Annonce
Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker mener, at partiet er helt i knæ. Ifølge hende kan Morten Messerschmidts ønsker for partiet få dem på rette kurs. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Danmark

Ordfører peger på Messerschmidt som ny formand: - Mortens projekt er uselvisk, og det er sådan en formand, vi skal have

Dansk Folkeparti skal bygges op på ny. Flere medlemmer i partiet håber, at Inger Støjberg påtager sig den store opgave. Ordfører Mette Hjermind Dencker mener dog, at Morten Messerschmidt er den rette mand i front for det nye DF.

Frontmand: Selvom flere i Dansk Folkeparti håber på, at løsgænger Inger Støjberg melder sit kandidatur til formandsposten, bakker folketingsmedlem for partiet, Mette Hjermind Dencker, op om Morten Messerschmidt som ny formand. Politikeren meldte i sidste weekend ud, at han ønsker at stå i spidsen for partiet.

Og når Inger Støjberg lader Dansk Folkeparti vente i spænding på sit næste træk, ser Mette Hjermind Dencker modsat flere partifæller kun én mand som den rette til opgaven.

- Jeg er nødt til at forholde mig til den virkelighed, jeg lever i, og i den virkelighed har vi lige nu én formandskandidat, og han hedder Morten Messerschmidt, siger Mette Hjermind Dencker, der er kirke-, forbruger og landdistrikts- og ø-ordfører i Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt vil sammen med Peter Kofod, der stiller op som næstformand, sætte en ny politisk og organisatorisk kurs for partiet, der bl.a. skal være mindre topstyret, de enkelte kredse skal kunne vælge medlemmer direkte til hovedbestyrelsen og politikken skal udvikles i samarbejde med byråd og regionsmedlemmer og ikke blot på Christiansborg - og dén retning tror Mette Hjermind Dencker stærkt på, selvom Morten Messerschmidt har gjort det klart, at han trækker sig, hvis Inger Støjberg melder sig på banen.

Det handler ikke om personer, det handler om, at vi har et parti, vi skal redde. Vi er så meget i knæ nu, at vi virkelig har brug for, at der bliver sat ind på alle leder og kanter for at genskabe Dansk Folkeparti.

Mette Hjermind Dencker

- Mortens projekt er uselvisk, og det er sådan en formand, vi skal have. Det handler om, hvordan vi kan redde partiet som helhed. Det handler ikke om, at Morten død og pine vil gennemtrumfe at være formand. Han siger, at han gerne vil påtage sig opgaven, men vil Inger hellere, er det fint. Jeg står bag, hvordan vi politisk skal rejse vores parti igen. Der skal være synergi med byrådene derude, så vi har et parti, der hænger sammen og er en enhed.

Usikker fremtid

Morten Messerschmidts fremtid i partiet er i øjeblikket usikker grundet dommen for dokumentfalsk og svindel med EU-midler i Meld og Feld-sagen, som i august gav næstformanden seks måneders betinget fængsel.

Østre Landsret tager stilling til ankesagen i februar - måneden efter det ekstraordinære årsmøde i Dansk Folkeparti, hvor den nye formand bliver valgt, og det kan derfor virke som et uholdbart valg at bakke op om en formand, der risikerer at blive erklæret uegnet til at sidde i Folketinget kort tid efter. Mette Hjermind Dencker er dog ikke bekymret.

- Mortens projekt kan videreføres, uanset om det bliver Inger eller Peter. Det vil ikke falde på gulvet, fordi Morten bliver nødt til at trække sig i en periode, derfor kan jeg sagtens bakke op om det, siger hun.

- Det handler ikke om personer, det handler om, at vi har et parti, vi skal redde. Vi er så meget i knæ nu, at vi virkelig har brug for, at der bliver sat ind på alle leder og kanter for at genskabe Dansk Folkeparti.

Hvem bliver ny formand i Dansk Folkeparti?

Dansk Folkeparti afholder ekstraordinært årsmøde 23. januar 2022, hvor den nye formand for partiet bliver fundet

I sidste weekend meldte Morten Messerschmidt ud, at han stiller op som formand med Peter Kofod som næstformand

Flere i DF håber, at Inger Støjberg ønsker at være ny formand for partiet

Inger Støjberg selv melder ikke noget ud, før Rigsretten afsiger dom mod hende den 13. december

Om formand Kristian Thulesens Dahls exit efterlader partiet, der i forvejen er vingeskudt efter det blev mere end halveret ved kommunalvalget, på en uhensigtsmæssig facon, vil Mette Hjermind Dencker ikke kommentere.

- Hvad der er gået galt, og om Kristian har gjort en masse forkert, det er vi nødt til at slå en streg over nu. For nu er det, som det er. Det er ikke gået godt, og vi er alle sammen kede af, at det er gået, som det er. Selvfølgelig er jeg da ked af, at vi er endt så langt nede, men jeg har oplevet Kristian som engageret, siger hun.

Bygges op fra bunden

Stormvejret i partiet taget i betragtning kan det se ud som om, at Morten Messerschmidt og den verserende ankesag blot bidrager med unødvendig støj for Dansk Folkeparti. Ifølge Mette Hjermind Dencker skal det ikke stå i vejen for den fremtid, hun ser for partiet.

- Det er et stort projekt, vi har i forhold til at rejse partiet. Der er folk, der kan være bekymrede, hvis Morten bliver dømt, men vi skal i gang med at bygge os op fra bunden. Så snart vi har fået valgt formand, skal vi lægge en helt anden struktur for partiet, siger hun.

Hvis Morten Messerschmidts dom bliver stadfæstet, og han ikke skal være formand, ser du ham så stadig have en rolle?

- Jeg synes, at det er en skam, hvis vi ikke kan drage nytte af alt, Morten kan; alt det talent, han har - både politisk og organisatorisk - for at banke et parti op. På den ene eller anden måde.

Så du er ikke imod, at man har en dømt til at bidrage til partiet?

- Jeg vil have, at de sparringspartnere, man har, er dem, der er de allerdygtigste på området.

Også selvom de er dømt for dokumentfalsk og svindel med EU-midler?

- Det tager vi til den tid, hvis Morten bliver dømt. Morten har et godt projekt med partiet, som jeg bakker 100 procent op om.

Som vedtægterne er nu, kan Peter Kofod ikke vælges som hverken næstformand eller formand, hvis Morten Messerschmidt kendes skyldig i Østre Landsret, fordi han sidder i EU-parlamentet. Da både formand og næstformand vælges blandt folketingsgruppen, kræver det formelt en vedtægtsændring eller dispensation i partiets hovedbestyrelse.

Morten Messerschmidt udtalte tidligere på ugen, at man går efter, at partiets vedtægter bliver opdaterede til årsmødet den 23. januar 2022, hvilket Mette Hjermind Dencker bakker op om.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark