Annonce
30 procent af danskerne bor i områder med trafikstøj. En ny rapport har bevist, at trafikstøjen giver en forøget risiko for demens og Alzheimers. Det er dog ikke sandsynligt, at den nye undersøgelse vil have en effekt på boligpriserne her og nu, for trafikstøjen koster allerede i forvejen, siger en ekspert på området. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Ny rapport om trafikstøj og demens har ikke en effekt på boligpriser her og nu, men kan gøre det sværere at sælge en bolig

En ny rapport, der påviser en direkte sammenhæng mellem trafikstøj og demens, kan gøre det endnu sværere at sælge huse i områder med høj støj. Boligøkonomisk Videnscenter mener, at rapporten på længere sigt kan få en effekt på boligpriser. Avisen Danmark har talt med tre boligejere, der hver især har gjort sig tanker om boligkøb og trafikstøj.

Boligmarked: De seneste mange år er mængden af trafik på de danske veje steget, og den udvikling ser ud til at fortsætte længe endnu.

Trafikstøj er blevet en større del af folks bevidsthed, når de skal købe eller sælge bolig, og en ny undersøgelse, der binder trafikstøj til højere risiko for demens og Alzheimers, kan besværliggøre det endnu mere at sælge sin bolig - hvis altså den ligger i et område med trafikstøj.

Det er klart, at det påvirker boligpriserne negativt, og jeg vil ikke ligefrem sige, at nogle huse kan være direkte usælgelige, men det er ingen tvivl om, at det kan være voldsomt negativt.

Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videnscenter

Det kan på længere sigt også have en betydning for den pris, man kan få for sin bolig.

Der er vi dog ikke endnu, mener Curt Liliegreen, som er direktør hos Boligøkonomisk Videnscenter. Han siger, at trafikstøj i forvejen havde en klar negativ effekt både prisen på en bolig og helbredet på dem, der bor i områder med meget støj. Han forventer dog ikke, at den nye undersøgelse vil få en stor betydning her og nu.

- Trafikstøj har flere negativ effekter. Det øger risikoen for hjertetilfælde og forøget blodtryk. Det, man typisk ser på huspriserne, er den gene af, at man har støjen i nærheden, og som betyder, at man ikke kan bruge sin have eller terrasse. Jo mere medierne omtaler sundhedspåvirkningen, jo mere vil det dog finde sin vej ind i huspriserne på sigt, siger Curt Liliegreen og fortsætter:

- Det er klart, at det påvirker boligpriserne negativt, og jeg vil ikke ligefrem sige, at nogle huse kan være direkte usælgelige, men det er ingen tvivl om, at det kan være voldsomt negativt.

Curt Liliegreen bliver bakket op af Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent hos ejendomsmæglerkæden Home:

- Støj har en effekt allerede nu. Om den nye undersøgelse her har en endnu større betydning, det er svært at spå om. Men det hejser et flag for folk. Mit gæt er, at det giver en ekstra opmærksomhed på betydningen af trafikstøj. Det har jo været fremme før, at det har en negativ effekt på vores sundhed. Her og nu er det bare et endnu et punkt i effekterne, og det vil give nogle overvejelser hos folk, siger Michael Dalsager.

Støjen giver bekymringer

Når danskere er ude og lede efter ny bolig, så er trafikstøj ofte en ting, mange overvejer, inden de skriver under på noget. Avisen Danmark har talt med tre boligejere.

Da Jonas Hansen flyttede til Odense, så vidste han, at støj kunne blive et problem.

- Trafikstøjen er et stort problem her. Jeg vidste godt fra starten, at der var støj, men ikke at det var så slemt, som det er. Havde jeg vidst det, så ville jeg nok ikke have købt huset, siger han og fortsætter:

- Det kan blive besværligt at leje eller sælge huset igen. Jeg har tænkt, at det måske også kunne påvirke prisen, men huset var billigt i forvejen. Det var mest en investering, og jeg vil nok ikke bo her i mere end et år eller to.

Da Vicki Sørensen flyttede sammen med sin mand og to børn til Odense, gjorde beliggenheden tæt på motorvejen også, at de gjorde sig tanker om fremtiden.

- Vi havde overvejet lidt, da vi købte huset, om det var besværligt at sælge igen, hvis vi en dag ville det, siger hun.

Da Tue Nissen kiggede efter hus i Smørum på Sjælland, vidste han i forvejen, at trafikstøjen ville blive en gene. Det skræmte ham dog ikke. Han oplevede i de første måneder, at en gammel hæk var en ringe isolering mod lyden fra vejen, så han tog sagen i egne hænder.

- Støjen fyldte meget, da vi skulle købe huset. Det var kun vejen, der bekymrede os. Da kun hækken var oppe, der var støjen 62 decibel. Det var ret højt. Siden vi fik et støjhegn op, der snakker vi kun 48-50 decibel. Det er til at holde ud nu, siger han og fortsætter:

- Før blev man lynhurtigt irriteret. Hvis jeg gik nede i bunden af haven og ville snakke med min hustru, så skulle jeg nærmest råbe. Det irriterede mig virkelig meget. Vi ville gerne blive boende i huset her, indtil vi ikke skulle bo i hus mere. Til den tid tror jeg, at størstedelen af biler er el-biler, og at trafikstøjen er mindre.

Et samfundsproblem

Curt Liliegreen betegner den store del af danskere, der bor i risikozonen for trafikstøj som et samfundsproblem. Han mener, at den omkostning det kan have at afhjælpe problemet, vil være det værd.

- Der er afsat fra politisk side tre milliarder til at forbedre forholdene. Det kan givetvis gøre en forskel på de steder, der er mest udsat, siger han og fortsætter:

- Hvis man forebygger støj, så vil man løfte ejendomspriserne i områderne, og det vil medføre, at der kommer flere skatter til det offentlige. Så er der også sparet sundhedsudgifter. Folk kan ikke holde ud at høre på trafikstøj, og det er det, der gør dem syge.

Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Udland

Norsk politi: 37-årig er ikke i stand til at blive afhørt

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Vejrudsigten lover regn i efterårsferien, så hvis en hviledag med en god serie kan friste, er her fem vidt forskellige og fængende serier fra det store udland.

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle