Annonce
Kommunerne har pligt til at sanktionere kontanthjælpsmodtagere, som uden rimelig grund afviser tilbud om arbejde. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Nyborg har rekord i sanktioner: Må ikke være en trussel, der hænger i luften

I Nyborg Kommune er en medarbejder afsat til at give sanktioner til kontanthjælpsmodtagerne. Det virker nemlig, lyder det fra beskæftigelseschefen, som afviser at have en stram kurs over for de ledige.

Beskæftigelse: Danmarksmesteren i at uddele flest sanktioner til kontanthjælpsmodtagere er Nyborg Kommune.

Det viser de seneste tal, som stammer fra tredje kvartal 2020 og viser, at 27 procent af kommunens 124 jobparate kontanthjælpsmodtagere blev ramt på pengepungen, fordi de ikke overholdt de aftaler, de havde med kommunens jobcenter.

- Jeg tror ikke, at vi har flere borgere, der ikke møder op til det, de skal, end de har i andre kommuner. Men vi har fokus på det og anvender sanktioner, hvor det giver mening, siger Merete Gommesen, beskæftigelseschef i Nyborg Kommune.

Kommunen ligger sammen med Mariagerfjord og Vejen Kommuner helt i top med at uddele sanktioner, der er en kontant straf til de kontanthjælpsmodtagere, der ikke søger job, tager imod jobtilbud og så videre.

Krav om at arbejde

- Det er vigtigt for os, at der er en sammenhæng mellem det, vi siger, og det, vi gør. Det skal ikke bare være en trussel, der hænger i luften. I Danmark er der jo et krav om, at man skal arbejde,  og man skal deltage i det, der kan føre en tættere på arbejdsmarkedet, siger Merete Gommesen.

Nyborg Kommune, der har 32.000 indbyggere, var i andet kvartal 2021 nede på at have blot 70 kontanthjælpsmodtagere, der vurderes til at være jobparate. Alligevel er det svært at hjælpe dem i job, selv om kommunens virksomheder lige nu har mange ledige stillinger til ufaglærte.

- Men de har lang ledighed med sig, de har ringe skolebaggrund, og de har erhvervet få kompetencer fra de sporadiske perioder, de har været på arbejdsmarkedet. Det er nogle komplekse udfordringer, de står med, siger Merete Gommesen.

Meget bureaukratisk

Har I en stram kurs i Nyborg, når det kommer til sanktioner?

- Jeg synes ikke, vi har en stram kurs, men vi har en opmærksomhed på det, og vi anvender det fornuftigt. Det er ikke sådan, at vi bare sanktionerer fra en side af. Vi laver nogle rigtigt gode planer, som vi selvfølgelig forventer, at kontanthjælpsmodtagerne deltager i. Ellers har det en konsekvens, siger Merete Gommesen.

Kommer det bag på dig, at der er en lang hale af kommuner, som nærmest ikke bruger sanktionerne?

- Nej, for jeg synes, at det er problematisk at sanktionere. Vi har måttet prioritere én medarbejder, som har specialiseret sig i det. Det er meget bureaukratisk og bør ikke ligge ude hos den enkelte jobformidler, siger Merete Gommesen.

Det er ikke sådan, at vi bare sanktionerer fra en side af. Vi laver nogle rigtigt gode planer, som vi selvfølgelig forventer, at kontanthjælpsmodtagerne deltager i. Ellers har det en konsekvens.

Merete Gommesen, beskæftigelseschef, Nyborg Kommune
Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Danmark

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Indland

Forsvaret: Formentlig ni befandt sig om bord på piratfartøj

Udland For abonnenter

Superrektor skriver historie som Sveriges første transkønnede minister

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål