Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Nyt regeringsudspil: Det skal være trygt at gå på gaden i Danmark

Så sent som i oktober blev to unge kvinder groft overfaldet på vej hjem fra byen i Aalborg. Den ene af kvinderne blev slået og trampet i hovedet. Hun endte med at besvime. Samme måned hører vi en lignende historie fra Helsingør, hvor flere personer blev overfaldet i nattelivet af en 24-årig ung mand. I september blev en ung mand forsøgt slået med en økse af en 21-årig ung mand ud for diskotek Nyk Billig Bar i Nykøbing Falster.

Der er for mange af den slags eksempler. Ikke mindst i nattelivet er volden udbredt. Vi ser desværre stadig fuldstændigt groteske overfald i nattelivet over hele landet. Cirka hvert femte tilfælde af vold finder sted i nattelivet. Det er oftest unge mennesker, det går ud over - og ofte, i knap ni ud af 10 tilfælde, kender ofrene slet ikke den person, der har overfaldet dem.

Det mærker offeret for livet. Flere kan i lang tid efter overfaldet være bange for at gå på gaden - af frygt for at stå ansigt til ansigt med deres voldsmand eller igen blive brutalt overfaldet af en fuldstændig fremmed.

De brutale og tilfældige overfald har også konsekvenser i et større perspektiv. De er med til at skabe en generel utryghed hos os alle sammen. Måske vælger vi at gå en anden vej hjem efter mørkets frembrud. Måske undgår vi det lokale torv eller parkeringsplads, fordi der står en gruppe af unge mænd, der opfører sig truende og gør folk utrygge. Det skal vi ikke acceptere.

Fra regeringens side har vi netop præsenteret en række initiativer, der skal gøre det tryggere at færdes på gaden i Danmark - også i nattelivet. Vi vil blandt andet sætte ind over for såkaldt paradekørsel, hvor personer med for eksempel tilknytning til bandemiljøet fører sig frem i nattelivet i større luksusbiler eller i de såkaldte muskelbiler, og på den måde kan skabe utryghed blandt de festende unge. Derfor vil vi give politiet mulighed for at forbyde al ikke-nødvendig privat kørsel i nattelivszonerne mellem kl. 24 og kl. 5 - så vi på den måde også fratager dem muligheden for at vise deres muskelbiler frem som statussymboler.

Samtidig skal der i højere grad gøres brug af dørmænd eller autoriserede vagter ude foran blandt andet natklubber og barer, så der altid er en voksen til stede, som kan forhindre, at situationer eskalerer og fører til slagsmål eller overfald - og vi vil stoppe for salg af alkohol i detailhandlen i nattelivszonerne efter midnat. Det skal være med til at lægge en dæmper på festen, der i mange gader rundt omkring i landet har taget overhånd.

Vi vil også sætte ind for at øge trygheden på landets S-togstationer, hvor vi har set flere brutale overfald og grupper af unge mænd, der opfører sig truende og gør folk utrygge. Derfor har vi aftalt med DSB, at der skal opsættes nye overvågningskameraer, og der skal indsættes vagter, der løbende kan holde opsyn på udvalgte stationer, hvor der har været episoder med overfald eller grupper af utryghedsskabende unge.

Der skal også sættes tidligt og målrettet ind over for børn og unge, som har udvist kriminelle tendenser. Så vi forebygger, at flere børn og unge havner i dårligt selskab og ryger ind i en kriminel løbebane.

Alle danskere skal kunne bevæge sig trygt og frit, uanset hvor de færdes - i hverdagen og i nattelivet. Det vil vi fra regeringens side gå langt for at sikre.

For eksempel vil vi øge brugen af de såkaldte forældre- og ungepålæg - altså de pålæg om handlepligter, som kommunen kan meddele forældrene eller den unge for at støtte barnet eller den unge i at ændre adfærd.

Det kan for eksempel være, at forældrene skal deltage i et forældreprogram, følge deres barn i skole eller sørge for, at barnet eller den unge er hjemme på et bestemt tidspunkt. Samtidig vil vi give kommunerne mulighed for at fastsætte en ny handlepligt, der skal sikre, at barnet eller den unge ikke opholder sig i bestemte områder, hvor han eller hun har været med til at skabe utryghed.

Alle tiltag skal være med til at gøre Danmark tryggere for os alle sammen. For alle danskere skal kunne bevæge sig trygt og frit, uanset hvor de færdes - i hverdagen og i nattelivet. Det vil vi fra regeringens side gå langt for at sikre.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre