Annonce
Jeppe Bruus (S) siger, at Socialdemokratiet ikke har noget imod, at lade FE forsøge at genskabe slettede sms'er, hvis Minkkommissionen ønsker det. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

S vil ikke stå i vejen for at lade FE søge slettede sms'er

Fredag drøftes på et møde, om der skal tages initiativ til at lade andre forsøge at gendanne slettede sms'er.

Der tegner sig nu et flertal for lade Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) eller andre it-kyndige forsøge at gendanne slettede sms'er fra minksagen.

Socialdemokratiet bakker op om ønsket, der fredag diskuteres på et møde i Granskningsudvalget, hvis kommissionen ønsker det. Det siger partiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, på vej ind til mødet.

- De personer, der har størst interesse i at få genskabt de her sms'er, er os. Så vi er glade for, at politiets dygtigste teknikere har forsøgt. Mener nogen, at andre er dygtigere end politiets bedste, så er det fint.

- Men ønsket skal komme fra kommissionen. Der er armslængde, og vi skal ikke blande os i deres arbejde, siger han.

Flere andre partier, herunder Venstre og Dansk Folkeparti, har tilkendegivet, at de gerne ser ekstern hjælp.

- Jeg fatter ikke, hvorfor regeringen ikke allerede har bedt private eksperter eller FE om at forsøge at genskabe de her sms'er. For det skaber grobund for konspirationsteorier, at det ikke har været muligt.

- Folketinget har ikke mulighed for at instruere kommissionen. I Venstre har vi fuld tillid til kommissionen. Men vi synes, at det er helt fair at opfordre regeringen til at gøre mere, end de har gjort hidtil, for at genskabe sms'erne, siger Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, på vej ind til mødet.

Kommissionen undersøger lige nu forløbet omkring regeringens beslutning om at slå alle mink i Danmark ned i november sidste år.

Og det er da også den, der skal komme med ønsket om, at der bliver gjort mere for at genskabe sms'erne. Det ligger ikke mindst Enhedslisten på sinde.

- Helt grundlæggende skal vi respektere, at vi har nedsat en kommission til at undersøge dette her forløb, siger partiets gruppeformand, Peder Hvelplund.

- Så skal vi jo ikke til at opfinde nye, parallelle forløb, hvor vi i udvalget undersøger ting sideløbende. Men kommer kommissionen til os for at få bistand til at få materiale, så skal vi gøre, hvad vi kan.

Sagen om de slettede sms'er tog fart, da det kom frem, at kommissionen forgæves forsøgte at få udleveret beskeder fra statsministeren og tre topembedsmænd i Statsministeriet.

Deres telefoner var sat op til at slette sms'er automatisk efter 30 dage, og politiet har ikke kunnet genskabe sms'erne. Men det kan ende med, at også andre aktører skal gøre forsøget.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole