Annonce
Desmond Tutu er død. Han blev 90 år. Arkivfoto: Sumaya Hisham/Reuters/Ritzau Scanpix
Klumme

På kant-klumme: Mens vi kæmper for demokrati i andre lande, skal vi også passe på vores eget

Debat: Få mennesker har ad omveje betydet så meget for mig som Desmond Tutu og Nelson Mandela. Det skyldes uden tvivl, at jeg som ung rejste til Sydafrika med en lille drøm om at gøre en stor forskel for det apartheidramte land.

Selv om jeg i foråret 1994 stod midt i historiens vingesus med en lille fod i arbejdet med “Sandhed og forsoning”, op mod det første frie demokratiske valg i Sydafrika, blev det ikke så overraskende mig selv, der blev forandret for altid.

Tutus arbejde med “Sandhed og forsoning”, er en forankring af retsstaten i meget konfliktfyldte situationer, men også et vigtigt budskab til fredens og demokratiets højborg, Danmark.

For konflikter vokser frem på en accept af klasseskel, et “dem og os”, og en retfærdiggørelse af uretfærdige handlinger i den “gode sags tjeneste”. Derfor skal vi aldrig tage demokratiet for givet.

Demokrati koster noget, og det starter med, at vi involverer os, samtidig med vi holder fast i et menneskesyn, der bygger på ligeværd. Det er let nok i fredstid med rigeligt af ressourcer, men det bliver vanskeligt, når vi står over for uretfærdighed og ressourceknaphed, ikke mindst hvis vi selv er de priviligerede.

Som livslang påmindelse fik jeg selv prøvet kræfter med selvopfattelsen som priviligeret på en natbus fra Johannesburg til Cape Town, hvor et par enkelte hvide europæere lyste gevaldigt op i den sort-brune passagerskare. Jeg fik, som den eneste, i en ellers propfuld bus, et topersoners sæde til mig selv.

Det var en lidt ukomfortabel priviligeret situation, som satte min selvforståelse helt på plads, da vi efter en halv times kørsel stoppede for at samle en virkelig tyk afrikansk kvinde op, som med møje og besvær masede sig ned mod mit sæde med et utal af pakkenelliker. 1400 kilometer klemt op mod en busrude giver god anledning til at overveje tyngden i egne letkøbte synspunkter.

Vil vi bevare demokratiet, skal vi kæmpe for det hver dag. Vi skal give det i arv til den opvoksende generation, ved at lade børn og unge opleve, at de selv er rodfæstet i historien og traditionerne. At et sundt menneskesyn bygger på ligeværd, ansvar, uddannelse, frihed og oplysning, så forståelse af fortiden bliver blandt de vigtigste værktøjer til at håndtere fremtiden.

Dannelse er aldrig elitær, men derimod hul, hvis den ikke er almen og demokratisk funderet. For det daglige ansvar for demokratiet påhviler os alle.

Tutu er død. Længe leve demokratiet.


Demokrati koster noget, og det starter med, at vi involverer os, samtidig med vi holder fast i et menneskesyn, der bygger på ligeværd.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K) samt erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv