Annonce
(ARKIV) Valgfest hos Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl på Christiansborg under EU-parlamentsvalget 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Ny bog om Dansk Folkeparti går tæt på sammenbrud i blå blok

DF er en af de største succeser i dansk politik, men fatale strategiske fejl bidrog til sammenbrud i blå blok.

Samarbejdet i blå blok er efterladt i ruiner, og meningsmålinger spår, at det kan vare længe, før de kan indtage regeringskontorerne igen.

Det skyldes nedsmeltningen i blå blok i regeringsperioden 2015-2019, som en ny bog udgivet på Gads Forlag går tæt på.

Den hedder "Skaberen, taberen, frelseren?", er skrevet af Søs Marie Serup og Mikkel Faurholdt og handler om Dansk Folkepartis ildesete fødsel, store succes og dramatiske nedtur efter 25 år i politik.

Den beskriver blandt andet formand Kristian Thulesen Dahls store valgsejr i 2015, hvor partiet blev større end Venstre, men lod Lars Løkke Rasmussen blive statsminister.

Forfatterne beskriver flygtninge- og migrantstrømmen i 2015, hvor Dansk Folkeparti krævede grænserne lukket, men blev straffet af vælgerne, fordi de ikke satte sig nok igennem trods de mange mandater.

Der var dog også sejre, som da Dansk Folkeparti anbefalede et nej til at ændre retsforbeholdet i en folkeafstemning, hvilket vælgerne også foretrak. Ifølge bogen betød det, at tillidsforholdet mellem Løkke og Thulesen led uoprettelig skade.

I efteråret 2016 foreslog Liberal Alliance at træde ind i regeringen mod at droppe truslerne på dens liv. Det førte til, at LA og De Konservative fik ministerposter, mens DF var mere forbeholdne overfor idéen.

Da Kristian Thulesen Dahl fik præsenteret regeringsgrundlaget, var reaktionen afmålt ifølge en scene i bogen, hvor han går ud til sin bil, og Venstres daværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen, følger efter.

- Selv om samtalen i al væsentlighed bliver mellem de to, bekræfter de begge, at ordet "idioter" meget vel kan have indgået i samtalen i kombination med Liberal Alliance, lyder det fra forfatterne.

Bogen beskriver, at særligt de to partier mistænkte den anden part for skadende lækager i medierne og afvisninger af hinandens forslag.

Det kulminerede i julen 2017, hvor en regeringskrise endte med, at LA bøjede af fra skattelettelser, og DF fik et "paradigmeskift" i udlændingepolitikken.

Siden fulgte valget, hvor Dansk Folkeparti og Liberal Alliance blev decimeret, mens Venstre gik frem, men blev martret af et baglandsopgør med ledelsen og et farvel til Løkke samt Inger Støjberg (V), der skal for rigsretten.

Bogen beskriver også et opgør mod Thulesen Dahl, hvor en gruppe af yngre partimedlemmer vil vriste magten fra ham. Internt går de under navnet "Skyggeholdet" og har tætte relationer til Anders Vistisen og Peter Kofod, der ufrivilligt blev sendt til Bruxelles.

- Skyggeholdet er stærkt kritisk over for kommunikationen, politikudviklingen, talentudviklingen og den fremadrettede strategi i Dansk Folkeparti, står der i bogen, der udkommer mandag.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge