Annonce
App'en til højre bliver den mest brugte metode til at logge ind på hjemmesider med MitId. Men når man tilmelder sig MitId, kan man også vælge at få en gratis kodeviser (til venstre) eller den større kodeoplæser. Foto: MitId
Erhverv

Forældet teknologi: Nu forsvinder NemId - her er afløseren

Snart er det slut med nøglekortet til at logge på offentlige hjemmesider og netbanken. Fra august skal vi lære at bruge MitId i stedet for.

Id: Alle kender NemId, som ikke mindst i coronatiden har givet os adgang til covid-19-test og coronapas, men som også er adgangsbilletten til netbank, årsopgørelser, Sundhed.dk, bibliotekets hjemmeside og meget andet.

Af samme grund vil de færreste spontant glæde sig over, at NemId nu bliver afskaffet. Fjernet fra smartphones, nøglekort og jordens overflade efter 10 års tro tjeneste.

Men teknologien er for gammel, og staten og bankerne er gået sammen om et helt nyt system, der lyder navnet: MitId. Det kaldes "en af de største digitale opgraderinger nogensinde", og lige nu afprøves systemet hos bankerne og tusindvis af testpersoner.

MitId blev anvendt første gang for tre uger siden i Thy, hvor Hvidbjerg Bank brugte MitId til at købe flødeboller for 200 kroner hos den lokale købmand. Det virkede.

Ambitionen er at sikre en gnidningsfri overgang, hvor alle danskere kan være med. Men det kræver en lille indsats at kommer med i det nye system.

Avisen Danmark giver dig her overblikket over, hvad du skal vide om MitId.

1 Hvorfor nedlægges NemId?

NemId bygger på gammel teknologi, som ikke længere kan opdateres til de nyeste krav til regulering og sikkerhed. Med MitID bliver man bedre beskyttet mod identitetstyveri, og man får besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis nogen forsøger at logge ind med ens personlige MitID fra en ny enhed eller med en forkert adgangskode.

2 Hvad er forskellen på NemId og MitId?

De fleste vil ikke opleve den store forskel, når man først har oprettet sit bruger-id. App’en til smartphones og tablets vil fungere stort set som den nuværende NemId-app. Det er banken, der skal hjælpe, hvis oprettelsen af MitId driller.

3 Hvis man ikke har en smartphone?

Det trykte nøglekort udgår, fordi det er for nemt at misbruge. Har man ikke en smartphone, kan man få en kodeviser. Det er et lille apparat med et display, der viser en kode, hver gang man har behov for at logge ind. Kodeviseren er gratis. 

Det samme er en lidt større kodeoplæser til dem, der ser dårligt eller har et synshandicap. Det er et apparat med en skærm og mulighed for at få læst koden højt, eventuelt gennem hovedtelefoner.

4 Hvornår udskiftes NemId?

Efter planen vil de første få MitID fra august 2021, og flytningen af de over fem millioner NemID-brugere fortsætter ind i 2022. En betydelig andel af NemID-brugere forventes at få MitID allerede i 2021. Nedlukningen af NemId sker først, når alle danskere har haft mulighed for at skifte. Efter planen lukker NemId i sommeren 2022.

5 Hvad sker der nu?

Testforløbet, hvor 7.000 danskere skal afprøve systemet, fortsætter indtil august. Så får borgerne direkte besked via netbank, mobilbank eller via digital post, når man kan få MitID. I august lanceres en kampagne, der skal hjælpe alle godt i gang med hele Danmarks nye digitale ID.

7 Hvem står bag MitId?

MitID ejes af et partnerskab mellem Finans Danmark og Digitaliseringsstyrelsen, som repræsenterer de danske pengeinstitutter og det offentlige Danmark, altså staten, regionerne og kommunerne.

Kontrakten om udvikling og drift af MitID blev i 2019 vundet af Nets DanID A/S på baggrund af et udbud. Kontrakten har en samlet værdi på 939 millioner kroner for udvikling og en driftsperiode på 10 år med mulighed for to års forlængelse. 

Det er gratis for borgerne at logge på med MitID - ligesom det kendes fra NemId.

Forsiden netop nu
Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Styrelse maner til ro efter fund af giftstof i Odense-kød: 'Meget lille risiko' for skadelige konsekvenser

Udland

USA advarer Rusland mod angreb og lover Ukraine materiel støtte

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Leo Pharma vil over de næste to år nedlægge 1000 stillinger.

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Arbejdskraft: I nytårstalen fra landets statsminister faldt en sætning, der fik Danmarks erhvervsliv til at spidse ører.

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Danmark

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Indland

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

Debat

Provokunstneren Uwe Max Jensen i læserbrev: Jeg skylder Novak Djokovic en undskyldning

Indland

Smittetal sætter igen rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

DBU: Sidste års succes for dansk fodbold skal bruges til at styrke fællesskabet