Annonce
Morten Helveg Petersen (R), medlem af Europa-Parlamentet.
Debat

På kant-klumme: Danmarks flygtningepolitik er ved at blive et udenrigspolitisk problem

Debat: Det er blevet udlagt, som om at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal stå skoleret, når han torsdag i denne uge møder op til en såkaldt meningsudveksling i Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg.

På forhånd er der da heller ikke noget, som tyder på, at kritikken af Danmarks udlændingepolitik bliver mindre end sønderlemmende - uanset om kritikken kommer fra Europas liberale, Europas socialdemokrater eller den øvrige venstrefløj.

Morten Helveg. Pressefoto

Torsdagens meningsudveksling kommer til at handle om to ting: Dels vil der blive spurgt indgående ind til danske regerings planer om at oprette et modtagecenter for flygtninge i Rwanda, og dels handler mødet om, hvorvidt Danmark virkelig vil presse syriske flygtninge tilbage til Syrien på baggrund af en vurdering fra Udlændingestyrelsen. Den vurdering står Danmark nemlig ret alene med.

Blandt andet har Human Rights Watch dokumenteret drab, tortur, kidnapning og seksuelle overgreb på hjemvendte syrere i et land, hvor mere end 11 millioner mennesker fortsat har brug for humanitær hjælp, boliger og skoler er bombet til ruiner, og rent vand og sanitet er en udbredt mangelvare.

En række medlemmer af Europa-Parlamentet er forud for mødet stærkt kritiske over for Danmarks ageren, fordi skrækslagne syrere i hundredvis nu forlader Danmark for at søge asyl i andre EU-lande. Under den såkaldte Dublin-forordning kan asylansøgere i EU sendes tilbage til det første EU-land, som asylansøgeren kom til, men netop nu er domstole i Belgien, Holland og Tyskland i gang med at afgøre, om det er sikkert at sende asylansøgere tilbage til Danmark.

En række medlemmer af Europa-Parlamentet betragter nemlig Danmarks ageren som både ulovlig og usolidarisk med resten af EU. Derfor opfordrer de EU-kommissionen til at indlede en undersøgelse og tage eventuelle retslige skridt mod Danmark, som trods det danske retsforbehold deltager i Dublin-forordningen - men på en forventning om, at EU's charter om grundlæggende rettigheder overholdes.

Dansk udlændingepolitik er ved at udvikle sig til et udenrigspolitisk problem med risiko for at Danmark sættes uden for Dublin-forordningen, og skulle det komme dertil, risikerer Danmark - ligesom Storbritannien - at ende som en flygtninge-magnet. I mellemtiden må Mattias Tesfaye forklare sig i Europa-Parlamentet, hvor mange undrer sig over, at Danmarks behandling af syriske krigsflygtninge sker på baggrund af socialdemokratisk politik.


En række medlemmer af Europa-Parlamentet er forud for mødet stærkt kritiske over for Danmarks ageren, fordi skrækslagne syrere i hundredvis nu forlader Danmark for at søge asyl i andre EU-lande.

Fra klummen

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K) samt erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv