Annonce
Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser, hvis man udsættes for trafikstøj i længere tid. Og nu viser ny forskning, at støjen markant øger risikoen for at udvikle demens. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Nyt banebrydende studie: Du bliver dement af trafikstøj

Et stort dansk studie viser en markant højere risiko for demenssygdomme, hvis du bor tæt på veje eller jernbaner. Omkring halvanden million danskere har øget risiko for demens på grund af trafikstøj, og på et enkelt år kunne 1216 demenstilfælde alene knyttes til trafikstøj, konkluderer forskere.

Trafikstøj: Udsættes du for støj fra en nærliggende vej eller jernbane, er du i markant højere risiko for at udvikle demens. Faktisk er risikoen så høj, at flere end 1000 demenstilfælde på et enkelt år kan henføres udelukkende til trafikstøj.

Det konkluderer et nyt dansk banebrydende forskningsprojekt, som i dag udgives i British Medical journal, der er et af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Resultaterne er meget overraskende. Jeg havde forventet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for demens. Men jeg havde ikke forestille mig, at sammenhængen var så stor.

Manuella Lech Cantuaria, adjunkt på Syddansk Universitet og leder af forskningsprojektet

Forskningsresultaterne viser, at man blandt andet har 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimers og 18 procent forhøjet risiko for at udvikle generel demens, hvis man over en årrække udsættes for trafikstøj over 55 decibel. Og jo højere støjen er, jo højere er risikoen for at udvikle demenssygdomme.

Halvanden million danskere i risikozonen

Ifølge forskerne bag studiet lever omkring 30 procent af danskerne med en gennemsnitlig trafikstøj på over 58 decibel, som er Miljøstyrelsen grænseværdi for, hvornår man lever med for meget støj. Dermed er det altså mindst halvanden million danskere, der lever med så meget støj, at de er i øget risiko for at udvikle demens. Og i 2017 skyldtes 1216 tilfælde af demens i Danmark alene trafikstøj, konkluderer forskerne. Det svarer til 14 procent af alle demenstilfælde det pågældende år.

- Vi ved allerede, at trafikstøj øger risikoen for at få blodpropper i hjertet og sandsynligvis også hjernen og øger risikoen for at få diabetes. Det er meget mere skadeligt at være udsat for vejstøj, end vi troede for 10 år siden, siger Mette Sørensen, trafikforsker fra Roskilde Universitet.

Det er forskere fra Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, Odense Universitetshospital og Københavns Universitet, der i samarbejde for første gang ved at sammenholde sundhedsdata fra knap to millioner danskere fra 2004 til 2017 konkluderer, at der er markant højere risiko for demens hos danskere, der bor ved jernbaner, landeveje og motorveje.

- Resultaterne er meget overraskende. Jeg havde forventet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for demens. Men jeg havde ikke forestille mig, at sammenhængen var så stor, siger ph.d. og adjunkt Manuella Lech Cantuaria, Mærsk McKinney-Møller Instituttet og Det Kliniske Institut på SDU, der er leder af forskningsprojektet.

Støjen skader søvnen

Årsagen til den forhøjede risiko for demens og andre sygdomme skal ifølge forskerne tilskrives de uheldige følgevirkninger fra trafikstøjen.

- Det stresser os i dagligdagen, og er du udsat for trafikstøj om natten, påvirker det også din nattesøvn. Og det, ved vi, er afgørende i forbindelse med udviklingen af demens, siger trafikforsker Mette Sørensen.

Tre korte om studiet

  1. Forskere fra SDU, Roskilde Universitet og Københavns Universitet har i tre år undersøgt sammenhængen mellem trafikstøj og risikoen for at udvikle demens. Der er før lavet lignende undersøgelser, men gennem adgang til de store danske sundhedsregistre har det været muligt at gennemføre den hidtil største undersøgelse internationalt på området med data fra knap to millioner danskere over 60 år fra 2004 til 2017.
  2. Ved at samkøre data om deltagernes adresse og dermed eksponering for trafikstøj gennem en 10-årig periode har forskerne påvist en sammenhæng. Resultaterne viser, at man har 27 procent forhøjet risiko for at udvikle alzheimers og 18 procent for demenssygdomme fra støj på den såkaldte stille-side af bygninger, når man udsættes for støj over 55 decibel i en årrække. Der er generelt en forhøjet risiko på 16 procent ved støj over 65 decibel.
  3. Ser man isoleret på antallet af demenstilfælde i 2017 og sammenholder med resultaterne i undersøgelsen, betyder det, at ud af de 8475 tilfælde kan de 1216 knyttes til trafikstøj.

Hun mener, at studiet understreger behovet for at tage konsekvenserne af trafikstøj alvorligt, men vil ikke selv pege på, hvad samfundet bør gøre for at løse problemet med trafikstøjen. Det er en politisk beslutning, påpeger forskerne, der dog nævner støjbarrierer og lavere fartgrænser som tiltag, der kan mindske trafikstøj.

- Men det kommer til at blive dyrt, for lige nu får vi bare flere og flere biler. Så det går i hvert fald ikke den rigtige vej der, siger Mette Sørensen.

Placér soveværelset væk fra trafikken

Indtil politikerne eventuelt reagerer på den nye viden om trafikstøjens farer, har forskerne et råd til de trafikgenerede danskere, der frygter at være i risikozonen for at udvikle demens på grund af trafikstøjen.

- Man kan prøve selv at se på løsninger som støjreducerende vinduer, og så vil jeg anbefale folk at vælge et soveværelse væk fra trafikken, hvis de kan gøre det, siger Manuella Lech Cantuaria.

Selv om resultaterne i forskningsprojektet er markante, er der brug for flere studier, der bekræfter resultaterne, mener forskerne. De kan blandt andet endnu ikke konkludere, om man er særligt udsat, hvis man bor ved en motorvej, en landevej, en stor indfaldsvej eller en jernbane, og de håber nu, at de nye resultater vil sætte gang i mere forskning i trafikstøjens konsekvenser.

Radio4 Morgen taler torsdag også med Mette Sørensen, adjungeret professor og ekspert i trafikstøj ved Roskilde Universitet. Du kan høre interviewet lige her.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge