Annonce
Illustration: Gert Ejton
Danmark

Opråb til Kulturministeriet: Dansk indhold styrker sammenhængskraften

Det er kun kort tid siden, at mennesker i flok stormede mod Capitol Hill i Washington DC. De masede sig ind gennem portene, indtog kontorer og talerstole, forøvede hærværk og vold. De trængte helt ind i hjertet af det amerikanske folkestyre. Det var et angreb på selve demokratiet, en hel verden så til, målløse og chokerede. Hvordan kunne det komme så vidt?

Der er ikke kun en forklaring på det scenarie, vi så udspille sig på vores tv-skærme og medier. Men stærke sociale medieplatforme, udfordrede etablerede medier og et splittet politisk system har spillet centrale roller. Kun tiden kan vise, hvordan historien bedømmer handlingerne i den amerikanske hovedstad. Den historieskrivning lader vi andre om.

Dramaet er en påmindelse om, at der er noget stort på spil i disse år. Det bør være en øjenåbner for alle parter. I Danmark har vi et helt andet mediebillede, end vi ser i USA. Vi har oplyste borgere. Vi har en stærk medietradition. Private og public service medier. Vi har også politikere, der forstår, at uafhængige medier er en forudsætning for et velfungerende demokrati; selv om vi – medierne og politikerne – har vores sammenstød ind i mellem, sådan er det med magten og en fri presse.

Lad os bekræfte den fælles forståelse. Det er nemlig ikke en naturlov, at mediebilledet forbliver sådan.

Derfor er vi, Danmarks seks største medievirksomheder, gået sammen om denne kronik. I det daglige arbejder vi alle på forskellig vis på at nå ud til læsere, lyttere og seere og for at gøre os fortjent til danskernes tid og opmærksomhed. Der er brug for politisk handlekraft. Det er på høje tid, at også techgiganterne skal leve op til krav om ansvar, og vi får skabt de rette vilkår.

Gør vi det rigtigt i Danmark, kan techgiganterne såmænd være med til at holde demokratiet sundt og stærkt. De skal bidrage. Vi er medievirksomheder. Teknologi – og tech-giganternes platforme – er i den grad en del af vores hverdag, ligesom teknologien og platformene er det for stort set alle danskere. Vi er aktive på Facebook og Twitter og bruger Google som alle andre. Og vi anerkender, at platformene i dag udgør en central infrastruktur, som giver mulighed for, at mange flere kan ytre sig og indgå i en demokratisk samtale. Vi har med andre ord øje for fordelene, men vi har også øje for det modsatte.

Vi er sat i verden for at støtte demokrati og sammenhængskraft. Det er derfor, vi går på arbejde. Vi er forskellige, nogle af os er lokale, andre nationale, nogle private, andre offentligt ejede eller finansieret. Men vi har et fælles formål; vi søger at engagere og samle danskerne, vi skaber og fortæller historier, vi tager demokrati, kultur og fællesskab alvorligt. Samtale, debat og oplysning er kernen i vores aktiviteter.

Vi sætter en ære i, at vores seere, brugere, læsere og lyttere møder en virkelighed, de kender – men også en, der udfordrer dem og deres syn på samfundet og fællesskabet. Vi står ved vores indhold. Vi tager ansvar. Vi redigerer. Vi ved da godt, at journalister omtales på linje med politikere, ejendomsmægler og brugtvognsforhandlere, når der spørges til troværdighed, men vi bryster os samtidig af det faktum, at danskerne samtidig har stor tillid til deres medier.

Da Tryg Fonden i foråret 2020 undersøgte danskernes tillid til en række samfundsinstitutioner, fik medierne karakteren 8,27 på en skala fra 1-10. Sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram fik karakteren 5,48. Medieforsker Søren Schultz Jørgensen betegnede undersøgelsen som en ”fuldtonet opbakning til de klassiske medier” og konstaterede, at ”når vi står midt i en krise, så er de klassiske medier den primære informationsleverandør”. Vi er en modvægt, et alternativ, til den af og til fragmenterede samtale, der foregår på tech-giganternes platforme.

Udfordringen ved uregulerede platforme er, at der opstår ekkokamre, hvor algoritmer belønner de ekstreme synspunkter med øget rækkevidde. Der er fokus på rækkevidde og indtjening frem for fællesskab og oplysning. Tech-giganterne er teknologivirksomheder. De er dygtige, driver forretning på globalt plan, opererer med effektivitet på tværs af kontinenter, landegrænser og lovgivning. Men samtidig rejses der søgsmål mod tech-giganterne for brud på konkurrenceregler, dataregler og skattelovgivning rundt om verden. Det er åbenbart, at der er brug for strammere regulering.

De tiltrækker annoncekroner og har opnået stærke markedspositioner, som udfordrer de private medier. Det konkluderede Kulturstyrelsen allerede i en rapport i 2017 om globaliseringen af den danske mediebranche. Og der er sket meget siden 2017. Det har konsekvenser i dagligdagen i hvert eneste private medie. Danmark er et lille sprogområde. Alligevel har vi et stort udvalg af publicistiske medier.


Kulturministeriet har i disse uger et lovforslag i høring. Det kan blive et vigtigt første skridt i retning af mere rimelighed. Det handler i al sin enkelthed om at sikre danske medier betaling for deres indhold i de tilfælde, hvor det er relevant


Danskerne har i dag et mangfoldigt medieudbud. Skal vi også have det fremover, må politikerne sikre de rammer, der skaber lige vilkår for alle – og som kan værne om adgangen til det unikke danske indhold. Der er ikke en enkelt løsning, politikerne kan gribe til. Problemet er kompliceret og globalt. Det løses ikke af en gang. For nogle af os er det særligt vigtigt at få styrket rettighedshavernes position i forhold til de store internettjenester til gavn for dansk indholdsproduktion.

Kulturministeriet har i disse uger et lovforslag i høring. Det kan blive et vigtigt første skridt i retning af mere rimelighed. Det handler i al sin enkelthed om at sikre danske medier betaling for deres indhold i de tilfælde, hvor det er relevant. At skabe et lovgrundlag, så tech-giganterne ikke frit kan udnytte artikler, billeder, videoklip, interviews på deres platforme og tjene penge på det uden at sende en del af pengene tilbage medierne. Lovforslaget kan, hvis politikerne er klar, få en reel betydning for dansk indholdsproduktion.

For os alle er det en central udfordring, at tech-giganterne bestemmer, hvad danske mediebrugere har adgang til. De kan censurere og op- og nedprioritere informationer, apps, udgivelser, programmer – fx hvis det ikke passer med deres normer, værdier eller dagsordener. Det kan vi ikke leve med som dansk samfund. Det er nu, der er noget større på spil. Som vi netop ser det i USA i disse uger.

Et demokrati er skrøbeligt, når samtalen bryder sammen. Og stærke, uafhængige, troværdige medier er en afgørende, grundlæggende forudsætning for en oplyst offentlig debat. Danmark er ikke alene i den kamp. Rundt om i verden arbejder andre lande med lignende regulering af tech-giganterne. Danmark har mulighed for at sætte en retning, der ikke bare kommer os til gode. Vi kan være et foregangsland.

Vedtagelsen af et krav om betaling vil være en god og nødvendig start, men dermed er vi langt fra i mål ift. at adressere alle de store problemer og udfordringer, som techgiganterne skaber for vores samfund. Vi er klar til at melde os på banen med konstruktive løsningsforslag, der kan bidrage til at sikre, at de gode politiske intentioner bliver til virkelighed.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling