Annonce
Afgangstavlen i Billund Lufthavn 5. maj 2020. Mens ledigheden i store dele af Jylland er lavere, end før coronakrisen indtraf, er der fortsat 20 procent flere ledige i Billund Kommune, end der var sidste forår. Arkivfoto: Mette Mørk
Danmark

Nye tal: Ledigheden falder, men der er markante forskelle fra kommune til kommune

Mens ledigheden i størstedelen af Jylland og på Fyn nu er lavere, end før coronaepidemien lagde Danmark ned sidste forår, er beskæftigelsen på Sjælland og i Københavns-området fortsat ramt af høj ledighed.

Ledighed: Da coronavirusset meldte sin ankomst i marts sidste år, gik det hårdt udover det danske arbejdsmarked, og ledigheden steg markant.

Nu, lidt mere end et år senere, ser ledigheden i Danmark ud til at være vendt til det bedre – i hvert fald nogle steder i landet.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, der overvåger udviklingen i antallet af ledige fra dag til dag.

- Det, vi kan se, er, at det ikke varer mange dage, før vi samlet set har færre arbejdsløse, end vi havde inden coronakrisen. Det vidner jo om en krisepolitik, der har fungeret langt bedre, end mange af os turde håbe på, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

På landsplan var der 16. maj i alt 139.320 ledige, hvilket blot er 5,8 procent højere end antallet af ledige 8. marts 2020, kort tid inden Danmark lukkede ned.

Men der er fortsat markante lokale forskelle på, hvordan ledigheden har udviklet sig siden sidste forår.


Jeg kan være bekymret over, at vi mangler især faglært arbejdskraft, mens vi stadig har for mange ufaglærte, der er arbejdsløse. Men hvis man tager i betragtning, at vi lige er kommet ud af vel nok en af de hårdeste stød mod vores økonomi siden anden verdenskrig, er jeg ikke bekymret endnu i forhold til mangel på arbejdskraft

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)


I Hovedstadsområdet er antallet af ledige 22,3 procent højere, end det var 8. marts sidste år, mens man i region Sjælland har et ledighedstal, der er 6,9 procent højere end sidste år. På Fyn, i Sydjylland, Vestjylland og Nordjylland er antallet af ledige nu faktisk lavere, end det var, da corona-epidemien ramte Danmark.

Kommuner med lufthavne hårdt ramte

- Der er nogle forskydninger og nogle lokalområder, hvor krisen har ramt hårdere, som er mere prægede af, at enkelte brancher stadig lider hårdt på grund af pandemien, siger Peter Hummelgaard.

Det gælder blandt andet kommuner som Dragør og Tårnby, hvor mange borgere har været beskæftiget i Københavns Lufthavn. Også i Billund er mange blevet ledige på grund af den markante nedgang i flytrafikken fra Billund Lufthavn.

- Og så er der selvfølgelig hovedstaden, hvor rigtig meget af beskæftigelsen er bundet op i oplevelsesøkonomien – hoteller og restauranter – som både er afhængige af udenlandske turister men også, at vi andre kan gå ud i byen. Vi kan heldigvis se, at antallet af ledige stillingsopslag eksploderer, også indenfor de brancher, så vi har en forventning om, at det kommer med, siger ministeren.

Samtidig vedtog et flertal i Folketinget natten til onsdag en sommerpakke, der blandt andet har til formål at puste liv i oplevelsesøkonomien i landets større byer.

Ikke bekymret for mangel på arbejdskraft

Mens beskæftigelsen i Danmark ser ud til at være opadgående, mener blandt andre Michael Svarer, der er tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet, at der er grund til at bekymre sig for en overophedning af det danske arbejdsmarked.

- Vi kan meget hurtigt komme i en situation, hvor vi er nødt til at træde på den finanspolitiske bremse, hvis det kommer til at gå for stærkt på det danske arbejdsmarked. Og som udviklingen er lige nu, så er der noget, der tyder på, at vi hurtigt kommer i en situation, hvor der ikke er ledige ressourcer på arbejdsmarkedet, siger han til dagbladet Børsen.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) varer det ikke mange dage, før der samlet set er færre arbejdsløse i Danmark, end der var før coronakrisen ramte i marts 2020. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Også i Dansk Industri frygter man, at væksten bremser op, fordi der kommer mangel på arbejdskraft. Men beskæftigelsesministeren bekymrer sig på nuværende tidspunkt ikke over, at der kan opstå mangel på hænder i forskellige dele af landet.

Han påpeger derimod, at der i det hele taget stadig er mange ledige, som regeringen vil sluse ind på arbejdsmarkedet igennem opkvalificering, mens nogle af dem, der er blevet arbejdsløse i bestemte brancher, bør overveje et egentligt brancheskifte med noget uddannelse i ryggen.

- Jeg kan være bekymret over, at vi mangler især faglært arbejdskraft, mens vi stadig har for mange ufaglærte, der er arbejdsløse. Men hvis man tager i betragtning, at vi lige er kommet ud af vel nok en af de hårdeste stød mod vores økonomi siden anden verdenskrig, er jeg ikke bekymret endnu i forhold til mangel på arbejdskraft, siger han.

Læs mere i denne artikel, hvor Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, besvarer seks spørgsmål om den 180 graders vending, ledigheden har taget i visse dele af landet.

Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Danmark For abonnenter

Christiania fylder 50 - og Pusher Streets hashboder står endnu

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Pinlig affære: Bestyrelse ville ikke fyre direktør, der krænkede kvinder i årevis - Nu stopper han

Indland

Isbjørnen satte præg på grønlandsk politik

Udland

George Floyds drabsmand vil anke sin dom

Erhverv

Kinesisk gigant misser afbetaling - uvished kan vare i ugevis

Den konkurstruede kinesiske ejendomsgigant Evergrande har tilsyneladende ikke betalt et afdrag på et lån, der skulle være faldet torsdag.

Debat

Debat: Livstidsdømte skal ikke bruge fængslerne som dating-central

Debat: Som justitsminister er en af mine vigtigste rettesnore retfærdigheden eller med et andet ord retsfølelsen. At der er en rimelig sammenhæng mellem forbrydelse og straf.

Indland

Efteråret holder pause søndag med sol og omkring 20 grader

Der venter for de fleste danskere en ganske pæn efterårsweekend, hvor der er udsigt til godt med sol og temperaturer helt op omkring 20 grader visse steder søndag.

Danmark For abonnenter

Fristaden holder stand og nyder bred opbakning 50 år efter fødslen

Debat For abonnenter

Meningsmager Jens Rohde: Er der en virksomhed, der vil passe mine børn en gang om ugen?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Erhverv

Kinesisk kolos i klemme er fortsat tavs om rentebetaling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske 'Two of us' er hemmelig romance for evigt

Debat

Debat: Må vi politikere egentlig være her?