Annonce
Det er appen MinSundhed, der fra slutningen af marts vil fungere som et midlertidigt og simpelt coronapas, indtil der er udviklet en mere brugervenlig løsning. Det vil også være muligt at få coronapasset i en analog udgave. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark

Få overblikket: Fem ting du skal vide om coronapasset

Genåbningen af Danmark afhænger af brugen af et kommende vaccinepas, der skal vise, om man er vaccineret, har været smittet eller er testet negativ inden for de seneste 72 timer. Avisen Danmark fortæller, hvad vi indtil videre ved om coronapasset.

Coronapas: Sent mandag aften kunne regeringen med et flertal af Folketingets partier bag sig præsentere en faseinddelt genåbningsplan.


Men hvordan får man fat i et coronapas? Hvor skal man bruge det? Og hvor længe? Det giver Avisen Danmark dig svar på her.

Fra artiklen


En væsentlig del af aftalen og en forudsætning for genåbningen er brugen af et coronapas, der skal vises frem, hvis man for eksempel vil en tur forbi frisøren eller ud at spise på restaurant.

Men hvordan får man fat i et coronapas? Hvor skal man bruge det? Og hvor længe? Det giver Avisen Danmark dig svar på her.

1 Hvordan får man et coronapas?

Fra udgangen af marts vil appen MinSundhed, der kan hentes til mobiltelefonen, fungere som en simpel udgave af coronapasset, indtil der er udviklet en mere brugervenlig app, formentlig i slutningen af maj.

Partierne er dog også blevet enige om, at borgere, der ikke benytter sig af den slags digitale løsninger, vil kunne få tilsendt et coronapas, når de har fået sidste vaccinestik. For samme gruppe borgere skal det også være muligt at fremvise fysisk dokumentation for en negativ test.

Børn under 15 år vil være undtaget fra reglerne om coronapas.

2 Hvor skal man bruge coronapasset?

Hvis man for eksempel skal til frisør, når de liberale erhverv genåbner 6. april, skal man kunne bevise med et coronapas, at man er vaccineret, har overstået en infektion eller er testet negativ i enten PCR- eller lyntest inden for de sidste 72 timer.

Skal man så have sig en kop kaffe eller en fadøl på en fortovscafé, når restaurationerne må åbne 21. april, skal man også kunne fremvise et coronapas. Det samme gør sig gældende, hvis man vil på museum, der også står til at åbne 21. april.

Fra 6. maj åbnes der for indendørs servering på restauranter og caféer, ligesom det bliver muligt at gå i teatret eller biografen eller dyrke idræt indendørs, hvis man er over 18 år gammel. I alle tilfælde kræver det dog, at man kan fremvise et gyldigt coronapas.

3 Hvad med rejser til udlandet?

Det fremgår af aftaleteksten mellem partierne, at regeringen arbejder efter, at der kan åbnes for rejser til udlandet med coronapas og smitteforebyggende tiltag.

EU-Kommissionen har fremlagt et udspil til, hvordan et fælleseuropæisk coronapas kan komme til at se ud.

Det skal ligesom den danske model kunne bevise, at en person enten er vaccineret, har modtaget negative testsvar eller har overstået coronasygdom. Det skal også indeholde information om navn, fødselsdato, en QR-kode og skal være gyldigt og kunne verificeres i alle EU-lande, så borgere fra andre EU-lande eller tredjelande i besiddelse af certifikatet kan nyde samme undtagelse fra eventuelle restriktioner som landets egne borgere, skriver Ritzau.

De fælleseuropæiske standarder skal den mere brugervenlige version af vcoronapas-appen, der ventes at blive lanceret i maj, tage højde for, står der i aftaleteksten fra mandag aften.

4 Hvor længe skal vi bruge det?

Det er uvist, hvor længe ordningen med coronapasset skal gælde. Der er dog indarbejdet en såkaldt solnedgangsklausul for coronapasset til andre aktiviteter end udlandsrejser og turisme.

Det betyder, at Folketinget løbende skal diskutere den videre brug af coronapasset som adgangsbillet til aktiviteter herhjemme. Det sker efter aftalen i maj og juni 2021.

Når samtlige danskere er blevet tilbudt vaccination, vil politikerne også mødes til drøftelser om passets fremtid. Det sker efter planen i august.

5 Hvad bliver der sagt om coronapasset?

I restaurationsbranchen forudser man et logistisk mareridt i at skulle kontrollere gæsters coronapas.

- Vi kommer til at få en kontrolfunktion, der er så væsentlig anderledes end den servicefunktion, vi normalt repræsenterer, siger Katia Østergaard, direktør i Horesta, som repræsenterer hotel-, restaurations- og turisterhvervet, til Ritzau.

I Dansk Erhverv havde man håbet, at coronapas ikke var forudsætning for genåbning af restauranter og caféer.

- Vi bliver derfor nødt til at følge situationen tæt for at se, om caféerne og restauranter får det nødvendige kundegrundlag til at drive deres forretning, siger direktør Brian Mikkelsen til Ritzau.

På Bornholm, hvor der siden 1. marts har været krav om at kunne fremvise en negativ coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel, eller dokumentation for, at man er færdigvaccineret, er erfaringerne dog gode, hvis man spørger formanden i Bornholms Frisørlaug, Henriette Bell.

- Det har fungeret rigtig fint. Der har ikke været nogen problemer. Jeg har måttet afvise én person i løbet af de tre uger, der er gået. Det var, fordi testen var en time for gammel, fortæller hun til Ritzau.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Det var på en tur til New York i slutningen af 2017, Iben begyndte at undre sig. Hun og hendes far, Christian, var taget over Atlanten for at besøge Ibens søn, William, der skulle bo der i en periode. Ibens far blev hele tiden forskrækket over de mærkeligste ting, og hun grinede lidt af, at han gang på gang forsøgte at åbne døren til hotelværelset med sit visakort. Han lavede også en vild plan om at tage ud og vandre i nogle uvejsomme bjerge langt væk fra New York, og da William fortalte sin morfar, at de bjerge var alt for langt væk, og at det også var for koldt at tage derud, blev han vred og snerrede ad William. Noget han aldrig før havde gjort.

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'