Annonce
Danmark

Op ad bakke og helt ad helvede til

Fortvivlelsen er ikke til at tage fejl i Cafe Mair's i Fredericia. Der er ingen gæster, og lige meget hvor insisterende øjnene vendes mod computeren, fyldes den ikke med ordrer og bestillinger. Kokken Pernille Ali Stenkilde (t.v.) har fået en fyreseddel af cafeejeren Eva Mair, der frygter for, at hun må dreje nglen om. Foto: Peter Leth-Larsen
Pernille Ali Stenkilde er fyret som cafemedarbejder i Fredericia, hvor coronaen har taget hendes arbejde. Hendes arbejdsgiver, Eva Mair, risikerer at måtte dreje nøglen om.
Annonce

Corona: Statsministerens budskab var klart nok, omend mere i afdelingen for ønsketænkning, da hun så op på corona-pressemødet søndag og kiggede landets arbejdsgivere derude på den anden side fjernsynsskærmene direkte i øjnene: Hold igen med fyresedlerne.

Budskabet var tilsvarende hjerteligt for både arbejdsgivere og arbejdstagere, da staten lovede op til 75 procent af lønnen til de mange, men ikke alle, lukningstruede - men så må I heller ikke fyre nogen!

Momsen kan også vente, lød det mandag. Så er der noget at stå imod med.

For 28-årige Pernille Ali Stenkilde fra Skærup nord for Fredericia er det hele er for sent. Hun og hendes syv kolleger på Mair's Cafe i Fredericia blev fyret dagen før præsentationen af hjælpepakken, som heller ikke er decideret målrettet en arbejdsplads som deres.

Momshjælpen hjælper hende heller ikke tilbage i job: Hendes arbejdsgiver, Eva Mair indbetalte den for over to uger siden, så de penge ligger ikke i kassen og kan gøre kolde tider varme for hverken cafeansatte eller cafeejer.

- Jeg synes, det er svært og overvældende lige nu. En masse følelser skal bearbejdes. Hele staben røg på én gang. Vi blev sendt hjem torsdag efter statsministerens meddelelse onsdag aften, og på et krisemøde på cafeen lørdag morgen fik vi at vide, at der var fyringer hele vejen rundt, siger Pernille Ali Stenkilde, der er kok på cafeen.

Det er svært og overvældende lige nu. En masse følelser skal bearbejdes. Hele staben røg på én gang

Pernille Ali Stenkilde, fyret cafeansat

Annonce

Meget på spil

Hun var med fra starten for seks år og tre måneder siden, da hendes arbejdsgiver, Eva Mair, åbnede cafeen på Gothersgade i Fredericia. Så der er mange triste tanker og meget lavthængende humør i disse dage, ikke kun på egne vegne, også på Eva Mairs.

- Det er frustrerende, når man står og ikke rigtig ved, om man er købt eller solgt. Om hjælpen er kommet for sent for lige netop vores arbejdsplads, og om den overhovedet har været eller er omfattet af hjælpemulighederne. Det er svært at få klare svar, svært at finde ud af, hvad der er muligt og ikke muligt, siger Pernille Ali Stenkilde.

Fyringen er i sig selv en grim ting, altså at miste sit job og sin indkomst, men selv om den iværksættes for at redde forretningsøkonomien, kan den også gøre det hele endnu værre, påpeger hun:

- Jeg har otte ugers opsigelse, altså otte uger, hvor jeg skal have løn. De penge har Eva ikke, hvis hun ikke får gang i forretningen igen. Så går hun neden om og hjem, hun mister cafeen, og jeg og de andre ansatte mister vores arbejde for evigt, siger hun.

Annonce

Lukning truer

Cafe Mair har plads til 30 gæster indenfor ad gangen, og et tilsvarende antal udenfor, når vejret er til det. Denne gæstekapacitet er nytteløs information, sådan som det hele har udviklet sig. Eva Mair kan kun se på pladserne, ikke på gæsterne, for der er ingen.

- Det har været skidt i nogen tid, og onsdag aften, da statsministeren havde holdt sin tale, vidste jeg, hvad der ville ske, så jeg sendte personalet hjem. Jeg fik ret allerede dagen efter: der kom ingen gæster og heller ikke fredag. Jeg valgte at fyre de ansatte om lørdagen, for jeg turde ikke trække det ud. Det er synd for dem, men når der ingen kommer, og man kan regne ud, det vil vare ved et godt stykke tid, er der ingen penge at betale løn med, siger Eva Mair.

Hun forsøger at holde forretningen kørende med madudbringning og takeaway.

- Der var faktisk et lidt bedre kundeantal i weekenden, end jeg havde frygtet, men ikke godt og ikke nok. Det er nok en lidt urealistisk måde at overleve på. Oveni er det lidt ærgerligt, at jeg betalte en stor sum penge i moms 1. marts. De penge kunne jeg have levet længe på i en nødsituation, som vi har nu.

Det er forretningens overlevelse, der er på spil. Den er regulært truet. Meget afhænger af, hvor lang tid, coronakrisen og dermed kundernes fravær vil vare.

- Det er det store spørgsmål, som ingen kan svare på. Jeg har bygget cafeen op fra nul med stor støtte fra min mand og især fra mine ansatte. Nu er vi alle bombet tilbage og jeg har måtte fyre dem alle sammen. Det er forfærdeligt. Jeg håber virkelig, jeg kan holde den kørende, så jeg kan ansætte dem snart igen. Men hvis ikke det går med takeaway og udbringning i denne periode, hvis ikke dét får kunder, så må jeg dreje nøglen, siger Eva Mair.

Hele personalet er fyret, inklusive kokken Pernille Ali Stenkilde (t.v.). Ejeren forsøger at ride stormen af med madudbringsning og takeaway, men frygter at det ikke er realistisk. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Op ad bakke

Dét gør ikke situationen lettere, kun mere bekymrende og trist for Pernille Ali Stenkilde:

- Det er virkelig en skidt situation at stå i for os alle, også fordi det er så uafklaret, synes jeg, om og hvordan hjælpemulighederne kan hjælpe Evas lille forretning. Det er godt nok op ad bakke, økonomisk helt ad helvede til og følelsesmæssigt meget opslidende. Vi er superafhængige af, at folk bliver ved med at bruge cafeen med det, der er nu. Men den kan ikke holde en uge ud uden omsætning.

Hendes mand arbejder på Lego og kan udføre sit arbejde og samtidig tage de nødvendige forholdsregler i forhold til corona. Hvordan de økonomiske konsekvenser bliver af hendes fyring er et spørgsmål om tid.

- Her og nu klarer vi os med min mands løn, og hvad vi ellers har. Hvis jeg slet ingen betaling får, kan vi højst holde til det i en tre måneder, så kommer det til at gøre ondt. Jeg tør ikke tænke på, at Eva risikerer helt at måtte trække stikket, så der slet ikke er noget arbejde at vende tilbage til, når alt det med corona engang er overstået, siger Pernille Ali Stenkilde.

Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Vestkystens glemte kunstnerkoloni

Danmark

Plantekød og pølsesnak

Annonce