Annonce
Colin Powell skrev historie som USA's første sorte udenrigsminister under præsident George W. Bush. Mandag døde han af følgerne af coronasmitte, oplyser hans familie. (Arkivfoto). Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Udland

OVERBLIK: Powell hyldes som en af USA's store ledere

Powell viede sit liv til at tjene sit land og var en respekteret leder, lyder det fra USA's politikere.

Colin Powell, der blev USA's første sorte udenrigsminister, døde mandag efter at være blevet smittet med coronavirus, selv om han var færdigvaccineret. Ifølge oplysninger i amerikanske medier havde han også kræft.

Han blev 84 år.

Powell gjorde i årtier tjeneste i det amerikanske militær og blev firstjernet general, inden han tiltrådte som udenrigsminister i præsident George W. Bushs regering.

Mandag hylder en række politiske ledere Powell:

* Præsident Joe Biden:

- I løbet af vores mange års samarbejde - også hvor vi var uenige - var Colin altid en, der gav dig sit bedste og behandlede dig med respekt.

- Efter at have kæmpet i krige forstod han bedre end nogen anden, at militæret ikke alene er nok til at opretholde fred og velstand.

Link til meddelelse fra Det Hvide Hus

* Tidligere præsident George W. Bush:

- Han var en stor tjenestemand, lige fra sin tid som soldat i Vietnam. Mange præsidenter stolede på Powells råd og erfaring (...). Han var en sådan favorit blandt præsidenterne, at han gjorde sig fortjent til præsidentens frihedsmedalje - to gange. Han var højt respekteret både herhjemme og i udlandet.

* Tidligere præsident Barack Obama:

- General Powell hjalp en generation af unge med at sætte sig højere mål. Han benægtede aldrig den rolle, som race spillede i hans eget liv og mere bredt i vort samfund. Men han nægtede også at acceptere, at race ville begrænse hans drømme, og gennem sit stabile og principfaste lederskab, hjalp han med at bane vej for så mange andre efter ham.

* USA's udenrigsminister, Antony Blinken:

- Powells karriere i det amerikanske militær er legendarisk. Da han gik på pension fra militæret, var han utvivlsomt den mest respekterede og hyldede amerikaner i uniform.

* USA's forsvarsminister, Lloyd Austin:

- Verden har mistet en af de største ledere, vi nogensinde har bevidnet. Den første sorte generalstabschef, den første sorte udenrigsminister - en mand, der var respekteret over hele verden.

* Senator og tidligere republikansk præsidentkandidat Mitt Romney:

- I dag har landet mistet en mand med usvigeligt mod og en karakterens mester. Som en statsmand og en pioner, der var viet til USA og frihedens sag, vil Colin Powells eftermæle af tjeneste og ære være en inspiration i lang tid fremover.

* Demokratisk senator Amy Klobuchar:

- Colin Powell stoppede aldrig med at gøre tjeneste, da han lod sig pensionere fra militæret og regeringen. Han forpligtede sig i høj grad til børnene i vores land med America's Promise (stor velgørenhedsorganisation stiftet af Powell, red.).

* USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright:

- Colin Powell var et amerikansk ikon, hvis karriere i offentlig tjeneste altid vil blive prist og husket, men for mig var han bare min ven Colin. (...) Han var en klog og principfast mand, en loyal ven og et af de rareste mennesker, jeg nogensinde har mødt. Jeg er et bedre menneske af at have kendt ham, og USA er et bedre sted på grund af ham.

* Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair:

- Colin var et fyrtårn i den amerikanske militære og politiske ledelse i mange år, en mand med kolossale evner og integritet, en yderst sympatisk og varm personlighed og en god ven med en dejlig og ydmyg sans for humor.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Indland

Forsvaret: Formentlig ni befandt sig om bord på piratfartøj

Udland

Meghan vinder endnu engang over tabloidavis i retten

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål