Annonce
For godt to uger siden skabte et andet jordskælv ødelæggelser på ferieøen Kreta (Arkivfoto). Foto: Costas Metaxakis/Ritzau Scanpix
Udland

Nyt kraftigt jordskælv rammer nær den græske ferieø Kreta

For anden gang på godt to uger er Kreta ramt af jordskælv. Der er tirsdag ingen meldinger om tilskadekomne.

Et jordskælv med en beregnet styrke på 6,4 har tirsdag ramt nær den græske ø Kreta, der blandt andet er et populært rejsemål.

Det oplyser det nationale observatorie i Athen i en udtalelse. Det græske observatorie monitorerer blandt andet jordskælv.

Skælvet har ikke umiddelbart ført til større ødelæggelser eller tilskadekomne.

Kreta, der er Grækenlands største ø, blev også ramt af et større jordskælv for godt to uger siden. Her mistede en person livet.

Tirsdagens jordskælv ramte klokken 11.24 dansk tid. Dets epicenter lå 24 kilometer fra byen Zakros, oplyser observatoriet. Epicenteret er 405 kilometer sydøst for Grækenlands hovedstad, Athen.

- Epicenteret ligger i havet - langt væk fra beboede områder, siger den græske seismolog Gerassimos Papadopoulos til den græske Skai Radio.

Den 27. september forårsagede et jordskælv med en beregnet styrke på 5,8 ødelæggelser på Kreta. En blev dræbt, og adskillige kom til skade.

Hundredvis af bygninger blev ligeledes ødelagt, og over 3000 hjem blev efterfølgende vurderet som værende usikre at bo i. Der er derfor stadig mange personer på øen, der midlertidigt bor i telte eller skurvogne.

Efthymis Lekkas, leder af Grækenlands institut for jordskælvsbeskyttelse, meddeler, at de to jordskælv ikke har nogen forbindelse til hinanden.

Tirsdagens skælv ser heller ikke ud til at have ramt lige så voldsomt.

- Vi har ikke fået nogen meldinger om tilskadekomne. Der er måske nogle mindre skader på nogle gamle bygninger, siger en embedsmand fra beredskabsmyndighederne i Kreta til nyhedsbureauet Reuters.

I oktober sidste år ramte et jordskælv med en styrke på 7,0 i Det Ægæiske Hav mellem den græske ø Samos og byen Izmir i det vestlige Tyrkiet.

114 mennesker blev dræbt i Tyrkiet, og over 1000 kom til skade.

I Grækenland blev to teenagere dræbt på Samos.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der monitorerer jordskælv over hele verden, betegner jordskælv med en styrke på omkring 6 som et moderat jordskælv, der typisk kan forårsage materiel skade.

Jordskælv med en styrke på omkring 7 betragtes som store jordskælv, der både kan koste menneskeliv og store ødelæggelser.

Alle jordskælv med en styrke på over 8 betragtes som svært ødelæggende med både voldsom materiel skade og mange ofre.

Der er kun registreret fem jordskælv med en styrke på 9 eller mere i historien. Det kraftigste var på 9,5 i Chile i 1960.

/ritzau/AFP

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland For abonnenter

Flere har ondt i halsen og hoster: Testcentre har mere travlt

Udland

Hundredvis af fanger er på fri fod efter angreb i Nigeria

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst