Annonce
Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser, hvis man udsættes for trafikstøj i længere tid. Og nu viser ny forskning, at støjen markant øger risikoen for at udvikle demens. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Nyt banebrydende studie: Du bliver dement af trafikstøj

Et stort dansk studie viser en markant højere risiko for demenssygdomme, hvis du bor tæt på veje eller jernbaner. Omkring halvanden million danskere har øget risiko for demens på grund af trafikstøj, og på et enkelt år kunne 1216 demenstilfælde alene knyttes til trafikstøj, konkluderer forskere.

Trafikstøj: Udsættes du for støj fra en nærliggende vej eller jernbane, er du i markant højere risiko for at udvikle demens. Faktisk er risikoen så høj, at flere end 1000 demenstilfælde på et enkelt år kan henføres udelukkende til trafikstøj.

Det konkluderer et nyt dansk banebrydende forskningsprojekt, som i dag udgives i British Medical journal, der er et af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Resultaterne er meget overraskende. Jeg havde forventet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for demens. Men jeg havde ikke forestille mig, at sammenhængen var så stor.

Manuella Lech Cantuaria, adjunkt på Syddansk Universitet og leder af forskningsprojektet

Forskningsresultaterne viser, at man blandt andet har 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimers og 18 procent forhøjet risiko for at udvikle generel demens, hvis man over en årrække udsættes for trafikstøj over 55 decibel. Og jo højere støjen er, jo højere er risikoen for at udvikle demenssygdomme.

Halvanden million danskere i risikozonen

Ifølge forskerne bag studiet lever omkring 30 procent af danskerne med en gennemsnitlig trafikstøj på over 58 decibel, som er Miljøstyrelsen grænseværdi for, hvornår man lever med for meget støj. Dermed er det altså mindst halvanden million danskere, der lever med så meget støj, at de er i øget risiko for at udvikle demens. Og i 2017 skyldtes 1216 tilfælde af demens i Danmark alene trafikstøj, konkluderer forskerne. Det svarer til 14 procent af alle demenstilfælde det pågældende år.

- Vi ved allerede, at trafikstøj øger risikoen for at få blodpropper i hjertet og sandsynligvis også hjernen og øger risikoen for at få diabetes. Det er meget mere skadeligt at være udsat for vejstøj, end vi troede for 10 år siden, siger Mette Sørensen, trafikforsker fra Roskilde Universitet.

Det er forskere fra Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, Odense Universitetshospital og Københavns Universitet, der i samarbejde for første gang ved at sammenholde sundhedsdata fra knap to millioner danskere fra 2004 til 2017 konkluderer, at der er markant højere risiko for demens hos danskere, der bor ved jernbaner, landeveje og motorveje.

- Resultaterne er meget overraskende. Jeg havde forventet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for demens. Men jeg havde ikke forestille mig, at sammenhængen var så stor, siger ph.d. og adjunkt Manuella Lech Cantuaria, Mærsk McKinney-Møller Instituttet og Det Kliniske Institut på SDU, der er leder af forskningsprojektet.

Støjen skader søvnen

Årsagen til den forhøjede risiko for demens og andre sygdomme skal ifølge forskerne tilskrives de uheldige følgevirkninger fra trafikstøjen.

- Det stresser os i dagligdagen, og er du udsat for trafikstøj om natten, påvirker det også din nattesøvn. Og det, ved vi, er afgørende i forbindelse med udviklingen af demens, siger trafikforsker Mette Sørensen.

Tre korte om studiet

  1. Forskere fra SDU, Roskilde Universitet og Københavns Universitet har i tre år undersøgt sammenhængen mellem trafikstøj og risikoen for at udvikle demens. Der er før lavet lignende undersøgelser, men gennem adgang til de store danske sundhedsregistre har det været muligt at gennemføre den hidtil største undersøgelse internationalt på området med data fra knap to millioner danskere over 60 år fra 2004 til 2017.
  2. Ved at samkøre data om deltagernes adresse og dermed eksponering for trafikstøj gennem en 10-årig periode har forskerne påvist en sammenhæng. Resultaterne viser, at man har 27 procent forhøjet risiko for at udvikle alzheimers og 18 procent for demenssygdomme fra støj på den såkaldte stille-side af bygninger, når man udsættes for støj over 55 decibel i en årrække. Der er generelt en forhøjet risiko på 16 procent ved støj over 65 decibel.
  3. Ser man isoleret på antallet af demenstilfælde i 2017 og sammenholder med resultaterne i undersøgelsen, betyder det, at ud af de 8475 tilfælde kan de 1216 knyttes til trafikstøj.

Hun mener, at studiet understreger behovet for at tage konsekvenserne af trafikstøj alvorligt, men vil ikke selv pege på, hvad samfundet bør gøre for at løse problemet med trafikstøjen. Det er en politisk beslutning, påpeger forskerne, der dog nævner støjbarrierer og lavere fartgrænser som tiltag, der kan mindske trafikstøj.

- Men det kommer til at blive dyrt, for lige nu får vi bare flere og flere biler. Så det går i hvert fald ikke den rigtige vej der, siger Mette Sørensen.

Placér soveværelset væk fra trafikken

Indtil politikerne eventuelt reagerer på den nye viden om trafikstøjens farer, har forskerne et råd til de trafikgenerede danskere, der frygter at være i risikozonen for at udvikle demens på grund af trafikstøjen.

- Man kan prøve selv at se på løsninger som støjreducerende vinduer, og så vil jeg anbefale folk at vælge et soveværelse væk fra trafikken, hvis de kan gøre det, siger Manuella Lech Cantuaria.

Selv om resultaterne i forskningsprojektet er markante, er der brug for flere studier, der bekræfter resultaterne, mener forskerne. De kan blandt andet endnu ikke konkludere, om man er særligt udsat, hvis man bor ved en motorvej, en landevej, en stor indfaldsvej eller en jernbane, og de håber nu, at de nye resultater vil sætte gang i mere forskning i trafikstøjens konsekvenser.

Radio4 Morgen taler torsdag også med Mette Sørensen, adjungeret professor og ekspert i trafikstøj ved Roskilde Universitet. Du kan høre interviewet lige her.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen