Annonce
Danmark

Op mod 100.000 om året bliver stalket

Stalking kan få alvorlige konsekvenser for dem, der rammes - og dem er der næsten 100.000 af om året, viser undersøgelser i Justitsministeriets Forskningskontor. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

Stalking, der er den gængse betegnelse for en adfærd, hvor personer opsøger eller forfølger andre på en varig, gentagen, systematisk, truende og uønsket måde, er et udbredt fænomen i Danmark. Det viser flere underøgeser.

Justitsministeriets forskningskontor offentliggjorde således i oktober 2018 en større undersøgelse om fænomenet. Undersøgelsen viste blandt andet:

1

Næsten 100.000 danskere i pct. af danskere i alderen 18-74 år har i undersøgelsen givet udtryk for, at de inden for det seneste år har oplevet at være udsat for stalking. Det er cirka to procent af borgerne i den pågældende aldersgruppe. Tallet svarer til resultatet af tidligere undersøgelser.

2

Kvinder er mere udsatte for stalking end mænd. Det fordeler sig cirka med to trediedele kvinder og en tredjedel mænd.

3

Enlige med børn er i større risiko for stalking end personer i andre familietyper.

4

28 pct. af stalkingofrene har haft en nær relation til stalkeren, for eksempel nuværende eller forhenværende ægtefælle, samlever eller kæreste.

40 pct. af stalkingofrene er blevet stalket af en ven eller bekendt

Knap en tredjedel har oplevelsen af at blive stalket af en ukendt.

5

Stalkingadfærden har adskillige former, for eksempel: uønskede sms’er, emails og opringninger - fysisk forfølgelse og opsøgning, f.eks. i hjemmet, på arbejdspladsen, på gaden - rygtespredning - deling af intime billeder - chikane på sociale medier - diverse former for overvågning - uønskede gaver - hærværk - vold og trusler om vold.

6

43 pct. af stalkingofrene har måttet ændre deres hverdagslige rutiner som følge af stalkingen. Knap en femtedel har kontaktet læge, psykolog eller lignende i forbindelse med stalkingen.

7

84 procent af stalkingofrene er af dansk oprindelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce
Annonce