Annonce
Hjørring-borgmester Arne Boelt (S) er godt og grundig frustreret over, at der ikke blev grebet tidligere ind over for smitten fra mink. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmark

Nordjysk S-borgmester kritiserer regeringens minkhåndtering: Hvorfor lyttede I ikke?

Hjørring-borgmester Arne Boelt (S) kritiserer regeringen og myndighederne for ikke at have handlet i tide over for truslen for smitte fra mink. Havde man puttet mink i mundene, havde man for længst lukket ned, mener han.

Corona: - Hvad har vi hele tiden sagt i Hjørring Kommune?

Hjørring-borgmester Arne Boelt (S) understreger, at han ikke har lyst til at lyde bagklog. Men han kan alligevel ikke holde sin kritik af regeringen og myndighedernes håndtering af corona-faren for minkmutationer tilbage.

Arne Boelt fortæller nemlig, at han flere gange har gjort myndighederne og regeringen opmærksomme på, at der måtte slås hårdere ned på det voksende antal coronasmittede minkbesætninger, der de seneste måneder har spredt sig fra Nordjylland til store dele af det øvrige Jylland.

Også offentligt har den nordjyske borgmester udtryk bekymring for smitten fra mink i det nordjyske, hvor det første tilfælde af coronavirus på en minkfarm blev opdaget i Arne Boelts pastorat i midten af juni.


Når man har haft den her langsommelighed, så er det fordi, det ikke er noget, vi har i munden. Havde man puttet mink i munden, havde man slået dyrene ihjel øjeblikkeligt.

Arne Boelt (S), borgmester, Hjørring Kommune


Da de første minkfarme blev konstateret smittede med covid-19 valgte myndighederne at aflive besætningerne. Men kort efter blev den strategi 7. juli droppet, da man forsøgte at inddæmme smitten. Nu var man tryg ved, at man med tiltag på nye smittede minkfarme godt kunne lade dyrene overleve og alligevel stadig forvente at hindre smitte.

Da smitten fortsatte med at brede sig, besluttede man 1. oktober at aflive alle smittede minkbesætninger og de øvrige besætninger i en radius af 7,8 kilometer. Men for sent, mener Boelt.

Kritiserede strategi

Allerede omkring to uger forinden - 15. september - gik Arne Boelt ud i Jyllands-Posten og opfordrede til, at regeringen aflivede alle smittede besætninger.

- Vi synes ikke bare, det er træls; vi synes, det er uhyggeligt, og det er der også mange virksomheder heroppe, der synes, sagde han til avisen.

Og den pointe er nu kun blevet forstærket af den seneste udvikling, hvor en ny mink-variant af coronavirusset truer fremtidige vacciner, mener Boelt.

- Problemet er, at man stopper med aflivningen efter de tre farme og tror, at man kan inddæmme smitten. Og det handler om økonomi. Både for staten og for minkavlerne, siger Arne Boelt.

Han undrer sig over, at regeringen ikke konsekvent aflivede alle smittede minkbesætninger. Især da det viste sig, at smitten kunne spredes til mennesker, og flere på minkfarmene blev smittet med covid-19. På onsdagens pressemøde kom det frem, at halvdelen af de coronasmittede i Nordjylland havde en mink-variant af virusset. 4-5 procent havde cluster-5-varianten, der truer virkningen af en vaccine.

- Vi kunne se, at den her minksmitte spredte sig rundt i vores kommune. På hver enkelt minkfarm har det lagt den familie ned, der bor på minkfarmen. Og inden de har set sig om, har de smittet nogle andre, siger han.

Arne Boelt mener, at der er taget alt for stort hensyn til økonomien og alt for lidt hensyn til folkesundheden. Og at reaktionen havde været helt anderledes, hvis smitten havde ramt eksempelvis køer eller grise.

- Når man har haft den her langsommelighed, så er det, fordi det ikke er noget, vi har i munden. Havde man puttet mink i munden, havde man slået dyrene ihjel øjeblikkeligt.

Kritisk over for regering

Statens Serum Institut advarede 13. oktober i DR om, at minkfarme risikerede at udvikle sig til "virusfabrikker", der kunne hæmme vacciner.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er der sket en markant udvikling siden midten af oktober, og på et pressemøde onsdag fortalte myndighederne, at de først mandag blev opmærksomme på, at en ny minkvariant af virusset, som har ramt mindst 12 personer, kan hæmme en vaccine.

Ville det ikke være en overreaktion at slå så mange dyr ned, før der var bevis for, at det ville hæmme en vaccine?

- Man ville aldrig reagere sådan med fødevarer. Det her er bare, fordi man bruger den her pels til en frakke, siger Arne Boelt.

Han er især kritisk over for, at regeringen først i oktober igen valgte af aflive alle coronaramte besætninger.

- Det synes jeg da er kritisk. Det vil regeringen nok også selv sige. Selvfølgelig er der selvransagelse i det her, og når man er ovre det her, må man lave planer for det her i fremtiden.

- Nu kan man se, hvad det koster. Det koster et helt erhverv, og vi skal være glade for, at det ikke koster på fødevaresikkerheden, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til Arne Boelts kritik.

Eksperter var udtrykte i torsdagens udgave af Avisen Danmark uenighed om, hvorvidt regeringen havde handlet rettidigt i forhold til coronatruslen fra minkfarmene. Virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet mener således, at der var handlet rettidigt, mens Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på SDU, mener, at myndighederne har sovet i timen.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle