Annonce
Danmark

Ny gruppeformand i Enhedslisten: Nu skal vi være et parti for provinsen

Peder Hvelplund bliver tirsdag valgt som ny gruppeformand for Enhedslisten på Christiansborg. Her står han sammen med partiets politiske ordfører Pernille Skipper. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peder Hvelplund er ny gruppeformand i Enhedslisten. Han vil bruge sin position til få partiet til i lige så høj grad at appellere til borgere på landet som beboere på Nørrebro i København. Det siger han til avisen Danmarks Kasper Løvkvist.
Annonce

Politik: Da Peder Hvelplund første gang skulle stemme til et Folketingsvalg, gjorde han det via en brevstemme. Der faldt kun tre brevstemmer på det lille stemmested for landsbyflækken Hover ude i Vestjylland, og da en af dem var på det daværende parti Venstre Socialisterne, vidste enhver, hvem der havde sat det kryds.

- Selvom der er hemmelige valg i Danmark, var det klart for alle, at det var brugsuddelerens Peder, der havde stemt på VS, siger Peder Hvelplund i dag.

Han har været partiets sundhedsordfører siden valget, og fra partiets sommergruppemøde i dag, tirsdag, er han også partiets gruppeformand. Dermed bliver han det mest centrale folketingsmedlem sammen med politisk ordfører (og reelle leder) Pernille Skipper i partiet, der ikke har nogen egentlig nummer et, men er kollektivt ledet.

Annonce

Venstrebaggrund

Selv om Peder Hvelplund voksede op i kernevenstreland i Hover i Vestjylland (begge hans forældre var naturlige venstrefolk), og selv om hans nuværende hjem langt ude på landet i Gammel Vennebjerg i Vendsyssel heller ikke ligefrem er Enhedslistens naturlige hjemmebane, vil han bruge sin nye rolle som gruppeformand til at forsøge at give partiet bedre fodfæste i netop den type områder. Nu skal Enhedslisten være et parti for folk i provinsen, siger han.

- Det venstreland, jeg er vokset op i, er jo et andet Venstre end det markedsorienterede parti, vi har i dag. Det var det Venstre, der udsprang af andelsbevægelsen, hvor man havde en forståelse for, at man var nødt til at organisere sig i fællesskaber, hvis man skulle kæmpe mod de store mastodonter. Dengang var det herremændene, nu er det de multinationale selskaber. Jeg genfinder den andelstanke i Enhedslisten i dag - behovet for at skabe fællesskaber, der giver alle mulighed for at udfylde deres potentiale, siger Peder Hvelplund.

- Og nu vil du så gerne bruge posten som gruppeformand til at fortælle, at Enhedslisten ikke bare er et parti for folk, der bor på Nørrebro og drikker havremælk. Hvorfor?

- Dem er vi stadig et parti for, men vi skal også appellere til folk, der bor i provinsen. Fordi det ligger i vores DNA at give mulighederne for at skabe de fællesskaber, som er så vigtige for, at livet uden for de store byer kan hænge sammen, siger Peder Hvelplund.

Annonce

Forkerte prioriteringer

- Hvorfor er det først nu, at I har besluttet, at I skal være et parti for dem, der bor i provinsen?

- Jeg syntes jo, at vi har været det hele tiden. Jeg har været med i Enhedslisten siden starten og oplevet, hvordan vi gradvist er blevet større og mere landsdækkende, men paradoksalt nok har vi stadig svært ved at slå igennem over for de to millioner borgere, der bor i landdistrikterne og byer med under 10.000 indbyggere. Når jeg ser på vores politik, har vi gode bud på, hvordan vi sikrer et godt liv på landet. Vi har bare ikke prioriteret den politik højt nok, siger Peder Hvelplund og remser op, at partiet har politik om f.eks. elbiler, kollektiv transport, bredbånd, lokal sundhed og skolelukninger, som vil gøre en forskel for livet på landet. (Se de fem emner uddybet i boksen "Det vil Enhedslisten gøre for provinsen)

- Vores klimaplan druknede fuldstændig i, at der lå en prisstigning på benzin og diesel på 69 øre. Det betød, at jeg fik tæv, når jeg kom til Vendsyssel med det budskab. Vi havde ikke kommunikeret godt nok, at vi også ville give mennesker i landdistrikterne mulighed for at konvertere til en elbil ved at give et tilskud på op til 100.000 kroner. Og at vi samtidig ville  løfte den offentlige transport i landdistrikterne.

- Hvorfor tror du, at folk i landdistrikterne enten har overset det, eller måske set det, men ikke vurderet, at det er nok til en stemme på jer?

- Vi kan bare se, at der ligger et potentiale, vi ikke har indfriet. Det kan vi gøre ved at bringe de ting klarere frem og prioritere dem højere. Vi har åbenbart ikke været dygtige nok.

- Den kyniske oversættelse kunne være: "Vi har godt nok en politik på området, vi har bare interesseret os meget lidt for den i forhold til så mange andre ting, men nu er vi kommet i tanke om, at der er stemmer at hente." Det er vel egentlig det, du siger?

- Det synes jeg ikke helt. Vi erkender, at vi ikke har prioriteret vores politik i forhold til udfordringer i provinsen højt nok.

- Hvorfor har I ikke prioriteret det højt nok?

- Det er sjældent et centralt emne i den politiske debat. Jeg ved godt, hvad de snakker om derude, fordi jeg kommer der. Det er bare ikke de problemstillinger, vi snakker om på Christiansborg. Det er vores opgave at bringe de stemmer ind. Det skal vi huske i alle debatter og forhandlinger.

Annonce

Kandidater uden lokal tilknytning

Kandidater til folketingsvalg bliver i Enhedslisten udvalgt efter en afstemning blandt partiets medlemmer. Det har ofte den konsekvens, at der bliver sendt kandidater til f.eks. Nordjylland, Fyn, Vestjylland, som ikke har noget videre forhold til den egn, de stiller op i.

Peder Hvelplund både bor og er valgt som spidskandidat i Nordjylland. Men spidskandidaten kunne meget let være blevet Maria Reumert Gjerding (det nu er præsident i Danmarks Naturfredningsforening), hvis hun ikke selv havde værget for sig, fordi det ville gribe for voldsomt ind i hendes privatliv, hvis hun skulle rejse til Nordjylland i tide og utide. Hun fik i stedet Nordsjælland.

- Kunne et bud på, hvorfor I ikke har prioriteret provinsen højt nok, være at I ofte vælger spidskandidater, der ikke føler sig hjemme, der hvor de bliver valgt?

- Vores opstillingssystem er klart noget, vi har fået øget fokus på for at sikre lokal repræsentation. Nu er vi blevet et stort parti og har bred repræsentation i hele landet. Det skal også afspejle sig i vores kandidater.

- Så vi vil se mindre af, at dem, man fra centralt hold vil sikre en plads i Folketinget, bliver sendt ud i landet?

- Det er jo noget, vi gør kollektivt via urafstemninger. Den model arbejder vi videre med, men der er kommet et øget fokus på, at vi har gode kandidater - også i provinsområderne - og at vi bestræber os på at få dem op som spidskandidater.

- Det er en forklaring på, hvorfor I stiller op, som I gør. Men kan det også være en forklaring på, hvorfor I har prioriteret provinsen for lavt på Christiansborg?

- Nej, vores landdistriksordfører Henning Hyllested har en meget klar profil på området. Det her er en erkendelse af, at vi selv har et ansvar for, hvorfor vi ikke har slået bedre igennem i provinsen, og at vi skal prioritere vores budskaber bedre - f.eks. at regningen for klimaforandringerne ikke skal fordeles geografisk skævt, siger Peder Hvelplund.

Annonce

To biler

Enhedslisten står stærkt som tilhænger af offentlig transport i en grad, så det ikke står helt klart, om der overhovedet er noget sympati tilovers for privatbilismen.

Peder Hvelplund og hans kone har en bil hver. Hver tirsdag morgen kører han sin de cirka ti kilometer til Hjørring, hvor han tager toget til Aalborg. Herfra tager han bussen til lufthavnen og flyver det sidste stykke til København. Når han skal hjem fredag eftermiddag, prøver han så vidt muligt at tage toget fra København til Hjørring for at tage bilen det sidste stykke, men ofte bliver også fly-bus-tog-bil på hjemvejen.

- Jeg tænker, at det ikke er noget du praler med til jeres årsmøder f.eks.?


Vi har ikke to biler af lyst - det er en betingelse for at få en hverdag til at hænge sammen. Sådan er der rigtig mange, der har det ude i provinsen.

Peder Hvelplund (EL)


- Det er ikke et spørgsmål om at prale eller være flov - det handler simpelthen om, hvordan virkeligheden ser ud, og hvordan man får dagligdagen til at hænge sammen. Vi har ikke to biler af lyst - det er en betingelse for at få en hverdag til at hænge sammen. Sådan er der rigtig mange, der har det ude i provinsen.

- Men det passer dårligt med billedet af jer som bekæmpere af privatbilisme?

- Der er jo en klimaudfordring i forhold til hvordan, vi transporterer os. Den vedvarende vækst i privatbiler kan ikke fortsætte - heller ikke selv om vi går over til elbiler, fordi der er stadig omkostninger forhold til produktionen af bilerne og den infrastruktur, man skal lave. Vi skal have ændret på både vores behov og vores forbrug, så vi transporterer os mindre. Hvis jeg boede i København behøvede jeg ikke to biler. Så kunne jeg nøjes med min cykel og iøvrigt benytte mig at S-tog, metro og busser. Her giver det god mening at nedbringe antallet af biler. Andre steder i landet kan en hverdag ikke hænge sammen, hvis man ikke har bil. Her skal vi sikre, at det bliver en elbil og at der i øvrigt er et kollektivt alternativ til f.eks. ældre mennesker, der ikke har adgang til en bil. De skal kunne blive boende i f.eks. landdistrikterne, selv om de ikke længere er trygge ved at køre selv.

Det vil Enhedslisten gøre for provinsen

De fem politiske forslag fra Enhedslisten, som Peder Hvelplund mener vil gøre den største forskel for livet i provinsen:

 1. Tilskud til elbiler
  Enhedslisten vil indføre tilskud til køb af elbiler på op til 100.000 kr. i 2020-2025. Det fulde tilskud til de første 100.000 elbiler, 75.000 kr. til de næste 100.000 og 50.000 kroner til de sidste 50.000 elbiler.
 2. Fleksibel kollektiv transport
  Enhedslisten vil afsætte to mia. kr. over fem år til at sikre bedre busser og tog til yderområderne og styrke flextrafik, teletaxi og delebilsordninger, der hvor den kollektive trafik er dårligst.
 3. Folkeafstemning inden skolelukning
  Indtil slutningen af firserne var kommunerne forpligtet til at afholde lokal folkeafstemning om skolelukninger, hvis vælgerne i et skoledistrikt krævede det. Det vil Enhedslisten have genindført.
 4. Behandling tættere på borgerne
  Enhedslisten mener, at sygehusene i højere grad skal tilbyde behandling i lokale sundhedshuse, modtagecentre eller i borgerens eget hjem.
 5. Hurtigt internet til alle
  Enhedslisten vil indfører dækningsgaranti på bredbånd til alle - så man kan være lige så sikker på at kunne få leveret hurtigt bredbånd som strøm og vand.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Annonce
Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Annonce