Annonce
Miljøordførere vil hurtigst muligt arbejde for et bedre overblik over, hvilke giftige stoffer der ender i vores drikkevand. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark

Ordførere vil have overblik over gift i drikkevandet

Miljøordførere i Folketinget er enige i, at vi skal have bedre overblik over, hvilke stoffer der er i grundvandet. Det er dog vigtigt, at vi ikke bare måler for at måle, men begynder at sætte konkrete grænseværdier for de stoffer, vi allerede ved er giftige.

Sundhed: Når vi ved, at flere fremmede stoffer finder vej til vores grundvand og dermed kan pille ved kvaliteten af drikkevandet, skal vi gøre noget ved det. Det mener flere partiers miljøordførere på Christiansborg.

Reaktionen kommer, efter eksperter i en artikel i Avisen Danmark opfordrer til, at vores vågne øjne på drikkevandet bedre matcher den nyeste forskning og viden på området. Således lyder opfordringen, at vi bør screene bredere for, hvad der er i grundvandet og ikke kun fokusere på enkelte stoffer som pesticider.

Men det handler ikke bare om at lede mere, vi skal også blive bedre til at vurdere, om det, vi finder, er i koncentrationer, hvor det er giftigt for os eller ej.

Spørger man Enhedslistens miljøordfører, Peder Hvelplund, har bedre drikkevand hele tiden været på dagsordenen hos regeringens støtteparti.

- Det er for os helt væsentligt, at der ikke skal findes uønskede stoffer i grundvandet. Vi mener, at der er brug for en bred screening af al aktivitet, som påvirker grundvandet. Men vi skal først og fremmest kigge på den aktivitet, der tidligere har været og er omkring vores drikkevandsboringer, siger Peder Hvelplund.

Enhedslisten har tidligere foreslået, at der afsættes midler til en jordbrugsfond, der kan opkøbe jord, hvor der er drikkevandsinteresser, så der ifølge partiet hverken foregår skadelig industri eller landbrug, hvor vandet pumpes op.

Livsnødvendigt område


Når vi er blevet dygtigere til at måle og finde stofferne, skal vi også indrette miljøindsatsen efter det.

Jacob Jensen, miljøordfører i Venstre


Også Konservatives miljøordfører, Mona Juul, ønsker sig et bedre overvågningssystem. I forhold til finansieringen kalder hun det for et livsnødvendigt område at prioritere.

- Vi ved, at grundvandet både belastes naturligt, fra udlandet og så den her tredje ting, der stammer fra menneskelig aktivitet på jordoverfladen. Og når der er en udvikling i trusler, så skal de tjekkes, uanset hvor eller hvad de kommer fra, siger Mona Juul.

Hun tilføjer, at hun gerne vil undersøge, om vi i dag sikrer godt drikkevand på den mest optimale måde.

- Det er et område, hvor der vil mangle analyseværktøjer i takt med der findes nye stoffer, men vi skal have et testsystem, der kan følge med. Derfor vil jeg også gerne høre miljøministeren (Lea Wermelin (S), red.), om det er en opgave, som skal løses fra et mere centralt hold, fremfor det som nu er et delt spørgsmål mellem EU, staten, regioner og kommuner, siger Mona Juul.

Må ikke skabe hysteri

Fortsætter vi ned gennem ordførerrækken, mener Dansk Folkepartis René Christensen, at det kun kan gå for langsomt med at få styr på drikkevandets sundhed.

- Jeg er meget enig i, at vi skal finde ud af, hvad der er dernede. Men det må ikke bare ende ud i en jagt på nye stoffer. Vi skal have lavet grænseværdier for de stoffer, vi allerede nu kender og ved er sundhedsskadelige.

Han understreger, at det er altafgørende, at der kommer handling bag et bedre overblik.

- Vi skal være mere klar over, hvad vi gør med den viden, vi allerede har og får. Det må ikke blive sådan, at vi bare leder for at lede, og så står vi med flere hundrede stoffer, som gør folk hysteriske. I stedet skal vi lave en klar liste med de ting, som vi ved forekommer og er giftige, og dem skal vi så have lavet grænseværdier for, siger ordføreren.

René Christensen siger, han vil tage emnet op i miljø- og fødevareudvalget efter sommerferien.

I partiet Venstre er Jacob Jensen også klar til at kigge på stofferne i grundvandet. Han mener dog, at vi skal starte med at erkende, at vi nok aldrig kan få helt rent grundvand.

- Jeg er helt enig i ekspertens udsagn om, at vi skal have bedst muligt drikkevand for pengene. Men vi må ikke skyde for meget med spredehagl, hvis vi finder stoffer i mængder, som ikke er sundhedsskadelige. Fortiden har mange steder indhentet os, og når vi er blevet dygtigere til at måle og finde stofferne, skal vi også indrette miljøindsatsen efter det, det er klart, siger miljøordføreren.

Jacob Jensen sidder også i bestyrelsen for Danske Regioner, hvor han lover, at han vil presse på for at få prioriteret drikkevandsområdet.

Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer