Annonce
- Der er noget, der tyder på, at der ligger noget restforurening - ikke bare i jord og grundvand - men i systemet, som rent faktisk kunne fjernes, så man kan undgå den forurening. Så nu vil vi kigge på, om vi skal stille nogle krav, så der kan gøres noget ekstraordinært der, siger chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune Thomas Damgaard. Arkivfoto: Flemming Krogh
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind over for Forsvarets forureninger

Haderslev Kommune forbød i oktober 2020 Flyvestation Skrydstrup at sende spildevand, som indeholder PFAS-giftstoffer, til det kommunale renseanlæg. Nu vil Viborg Kommune undersøge muligheden for at følge trop, og i Aalborg vil kommunen have sat en stopper for Forsvarets udledning af giftstofferne direkte til Limfjorden.

Forurening: Forsvarets Ejendomsstyrelse bliver nu mødt af nye påbud og et krav om at stå skoleret til et møde. Det sker, efter at Radio4 og Avisen Danmark har gjort de tre kommuner, der fører tilsyn med Forsvarets Flyvestationer, opmærksom på en rapport, som styrelsen ikke havde delt med kommunerne, om PFAS-forureninger.

Rapporten dokumenterer, at der fortsat var store mængder PFAS-giftstoffer i spildevandet fra Forsvarets brug af brandskum på flyvestationerne i 2016 og 2017.

Samtidig vurderer Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i rapporten, at giftstofferne fra brandøvelser på flyvestationerne i Karup og Skrydstrup kan sive ned til grundvandet fra kloakken og derudover forurene den bæk og å, som renseanlæggene udleder til.

Jeg skal ikke kloge mig på, hvad der ligger til grund for den vej, som Forsvaret har valgt. Men det er naturligvis noget af det, som vi vil spørge ind til på det møde, som vi har ønsket.

Christina Vedel-Birch Andersen, chef for Teknik og Klima i Haderslev Kommune

Den information undlod styrelsen at dele med miljøtilsynene, og det får nu flere af kommunerne til at reagere.

- Der er noget, der tyder på, at der ligger noget restforurening - ikke bare i jord og grundvand - men i systemet, som rent faktisk kunne fjernes, så man kan undgå den forurening. Så nu vil vi kigge på, om vi skal stille nogle krav, så der kan gøres noget ekstraordinært der, siger chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune Thomas Damgaard efter at have læst rapporten.

Haderslev Kommune forbød i 2020 Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse at sende sit PFAS-holdige spildevand fra Flyvestation Skrydstrup til det kommunale renseanlæg. Men på baggrund af Radio4 og Avisen Danmarks henvendelse om rapporten har kommunen nu bedt om et nyt møde med styrelsen.

- Vi har brug for at drøfte de vurderinger og resultater, der ligger i rapporten og også drøfte det videre tilsyn, siger Christina Vedel-Birch Andersen, chef for Teknik og Klima i Haderslev Kommune.

Ikke enkeltstående tilfælde

Men rapporten fra 2018 er ikke den eneste, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har undladt at informere om. På Flyvestation Aalborg ledes spildevandet ikke gennem renseanlæg, men direkte gennem en grøft til Limfjorden. I en forureningsundersøgelse fra 2018 omtales prøver fra grøften. Prøverne viser, at indholdet af PFAS-giftstoffer overskred miljøkravet for Limfjorden 323 gange. Men den information nåede ikke kommunen, dels fordi Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ikke fremsendte den, dels fordi Aalborg Kommune ikke fulgte op på forundersøgelsen året forinden og bad om nyere rapporter.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

I kølvandet på den nye viden, som Aalborg Kommune først har fået efter at have efterspurgt rapporterne i 2021, er kommunen nu på vej med et såkaldt undersøgelsespåbud til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

- Det handler i første omgang om, hvordan vi undgår, at PFAS-holdigt vand fra øvelsespladserne ender i Limfjorden, siger Jakob Bisgaard, vicedirektør i Klima og Miljø i Aalborg Kommune.

Kommunen vil derudover pålægge styrelsen at undersøge, hvordan der kan laves afværgeforanstaltninger af PFAS-forureningen i grundvandet på Flyvestation Aalborg.

Modsat de to andre kommuner greb Haderslev Kommune ind med et forbud tilbage i oktober 2020. Det skete, efter at kommunen havde bedt om at få undersøgt spildevand på flyvestationen. Det viste sig at indeholde høje værdier af PFAS-giftstofferne. Det skulle kommunen dog finde ud af på egen hånd.

Delte ikke resultater

For selv om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i rapporten fra 2018 analyserede indholdet af PFAS-stoffer i spildevandet, delte styrelsen ikke resultaterne med Haderslev Kommune, da kommunen gik i gang med at undersøge, hvad flyvestationen udleder til det kommunale renseanlæg.

- Jeg skal ikke kloge mig på, hvad der ligger til grund for den vej, som Forsvaret har valgt. Men det er naturligvis noget af det, som vi vil spørge ind til på det møde, som vi har ønsket, siger Christina Vedel-Birch Andersen, der er chef for Teknik og Klima i Haderslev Kommune.

Hun vil ikke afvise, at der kan være behov for yderligere undersøgelser, ligesom nye påbud også kan komme på tale.

Miljøchefen i Viborg Kommune vil nu også overveje, om kommunen kan give forbud mod at udlede PFAS-holdigt spildevand til renseanlægget, som de har gjort i Haderslev.

- Én ting er, at vi gerne vil have noget gjort, men vi skal også kunne hæfte det op på noget lovgivning og sige, at det her kan vi rent faktisk stille krav om. Men hvis det kunne lykkes Haderslev, så kan det højest sandsynligt også lykkes os, siger han.


Sagen har været undersøgt af Radio4, der mandag morgen havde emnet på programmet. Her medvirkede Bjarne W. Strobel, lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet. Han kritiserer, at Forsvaret ikke har givet PFAS-rapporterne til kommunen. Hør hele indslaget her:

Senere talte Radio4 Morgen med Christina Vedel-Birch Andersen, chef for Teknik og Klima i Haderslev Kommune. Hun ville gerne have fået informationerne før og indkalder nu til møde. Lyt med her:

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling