Annonce
Danfoss-topchef Kim Fausing (t.v.) er glad for, at manden på pengekassen - finansminister Nicolai Wammen (S) - interesserer sig for den grønne omstilling. Til højre ses Martin Rossen, der sidste år sagde op som stabschef for statsministeren. I dag arbejder han for Danfoss. Foto: André Thorup
Erhverv

Nyt eksporteventyr for danske virksomheder: Nu begynder spillet om 6.000 milliarder kroner

Danske virksomheder er klar til kapløbet om det astronomiske beløb, som EU sender i omløb for at hive Europa ud af coronakrisen. Avisen Danmark var med, da finansminister Nicolai Wammen og Danfoss-topchef Kim Fausing talte om eksportmilliarder på Nordals.

Coronahjælp: Minibussen kører i lavt tempo, for afstandene i Nordborg er små. Ombord er finansminister Nicolai Wammen (S) og hans rådgivere sammen med ledelsen i industrigiganten Danfoss, der har sit hovedsæde i Nordborg.

Det samme er Martin Rossen. Tidligere var han statsminister Mette Frederiksens (S) stabschef og nærmeste rådgiver, men i dag er han senior vice president med ansvar for kommunikation og omdømme hos Danfoss.

Men rundturen handler først og fremmest om at spare energi på en måde, der både gavner klimaet og bundlinjen.

- I Tyskland står fjernvarme kun for 14 procent af opvarmningen, men målet er at nå op på 30 procent i 2030. Der er rigtigt meget, der skal gøres, fortæller Danfoss-direktør Lars Tveen, netop som bussen passerer en helt ny fjernvarmecentral, der blandt andet bruger overskudsvarme fra Danfoss til at opvarme byens 2.500 husstande.

For danske virksomheder giver det enorme muligheder, at Europa i de kommende år kommer til at investere massivt i den grønne omstilling.

EU er netop nu i gang med at skubbe 750 milliarder euro - næsten 6.000 milliarder kroner - ud til medlemslandene for at trække erhvervslivet ud af coronakrisen. Mindst 37 procent af pengene er øremærket til grøn omstilling, og her har danske virksomheder stærke kort på hånden.

Har forhandlet hjælpepakker

Derfor har finansministeren taget turen fra København for at se, hvordan Danfoss bruger sine egne teknologier til at spare kraftigt på energiforbruget i sin egen produktion. Varmepumper og brug af overskudsvarme har givet Danfoss besparelser på 50 millioner kroner om året. Den typiske husstand i Nordborg har sparet 21 procent på varmeregningen, efter at den nye fjernvarmecentral åbnede sidste år.

Tilbage i højhuset, der rummer Danfoss’ hovedkontor, mødes Avisen Danmark med Nicolai Wammen og Danfoss-topchef Kim Fausing.

Vi har en klimaminister og en erhvervsminister. Hvorfor er det finansministeren, der besøger Danfoss?

- Jeg er den minister, der på vegne af Danmark har forhandlet om de hjælpepakker, der kommer på europæisk plan. Som finansminister er jeg med til at sikre, at vi tænker og handler grønt, og jeg har siddet for bordenden i mange af de forhandlinger, vi har haft sammen med klimaministeren og erhvervsministeren. For mig er det en helt naturligt at komme her, siger Nicolai Wammen.

EU-milliarderne kom på bordet, da coronakrisens første bølge rasede i 2020, og Europa havde brug for et ordentligt boost for at undgå en langvarig økonomisk krise.

Danmark, hvor økonomien lynhurtigt er kommet tilbage på sporet, får kun adgang til 12 milliarder kroner fra EU-kassen, og den danske regering har fået godkendt, at hele 60 procent af pengene er øremærket til grøn omstilling. Men tallene er mere interessante i Sydeuropa, hvor Italien høster den største gevinst fra genopretningsplanen, når 1.700 milliarder kroner pumpes ind i italiensk økonomi. Over 100 milliarder kroner er afsat til energieffektiviseringer af bygninger, hvor virksomheder som Danfoss og Grundfos står stærkt.


Jeg har altid undret mig over, at finansministrene ikke var mere opmærksomme på den grønne omstilling.

Kim Fausing, koncernchef, Danfoss


Følg spillereglerne

Men Nicolai Wammen, vi ved jo godt, at i Tyskland vil man gerne flest mulige opgaver til Siemens, og i Frankrig har man en stor fransk industri at tage hensyn til. Kan danske virksomheder komme ordentligt til fadet i den konkurrence?

- Det er klart, at vi skal hele tiden holde øje med, at alle landene følger spillereglerne. Men det er også sådan, at der er så gode løsninger, blandt andet hos Danfoss, så jeg tror, at virksomheder og lokalsamfund i andre lande vil sige: Hvis jeg kan investere og få pengene hjem på mindre end tre år, så er det interessant, selvom vi skal købe det i Danmark, siger Nicolai Wammen.

Energieffektivisering lyder mere kedeligt end vindmøller og power-to-x-løsninger, men til gengæld er teknologien allerede til rådighed og nem at installere. Samtidig tjenes investeringerne hurtigt hjem. Det er Danfoss’ udstillingsvindue på Als med til at bevise, for energibesparelser gør, at pengene på at begrænse klimabelastningen typisk er tjent hjem inden for tre år.

- Jeg har altid undret mig over, at finansministrene ikke var mere opmærksomme på den grønne omstilling. Med finansministerbriller er det jo en god forretning, og derfor synes jeg, at det er stærkt, at Nicolai er "steppet" ind i dette her, siger Kim Fausing.

EU’s genopretningsplan

  1. EU’s genopretningsplan på 750 milliarder euro er den største stimuluspakke, der nogensinde er finansieret i Europa.
  2. Formålet er at trække EU-landene styrket ud af covid-19-pandemien og dermed undgå en langvarig økonomisk krise.
  3. Investeringerne skal især gå til grøn omstilling, digitalisering og sundhed. 
  4. De første investeringer forventes gennemført i efteråret 2021, men genopretningsplanen fortsætter frem til udgangen af 2026.
  5. Investeringerne vil blive foretaget via offentlige udbud og ikke som direkte tilskud til virksomheder. For at opnå eksportordrer skal man derfor deltage i de nationale udbud, som hvert af EU-landene gennemfører, eller private udbud fra hovedleverandører, som har brug for underleverandører.

Kilder: Europa-Kommissionen, Finansministeriet og Dansk Industri

- Det hele er blevet konkret

Han er opmærksom på, at den seneste rapport fra FN’s klimapanel kommer til at sætte endnu mere skub i den grønne omstilling. Alt fra datacentre til supermarkeder vil pludselig gerne høre om, hvordan de udnytter deres overskudsvarme. Vandrensning kan blive noget, der producerer energi i stedet for at forbruge energi. Og mange andre eksempler.

- Nu skal det bringes til live, og det kan det, fordi det hele er blevet meget konkret, både med en dansk klimalov og EU’s programmer, der er bundet op på den grønne omstilling, siger Kim Fausing.

Han har samme dag offentliggjort det bedste halvårsresultat fra Danfoss nogensinde med et overskud på næsten tre milliarder kroner før skat. Et resultat, der vækker opsigt, fordi det er skabt, imens verden stadig har været ramt af rejserestriktioner, coronakarantæne og sygdom.

Så selvom Danfoss ikke behøver Nicolai Wammens hjælp for at tjene penge, bruger Kim Fausing alligevel tiden på at pleje forbindelsen til den danske regering. Fausing er også formand for regeringens klimapartnerskab for produktionsvirksomheder, ”fordi vi hos Danfoss har kræfterne til det", som han siger.

Oven i hatten er det lykkes at få Det Europæiske Energiagentur (IEA) til at lægge sit syvende topmøde i Sønderborg til næste år. Det handler om energieffektivitet, og Danfoss vil igen have lejlighed til at fremvise sine egne løsninger i fuld drift.


Jeg tror, at det er en gammeldags tankegang, at hvis det går godt for virksomhederne, så skal vi bare læne os tilbage, og så kan vi først snakke sammen igen, hvis der opstår problemer.

Nicolai Wammen, finansminister


Kort vej til beslutninger

Nicolai Wammen lytter til budskaberne og reagerer især på den store besparelse, som borgerne i Nordborg har fået på varmeregningen. Men han fastslår også, at det er vigtigt, at erhvervsliv og politikere holder sig tæt på hinanden. Finansministeren peger på, at erhvervslivet sidste år blev spurgt og leverede en stribe idéer, hvor nogle indgik i skattereformen, aftalen om grønne biler og andre klimatiltag.

- Mange af idéerne kunne vi tage direkte med i de beslutninger, som vi tog. Der er kort vej fra, at vi har nogle dygtige erhvervsfolk, der kommer med konkrete anbefalinger, og til, at det bliver virkelighed. Det er en model, som vi stort set kun har i Danmark, siger Nicolai Wammen.

Nogen vil sige, at erhvervslivet har klaret sig virkelig godt igennem coronakrisen. Er der brug for så mange midler og opmærksomhed i halen på noget, der kører ret godt?

- Jeg tror, at det er en gammeldags tankegang, at hvis det går godt for virksomhederne, så skal vi bare læne os tilbage, og så kan vi først snakke sammen igen, hvis der opstår problemer. Vi er meget afhængige af hinanden, og vi kan skabe meget sammen, ikke mindst i forhold til den grønne omstilling. Det ville da være dumt, hvis vi som regering og Folketing ikke greb den mulighed sammen med vores erhvervsliv, siger Nicolai Wammen.

Besøget er slut. Finansministeren siger undskyldende, at han har et møde med statsministeren ude i bilen - altså digitalt. På vejen ud får han et kram af Martin Rossen, imens Kim Fausing går videre til et par interviews om Danfoss’ stærke halvårsresultat.

Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Dyrby er blevet bedt om at holde fri efter anklager

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

To ud af tre kommuner når coronagrænse og anbefales tiltag

Udland

EU vil investere gigabeløb i infrastruktur ude i verden

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer