Annonce
Det er den udskældte svenske læge Jan Mikael Nordfors, som i november 2018 i landsretten vandt en sag over Styrelsen for Patientsikkerhed, som ville fratage hans autorisation permanent. Afgørelsen har betydet, at sanktioner mod Jan Mikael Nordfors og 18 andre læger er bortfaldet. Her er et billede fra 2015, hvor DR interviewede lægen. Foto: Danmarks Radio.
Danmark

Omskæringslæge er ikke alene: 'Anal-lægen' fik frit spil efter brøler

Frygtet svensk læge havde i fem måneder mulighed for at praktisere, selvom myndigheder mener, han er til fare for patienterne. I 2018 fik lægen Jan Mikael Nordfors, der har fået adskillige klager og advarsler, medhold i en retssag, som efterfølgende gav frit spil til blandt andet omskæringslægen Said El-Batran.

Omskæringslægen Said El-Batran er ikke den eneste kendte og berygtede læge, som har fået frit spil på grund af en brøler hos myndighederne. Den udskældte svenske læge, Jan Mikael Nordfors, der tidligere også er kendt under navnet "Anal-lægen" har også haft frit spil til at praktisere i Danmark, selvom myndighederne mener, at han er til fare for patientsikkerheden. Det kan avisen Danmark afsløre på baggrund af en række aktindsigter.

Jan Mikael Nordfors har gennem årene utallige gange været i de nordiske myndigheder og mediers søgelys.

Gennem mere end 20 år har den 60-årige Jan Mikael Nordfors arbejdet som læge i både Danmark, Norge og i hjemlandet Sverige. I alle tre lande har han modtaget en række klager om fejlbehandlinger fra både læger og patienter. Han har tidligere fået tilnavnet "Anal-lægen", da en række kvindelige patienter har klaget over, at han ifølge dem har stukket en finger op i enden på dem for at behandle dem for rygsmerter. Forhold, som han også ifølge DR har modtaget advarsler om fra de svenske og norske myndigheder, og som lægen selv afviser er kritisabelt.

Ifølge den norske tv-station NRK viste en rapport fra de norske sundhedsmyndigheder i 2006, at Jan Mikael Nordfors diagnosticerede hver femte af patienterne med det ellers sjældne piriformissyndrom, og de blev efterfølgende behandlet med endetarmsmassage.

Også i Danmark har Jan Mikael Nordfors flere gange modtager kritik, siden han fra 2006 arbejdede i det danske sundhedsvæsen. Først i juni 2015 fratog Sundhedsstyrelsens hans autorisation i to år. Det skete i kølvandet på en sag, hvor han punkterede en lunge på en dansk patient i forbindelse med en indsprøjtning af et bedøvelsesmiddel ved brystbenet.

Skelsættende sag

Da Styrelsen for Patientsikkerhed i 2017 forsøgte permanent at stoppe ham fra at være læge i Danmark, blev det starten på skandalesagen, hvor omskæringsælgen Said El-Batran og 18 andre farlige læger har haft frit spil, som avisen Danmark har afdækket den seneste måneds tid. Styrelsen tabte nemlig en retssag mod den svenske læge i 2017, og det samme skete, da styrelsen ankede sagen til landsretten 9. november 2018.

Styrelsen tabte sagen mod Jan Mikael Nordfors, da retten konkluderede, at styrelsen havde lavet en procedurefejl. I strid med loven havde styrelsen inden anlæggelsen af sagen hverken indhentet en erklæring fra Retslægerådet eller givet Jan Mikael Nordfors anledning til at blive hørt i sagen.

Dermed udløb også Jan Mikael Nordfors' forbud mod at arbejde som læge i november 2018, fremgår det af et notat fra styrelsen i april 2019. Og ifølge dokumenter fra avisens aktindsigter i sagen blev han først pålagt en ny sanktion igen 9. april i år, da hans autorisation blev suspenderet. Dermed har han i fem måneder frit kunne arbejde som læge i Danmark.

Tavs styrelse

Jan Mikael Nordfors bekræfter over for avisen Danmark, at han i fem måneder havde fuld autorisation efter dommen. Han oplyser, at han ikke har benyttet sig af muligheden for at arbejde som læge i Danmark, men i stedet er fortsat med at være læge i Sverige. Også selvom han i dag bor i Danmark.

Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke kommentere sagen. Dokumenter i sagen viser dog, at styrelsen i september forventede at anlægge en ny retssag for permanent at fratage ham retten til at praktisere i Danmark.

I kølvandet på sagen om Jan Mikael Nordfors' har styrelsen været nødt til at ændre retspraksis, og det har betydet, at sanktioner mod 19 sundhedspersoner - heriblandt Said El-Batran og Jan Mikael Nordfors - er bortfaldet.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge