er et forslag, der skal give mænd samme rettigheder som kvinder i de regnbuefamilier, hvor der ikke er nogen mor, men to der gerne vil være far for det samme barn.

Det rejses som en ligestillingsproblematik i situationer, hvor en far får en fast kæreste eller en ægtefælle af samme køn. Det skaber praktiske problemer for familiens nye medfar, der i dag ikke kan få forældrerettigheder over barnet på samme måde, som hvis der var tale om to mødre. Ikke engang hvis de to mænd har planlagt barnet sammen.

I stedet for at afsøge adoptionssporet, er der nu gået retfærdighedstænkning i debatten, som primært udspringer af forældrenes ønsker og behov. En debat, hvor vi, der ikke bakker op om alle regnbuens mulige løsninger, hurtigt stemples som intolerente med et sort-hvidt menneskesyn. Igen.

Og hvad med barnets tarv? Det spørgsmål blev ærligt besvaret i debatten tirsdag på P1 med budskabet om, at ingen får børn for børnenes skyld. Vi får dem for vores egen skyld. Aha!

Man kan ikke købe børn i Danmark, men det er snart tæt på. For man kan allerede i dag købe donorsæd og et surrogatophold ude i verden til det lille foster i graviditetsperioden. Prisen betales af barnet i livslange afdrag.

Borgerforslaget vil bevirke, at barnet efterfølgende kan tinglyses til en mand, hvis eneste egenskab er at danne par med barnets far. Man må spørge sig selv, om børnene også skal kunne omregistreres, hvis forholdet brister, eller den ene mand får en ny, fast partner?

Selv om mit ideal er kernefamilien, mener jeg ikke, at regnbuefamiliers borgerrettigheder skal diskrimineres på baggrund af køn eller seksualitet. Det, der udfordrer mig, er regnbuefamiliens insisteren på, at forældrerollen er en social konstruktion fritaget fra biologi, hvor moderskabet og faderskabet bliver skiftet ud med fællesskabet.


I stedet for at afsøge adoptions-sporet, er der nu gået retfærdigheds-tænkning i debatten.

Fra debatindlægget

Jeg betragter mig selv som en forkæmper imod diskrimination af mindretals rettigheder, men ikke ved at opløse den biologiske familiekonstruktion og gøre yderpunkterne til normalen.

Der er masser af børn, der har brug for kærlighed. Så kære medfar, hvis der er en lille guldklump hjemme hos jer, som du elsker over alt på Jorden, så skal du selvfølgelig - med udgangspunkt i barnets tarv - kunne søge om adoption på lige vilkår, så også du kan påtage dig forældreskabet.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K) samt erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Adele udskyder shows dagen inden første koncert

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling