Annonce
Europa lukker ned, og det gør det svært for danske eksportvirksomheder at komme ud at sælge deres varer. Dansk Industri venter nu et ekstra stort dyk i eksporten i år. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark

Ny coronabølge: Dansk Industri forudser mareridt for eksporten

Med den seneste udvikling i smittetallene og nye restriktioner i mange lande kan dansk eksport falde med 13 procent i år, og det koster Danmark et trecifret milliardtab, forudser Dansk Industri.

Eksport: Store dele af dansk erhvervsliv har klaret sig bedre igennem coronakrisen, end man forventede tilbage i de hektiske forårsmåneder, men krisen er langtfra slut.

Det understreger Dansk Industri (DI) i en ny analyse, der bygger på tal fra Danmarks Statistik, data fra erhvervsorganisationens egne medlemsvirksomheder og den finansielle sektor.

De voksende smittetal, der har ført til pludselige nedlukninger på de store europæiske eksportmarkeder, kommer til at ramme dansk erhvervsliv hårdt, lyder det i analysen. Før coronakrisen var 845.000 danske arbejdspladser afhængige af eksporten, og det er dem, der er udsat lige nu.


Mange har tænkt, at dette her var en overskuelig periode. Nu ser vi på noget, der kan se ud til at vare i flere år. Vi bliver nødt til at leve med, at det bliver langvarigt i stedet for at håndtere det som en akut krisesituation.

Lars Sandahl Sørensen, topchef, Dansk Industri


- Vi har tidligere troet på en nedgang i eksporten i år på omkring 10 procent, men nu ser vi, at det bliver omkring 13 procent. Det svarer til et tab på 175 milliarder kroner. Det er et stort tab for samfundet, også sat i forhold til det, der er brugt på hjælpepakker og alt muligt andet, siger Dansk Industris topchef, Lars Sandahl Sørensen, til Avisen Danmark.

Han henviser til, at store eksportmarkeder som Tyskland og Frankrig er i gang med drastiske nedlukninger, og USA, der sidste år overhalede Tyskland som vores største eksportmarked, er lige nu både ramt af coronapandemien og usikkerheden omkring præsidentvalget i næste uge.

- Vi har været tvunget til at justere en lidt positiv prognose til en gradvist mere negativ prognose. Der er rigtigt mange virksomheder, der står i en helt særlig, kritisk situation, og vi står med en stor usikkerhed i forhold til at besøge og interagere med vores kunder ude i verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Fortsætter ind i 2021

Med den seneste udvikling frygter Dansk Industri, at eksportkrisen fortsætter ind i 2021, hvor den danske eksport kun forventes at vokse med én procent. Dermed vil vi være langt fra at nå niveauet fra før coronakrisen.

I foråret brugte regeringen forskellige bogstaver til at beskrive betydningen for økonomien. Dengang håbede man på en udvikling, der minder om bogstavet V. Det signalerer et brat fald, som hurtigt afløses af kraftig vækst. Et værre scenarie former sig som bogstavet U, der også tegner et brat fald efterfulgt af en længerevarende krise, inden økonomien rejser sig igen.

Ifølge Dansk Industri ser vi nu ind i et W-scenarie, hvor vi oplevede et hurtigt dyk i foråret, men hvor sommeren og det tidlige efterår tegnede lyst. Nu dykker økonomien imidlertid i en anden bølge, og det kommer til at gøre ondt på eksportvirksomhederne.

- Vi er ikke jubeloptimistiske i forhold til, at restriktionerne forsvinder til næste år, og at der kommer en vaccine, der kan redde hele verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Dårlig verdensøkonomi

Analysen fra Dansk Industri henviser til tal fra den Internationale Valutafond, IMF, der præsenterer flere scenarier. Lige nu, med den seneste udvikling i smittetallene i Europa, læner vi os op ad et fald i verdensøkonomien på fire procent i 2021, og det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv.

- Mange har tænkt, at dette her var en overskuelig periode. Nu ser vi på noget, der kan se ud til at vare i flere år. Vi bliver nødt til at leve med, at det bliver langvarigt, i stedet for at håndtere det som en akut krisesituation, siger Lars Sandahl Sørensen.

I forhold til arbejdspladser betød Folketingets ordning om lønkompensation, at mange ansatte i industrien kunne beholde deres job i foråret og sommeren, selv om ordrebøgerne var tomme. Det ser værre ud nu, da usikkerheden er mere langsigtet.

Forventer du flere fyringsrunder blandt jeres medlemmer nu?

- Med den usikkerhed, der er skabt nu, så er risikoen steget markant, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han gentager derfor Dansk Industris ønsker til mere smidighed for eksportvirksomhederne, så de fortsat kan forsøge at hive ordrer hjem. Det er stadig tilladt på trods af de skrappe rejserestriktioner, men erhvervslivet ønsker sig et formelt coronapas, der anerkendes på kryds og tværs af landegrænser og gør det nemmere at rejse, hvis man kan dokumentere en negativ covid-19-test.

- Vi er ikke jubeloptimistiske i forhold til, at restriktionerne forsvinder til næste år, og at der kommer en vaccine, der kan redde hele verden, siger Lars Sandahl Sørensen, topchef i DI. Arkivfoto: Morten Stricker
Forsiden netop nu
Podcasts

Lyt: Wammen fik sin finanslov, og Messerschmidt fik sin modkandidat

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Danmark

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Podcasts

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Danmark

Her er de mest googlede ord og navne i år

Udland

Omikron-smitte får Johnson til at aktivere Englands plan B

Kultur For abonnenter

Karen Beldring optrådte i Operaen med verdensnavnet Efterklang: - Jeg befinder mig godt i rollen som korsanger

Den 21. november i år gik Karen Beldring på scenen i Operaen i København. Et af landets vel nok største indiebands, Efterklang, havde spillet en del af deres koncert, før hun skulle med på scenen, og i et kort øjeblik lod lysmanden salen oplyse, så hun kunne se den fulde sal og de mange ansigter, der kiggede op mod scenen.

Udland

Canada slutter sig til diplomatisk boykot af OL i Kina

Canada slutter sig til den diplomatiske boykot af vinter-OL i Kina i februar 2022.

Udland

Johnsons rådgiver går af efter julefrokostvideo

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har onsdag måttet ud med en undskyldning i en sag, der nu har kostet hans presserådgiver jobbet.

Danmark

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

Danmark

Minister varsler nye værktøjer til inddrivelse af skattegæld

Danmark

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Danmark

Skoleelever hjemsendes fra og med 15. december

Erhverv

Rekordmange ledige stillinger - virksomheder afviser ordrer

Indland

Eventbranche vil have kompensation hvis julefrokoster aflyses

Indland

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Debat

Kronik: Stort klimaansvar påhviler vores nyvalgte byrødder