Annonce
Danmark

Nu kommer regeringen endelig med et udspil om Arne - så begynder det virkelige slagsmål

Statsminister Mette Frederiksen sammen med bryggeriarbejder Arne Juhl, der blev ansigtet på og ikke mindst har lagt fornavn til Socialdemokratiets kampagne for tidlig pension til udvalgte grupper af danskere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tirsdag præsenterer regeringen sit konkrete udspil til, hvem der skal have lov at gå pension før andre.
Annonce

Pension: 18 måneder og 18 dage vil der været gået, siden Mette Frederiksen i et interview til avisen Danmark fortalte, at Socialdemokratiet gik til valg på at lade udvalgte grupper gå tidligere på pension end andre, før partiet fortæller, hvad det helt præcist er for nogle danskere, som skal kunne nyde godt af en ny rettighed.

Tirsdag præsenterer statsminister Mette Frederiksen endelig sit udspil om Arne, som hele diskussionen om tidlig pension er blevet døbt.

Det fortæller statsministeren i en kronik i avisen Danmark, som også er underskrevet finansminister Nicolai Wammen, skatteminister Morten Bødskov og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

"Det er uretfærdigt, at de, der har arbejdet, siden de var helt unge, skal blive på arbejdsmarkedet lige så længe som de, der måske først er begyndt at arbejde langt op i tyverne," skriver de blandt andet.

Og: "Derfor vil vi tirsdag præsentere en ret til tidlig pension, som vi lovede danskerne forud for folketingsvalget sidste år."

De fire ministre nævner dem, "som i en ung alder er startet på landets byggepladser" og dem, der "år efter år har ydet omsorg for de udsatte og ældre" som eksempler på grupper, der skal have muligheden for at gå tidligt på pension.

Og de understreger, at den model, som de vil fremlægge tirsdag, vil være baseret på en rettighed, som man kan benytte sig af uden at skulle have en vurdering af læger eller sagsbehandlere.

Annonce

Slagsmålet begynder

"Alle fortjener en værdig tilbagetrækning," slutter ministrene med at skrive i kronikken.


Nu begynder det virkelige slagsmål, når man finder ud af, hvem der får, hvem der ikke får, og hvor meget de får. Er der noget til HK'eren f.eks? Er Metal-arbejderen omfattet, og hvis han eller hun er, er det så overhovedet et attraktivt beløb, de kan få udbetalt i pension?

Thomas Funding, politisk redaktør, avisen Danmark


- Og det er netop alle, som hidtil har haft mulighed for at læse sig ind i Socialdemokratiets valgløfte om tidlig pension. Det er slut nu. Nu begynder det virkelige slagsmål, når man finder ud af, hvem der får, hvem der ikke får, og hvor meget de får. Er der noget til HK'eren f.eks? Er Metal-arbejderen omfattet, og hvis han eller hun er, er det så overhovedet et attraktivt beløb, de kan få udbetalt i pension? Ud over kampen på Christiansborg er der potentiale for at splitte fagbevægelsen, siger Thomas Funding, politisk redaktør på avisen Danmark.

Stort set alle Folketingets partiet har i den seneste tid været ude og positionere sig til det udspil, som vi nu ved kommer tirsdag.

- Og det har handlet om, hvad partierne skal have for at være med i en aftale om tidlig pension. Nu får de for alvor muligheden for at komme på banen med konkret kritik. Nu kan de kritisere udspillet sønder og sammen for at underminere dansk økonomi ved at tage sunde og raske ud af arbejdsmarkedet og placere dem på overførselsindkomst - eller de kan forsøge at stille Socialdemokratiet i et dårligt lys, ved at tale om, at de hjælper alt for få og slet ikke lever op til alt det gode, som de stillede i udsigt før valget. Nu bliver spillet givet frit, siger Thomas Funding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Danmark For abonnenter

Mundbind blev en guldgrube for iværksætter-duo: Omsatte pludselig for fem millioner

Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce