Annonce
Sidste år gassede boligsalget også op i provinsen og i deciderede landkommuner, og yderkommunerne har holdt fuldt ud så fin fart som bykommunerne, skriver Nykredits boligøkonom. Arkivfoto: Preben Madsen
Danmark

Nykredit: Så blev der også boligparty i provinsen!

2020 blev et meget anderledes, men dog godt år på boligmarkedet. Vi startede som normalen har set ud i en håndfuld år - med et flot antal handler i store dele af landet og prisstigninger, som lå godt i tråd med den økonomiske udvikling.

Men så kom corona-chokket og lukkede ned for aktiviteten i et par måneder - og fremgang var i en kort overgang vendt til fald. Men så skete der noget; danskerne havde haft noget tid hjemme til at vænne sig til den nye virkelighed med hjemmearbejde, hjemmeskole og generelt meget mere hjemmeliv. Og det gav mod på forandring.

Det startede i byggemarkeder og blandt håndværkere, for nu skulle der bygges om og realiseres alle de projekter, som boligen i årevis havde higet efter. Men flere og flere ville have endnu mere hjemlig forandring, og fra omkring juni måned, hvor regnen alligevel silede ned, bragede hussalget op og op.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, chefanalytiker, Nykredit. Pr-foto

Som så ofte før startede det i og omkring de store byområder, men gradvist og sikkert, som ringe i vand, gassede boligsalget i provinsen og i deciderede landkommuner også op, og yderkommunerne har holdt fuldt ud så fin fart som bykommunerne. I 2020 steg udlånet i Totalkredit i samtlige 98 af landets kommuner.

Folk, der kender mig, vil nok medgive, at jeg ikke er så let at imponere, og at der skal en del til, før jeg jubler. Knap to årtier i København har ikke kunnet fjerne det, jeg selv mener, er en sund nordjysk skepsis over for alt, der lyder lidt for godt. Jeg ved godt, at det er blevet lidt betændt at slå på regionale forskelle i personligheder, og min kære mand mener da heller ikke, at det har noget med Nordjylland at gøre ...

Hvorom alting er, så taler boligtallene denne gang faktisk så tydeligt et sprog, at selv et nordjysk hurra ville være på sin plads.

Ja ja, selvfølgelig har det helt ekstraordinære salg af sommerhuse en finger med i spillet, for det er jo primært langs Danmarks vandkant og ikke i storbyernes gågader, at de ligger. Men danskernes enorme trang til eget sommerhus er ikke hele forklaringen på de flotte tal, og selvom jeg skam stoler meget på beretninger om usædvanlig travlhed fra dygtige ejendomsmægler-kilder i vandkanten, så glæder det mig, at også tal fra Boligsiden bakker op.

Salget af parcel- og rækkehuse i land- og yderkommunerne steg ifølge Boligsiden fra 2019 til 2020 med samme fart som salget i bykommunerne. Faktisk steg salget på landet og i vandkanten fra 2019 til 2020 med 17-19 procent mod 16 procent i bykommunerne og dermed en spids hurtigere. Tælles salget af sommerhuse med, så er det samlede salg af boliger i yderkommuner steget 30 procent mod blot 18 procent i bykommunerne.

Det er gode nyheder, selvom man altid kan anholde, at det måske ikke er så prangende i lyset af hvor meget de områder er sakket bag ud i de senere år. Igen titter den nordjyske skepsis frem.

Jeg vil dog godt udråbe 2020 til at være det bedste år på boligmarkedet i provinsen siden tiden før finanskrisen. Betyder det så, at alle problemer med opdeling af boligmarkedet mellem land og by er væk, og at boligmarkedsformuerne fremover vil være mere ligeligt fordelt?

Nej, det gør det nok ikke. Vender vi blikket mod prisstigningerne, så er det fortsat byområdernes boliger, som trækker for, og forskellen mellem m2-prisen i landets billigste og dyreste boligkommuner (hhv. Lolland og Frederiksberg) har fortsat en faktor 11. Vi oppe mod en global megatrend, hvor byer vokser, mens der generelt bliver færre yngre mennesker på landet. En udvikling som vel har været i gang siden midten af 1800-tallet, hvor industrialiseringen rullede ind over Danmark. Og den udvikling vil hverken corona eller et par ekstraordinært gode år på boligmarkedet stoppe.


Når familier vælger at købe hus i provinsdanmark, så er det fordi, de gerne vil bo der i mange år.


Men det er et stærkt vidnesbyrd om, at der fortsat er meget mere liv på boligmarkedet i provinsen og i mange landkommuner, end mange måske har været klar over. Når familier vælger at købe hus i provinsdanmark, så er det fordi de gerne vil bo der i mange år, det vil skabe mere liv og måske trække endnu flere til. Og det er jo netop også derfor, man bør købe et hus.

Selvom avisoverskrifterne ofte stiller det sådan op, så er boligmarkedet altså ikke et kapløb, hvor det handler om at vinde ved at løbe hurtigst. På boligmarkedet som helhed er det i min optik langt vigtigere, at vi alle skyder god fart - at man kan sælge sit hus, når man vil, og at færre derfor er låst fast. Det blev der rettet lidt op på det seneste år, og derfor skal vi glæde os over boligmarkedsåret 2020 og over, at 2021 også tegner lyst.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi