Annonce
Den odenseanske biotech-virksomhed PentaBase har i skrivende stund 18 medarbejdere, men arbejder på højtryk for at kalde flere ind. Firmaet håber at kunne hjælpe de danske sundhedsmyndigheder med at lave tusindvis af coronatest om dagen. Foto: Christian Nordholt
Danmark

Nu er der kommet gang i sagerne: Dansk firma kan lave 10.000 coronaprøver om dagen

PentaBase klar med test og metode, der kan hjælpe den danske sundhedssektor med tusindvis af de prøver, som myndighederne skriger på. Virksomheden har efter mange forsøg fået ørenlyd hos politikere og myndigheder: - Det var i sidste øjeblik, ellers havde vi været nødt til at sælge til udlandet, siger direktør Ulf Bech Christensen

10.000 corona-prøver om dagen.

Det er, hvad den odenseanske virksomhed PentaBase kan blive i stand til selv at lave, hvis alt går, som direktør Ulf Bech Christensen håber.

PentaBase har gennem et stykke tid forsøgt at råbe de danske sundhedsmyndigheder op for at fortælle, at den kan hjælpe med de coronatest og det udstyr, som hele sundhedssystemet skriger på, og nu er der omsider kommet hul igennem til både politikere og myndigheder, fortæller direktøren.

- Vi blev kontaktet søndag, og nu har vi kontakt til mange dele af myndighederne. Det er min fornemmelse, at det går lidt hurtigere nu, og der er nogle nødprocedurer, som gør, at tingene går stærkere, og vi vil meget gerne hjælpe de danske sundhedsmyndigheder. Men det er også i sidste øjeblik, vi har fået dem råbt op - ellers havde vi været nødt til at sælge til udlandet, for der er jo mange lande syd for os, som har store problemer, siger Ulf Bech Christensen.

Den smarte ved den metode, vi selv har udviklet er, at den ikke er afhængig af noget af det, der begrænsninger på. Ellers er vi afhængige af at få regenser fra Kina, og jeg har godt nok 6400 analyser på vej, men spørgsmålet er, hvor mange flere, jeg kan få.

Ulf Bech Christensen, direktør PentaBase

Mundskrab eller slimklat

PentaBase er ikke eksperter i at tage prøver fra patienter, men firmaet har både automatiseret udstyr og en egen test, som de danske myndigheder skal sige god for, inden den rulles ud i stor skala.

- Vi skal have prøver, der er blevet testet på en anden måde - en måde, som myndighederne allerede har sagt god for. Vi får forhåbentlig de samme resultater - eller nogle, der er bedre - og det skal sundhedsmyndighederne nikke ja til. Når de har gjort det, kan vi begynde, for vi ønsker ikke at komme på markedet med noget, som myndighederne ikke synes, er godt nok, siger Ulf Bech Christensen.

Når testen er blevet valideret, kan PentaBase også levere en egen metode til analysen, nærmere betegnet oprensningen af prøverne - for eksempel et mundskrab eller en slimklat - som virksomheden selv har udviklet. Anvendelsen af den vil ifølge direktøren betyde, at kapaciteten hos PentaBase kan blive 10.000 prøver om dagen - hertil skal lægges de antal prøver, de danske sygehuse eventuelt vil stå for.

- Hvis vi skal køre servicen her, så har vi regnet på, at vores maksimale kapacitet er 10.000 prøver om dagen. Det kræver, at det er sundhedspersonale, der tager prøverne, for vi har slet ikke kapacitet nok til at få så mange personer igennem. Vi har noget automatiseret udstyr, men det har vi ikke ubegrænset af, og så har vi en metode, vi selv har udviklet. Den smarte ved den metode, vi selv har udviklet er, at den ikke er afhængig af noget af det, der begrænsninger på. Ellers er vi afhængige af at få regenser fra Kina, og jeg har godt nok 6400 analyser på vej, men spørgsmålet er, hvor mange flere, jeg kan få, siger Ulf Bech Christensen.

18 mand

Endnu har direktøren ikke klarhed over, hvordan PentaBase konkret skal hjælpe de danske sundhedsmyndigheder.

- Lige nu gælder det om at finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe sundhedssektoren. Skal vi bygge kapacitet hos dem, eller skal vi køre service for dem. Vi vil gerne have, at sundhedsvæsenet selv tager prøverne, men vi kan godt være med til at bygge en facilitet op, hvor privatpersoner kan komme og hoste en klat slim op - for det er noget af det bedste at teste på. Det skal vi i gang med at finde ud af, men hjælpe - det vil vi gerne,og det kan vi, siger direktøren.

PentaBase har i skrivende stund 18 medarbejdere, men arbejder på højtryk for at kalde flere ind.

Ulf Bech Christensen er stifter og direktør i PentaBase fra Odense. Efter forgæves at have forsøgt at råbe myndighederne op, er der nu kommet hul igennem, og firmaet kan snart være i stand til at levere tusindvis af coronatest, som er helt afgørende i kampen for at kortlægge og inddæmme coronasmitten i det danske samfund. Foto: Christian Nordholt.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat: I nok et propagandistisk indlæg her i avisen om dansk landbrugs angiveligt positive rolle i en verden med fortvivlende ødelæggelser af naturgrundlaget for alt levende - giver en række (fortrinsvis unge) venstre-politikere den i rollen som forfulgte uskyldigheder (”Landbrugets fremtid”, 29/8).

Udland

Brexitminister vil gøre op med EU-databeskyttelse

Det er tid til et opgør med de europæiske databeskyttelsesregler, GDPR.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?