Annonce
Røg stiger op over stålværket Azovstal fredag i den sydlige havneby Mariupol. Russiske styrker har intensiveret bombardementerne af det enorme stålværk, hvor en mindre gruppe ukrainske soldater har forskanset sig. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters
Udland

OVERBLIK: Sådan forløb seneste døgn i krigen i Ukraine

G7 strammer kursen over for Rusland, døde soldater bliver returneret, og minister forudser langtrukken krig.

Krigen i Ukraine har varet i 80 dage, og landets forsvarsminister forbereder befolkningen på en muligvis langtrukken krig.

Her et overblik over begivenheder relateret til konflikten det seneste døgn.

* Krigen er inde i ny fase.

Ruslands krigsførelse er nu inde i sin tredje fase, lyder det fra Viktor Andrusiv, der er rådgiver i Ukraines indenrigsministerium.

I første fase forsøgte Rusland at erobre Ukraine "på få dage", anden fase var at bekæmpe ukrainske styrker, og i den tredje fase vil Rusland forsøge at forsvare de områder, som det er lykkedes at besætte.

- Moskva tror tilsyneladende, at det kan tvinge Vesten til forhandlingsbordet og få Ukraine til at give op ved at trække tiden ud på denne måde, siger han.

* Rusland fortsætter offensiv i øst.

Den russiske hær fortsætter sin offensiv i det østlige Ukraine ved at angribe nye landsbyer og byer. Det oplyste den ukrainske forsvarskommando fredag.

* Døde soldater bliver sendt tilbage.

Døde russiske soldater pakket ind ligposer blev fredag stablet på kølecontainere. Ligene var samlet ind i områderne nær Kyiv og Tjernihiv. Det sker i overensstemmelse med internationale regler, oplyser Volodymyr Ljamzin, leder af Ukraines militær-civile samarbejde.

- Efter den aktive fase af krigen, skal parterne sende de døde til det andet land, siger han.

* Krigen kommer til at trække ud.

- Vi går ind i en ny og langtrukken fase af krigen, skriver Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, i et indlæg på Facebook. Reznikov tilføjer, at hans fokus er på behovet for at bevæbne "en million borgere, som skal møde fjenden".

* Skarp advarsel til Putin fra G7-møde.

Verdens ledende demokratiske lande lovede fredag ubetinget støtte til Ukraine, og EU lovede øget militær støtte til Kyiv for yderligere 500 millioner euro (over 3,7 milliarder kroner).

Ved et udenrigsministermøde for G7-landene i Tyskland sagde Storbritanniens udenrigsminister, Liz Truss, at den russiske leder, Vladimir Putin, må tilføjes et nederlag, som forebygger yderligere aggression.

* Kreml og Pentagon har igen telefonkontakt.

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, og Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, har for første gang siden Ruslands angreb den 24. februar talt sammen i telefon.

Austin opfordrede til våbenhvile i Ukraine og understregede vigtigheden af at holde kommunikationslinjerne åbne, siger John Kirby, talsmand for USA's forsvarsministerium Pentagon.

* Rusland intensiverer bombardement af stålværk.

Russiske styrker intensiverede fredag bombardementerne af det store stålværk i havnebyen Mariupol, hvor et mindre antal ukrainske soldater fortsat holder stand. Den delvist sønderskudte by er næsten totalt under russernes kontrol.

Kilder: BBC, Reuters, AFP, The Guardian, AP.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani