Annonce
Få timer efter den opsigtsvækkende melding om en "alvorlig krise", hvor Kim Jong-un for første gang viste sig på tv med mundbind og beordrede landet lukket ned, bekræftede det sydkoreanske militær, at det havde sporet flere missiler affyret nær Pyongyang. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix
Udland

Nordkoreas leder bekræfter landets første coronasmitte

Nordkoreas leder Kim Jong-un viste sig for første gang på tv med mundbind og beordrede landet lukket ned.

Nordkoreas leder Kim Jong-un bekræfter torsdag de første covid-19-tilfælde i den lukkede, stalinistiske stat.

Kim Jong-un viste sig i den forbindelse for første gang på tv med mundbind og beordrede landet lukket ned.

Det er over to år inde i pandemien, at Nordkorea for første gang bekræfter, at der er fundet smittetilfælde med coronavirus i landet.

Statsmedier kalder det en "alvorlig national nødsituation", efter at landet angiveligt har undgået smitte med virusset i mere end to år.

Det nordkoreanske statsmedie KCNA oplyser, at prøver fra patienter, der var syge med feber i Pyongyang søndag, var i "overensstemmelse med" omikronvarianten af coronavirus.

Kim Jong-un og andre topledere holdt et krisemøde for at diskutere udbruddet og har annonceret, at de vil indføre et viruskontrolsystem på et "maksimalt nødsituation"-niveau.

KCNA rapporterer, at landets leder sagde til deltagerne på mødet, at "målet er at eliminere virusset ved dets rod i løbet af så kort tid som muligt".

- Han forsikrede, at på grund af befolkningens politiske bevågenhed vil vi helt sikkert klare nødsituationen og kommer sejrrigt ud af karantæneprojektet, lyder det fra KCNA.

Kim Jong-un ønsker ifølge det nordkoreanske statsmedie strengere grænsekontrol og nedlukninger.

Han har bedt borgerne om, at "fuldstændig stoppe spredningen af den ondsindede virus ved helt at lukke områder i byer og regioner over hele landet".

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, havde Nordkorea i slutningen af 2020 udført 13.259 test for coronavirus. Ingen af dem havde vist smitte.

Analytikere har sagt, at det nordkoreanske sundhedssystem ville have svært ved at håndtere et stort udbrud af coronavirus.

Desuden mener eksperter, at landet ikke har vaccineret nogen af dets 25 millioner borgere, fordi det har afvist tilbud om vacciner fra WHO, Kina og USA.

/ritzau/Reuters

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen