Annonce
- Det er psykisk krævende at gå baglæns, siger Nicolai Aagaard, der nu går 2300 kilometer gennem Danmark i sin egen kampagne mod mobning og sygdommen Tourette, som han lider af. Foto: Lars Johannessen.
Danmark

Nicolai kæmper med sin tourette: Nu går han 2300 kilometer baglæns gennem Danmark

Kendte skuespillere, kokke, politikere og mange andre i hele landet bakker op om Nicolai Aagaard, der på grund af sin sygdom Tourettes syndrom kommer til at råbe uventede ord til tilfældige mennesker. Bevæbnet med bakspejl og barnevogn går han baglæns for at sætte fokus på sygdommen og mobning.

DANMARK RUNDT BAGLÆNS: - Kaffe, kaffe, kaffe. Hip, hip.

Nicolais ansigt revner i tics, mens de mest uventede ord flyder ud af hans mund. Til tider grænseoverskridende ord.

- Dronningens patter smager godt.


Da jeg kom til at sige det med dronningen, blev jeg virkelig flov. Jeg aner ikke, hvor det kom fra. Og nu håber jeg ikke, at jeg har gjort mig skyldig i majestætsfornærmelse

Nicolai Aagaard


Nicolai Aagaard på 31 lider af sygdommen Tourettes syndrom og har derfor ikke altid kontrol over, hvad han siger. Det har han måttet betale en høj pris for. Også den dag, da han i Helsingør blev slået ned, fordi nogle forbipasserende følte sig provokeret af hans tics og mærkelige ord.

- Da jeg kom til at sige det med dronningen, blev jeg virkelig flov. Jeg aner ikke, hvor det kom fra. Og nu håber jeg ikke, at jeg har gjort mig skyldig i majestætsfornærmelse, siger Nicolai efter en af sine mange baglæns gåture med kendte mennesker.

Gåturene er et led i Nicolais kampagne for sit kommende projekt. Han vil gå baglæns gennem Danmark for at sætte fokus på Tourette og mobning og for at overvinde sin egen angst.

Grimasser, spjæt og mærkelige lyde og ord

  • Tourettes syndrom skyldes en medfødt arvelig forstyrrelse i hjernens signalstoffer.
  • Præcis hvad der er årsag til Tourettes syndrom vides ikke, men man har indkredset den til nogle signalforstyrrelser i den grå substans i pandelappen, hjerneområdet lige over øjenhulerne samt i nogle dybe hjernekerner.
  • De fleste børn med Tourettes syndrom har kun lette symptomer, men en lille gruppe børn med sygdommen er ramt af mange symptomer. Nogle af de symptomer, der kan være til stede ved Tourettes syndrom, er ufrivillige bevægelser eller lyde (tics), såsom grimasser, spjæt med arme og ben og udstødelse af mærkelige ord og lyde. De ufrivillige bevægelser og lyde tager ofte til, når man er under pres.

2300 kilometer vil han gå baglæns med start på lørdag i Skagen, videre ned gennem hele Jylland til Sønderborg og videre til Fyn og Sjælland - sandsynligvis med en afstikker til Bornholm for den 30. oktober igen at gå ind i sin føde- og hjemby Helsingør.

Baglæns gåture med kendisser

De fleste af hans gåture med kendisser er optaget og ligger på Youtube. Den dag, han kom til at sige det med dronningen, var han ude at gå sammen med den tv-kendte kok, Umut Sakarya.

- Jeg har øvet mig virkelig meget på at gå baglæns, fortæller Nicolai Aagaard. Foto: Lars Johannessen.

- Vi gik og talte mobning, for Umut er jo også blevet mobbet og forlod "Vild med dans" på grund af mobning, forklarer Nicolai.

Først en tur forlæns

Allerede sidste år lagde førtidspensionisten fra Helsingør ud med en gåtur gennem Danmark - forlæns - på 3159 kilometer. Det tog ham et halvt år, og det var et ambitiøst projekt for Nicolai, der på grund af sine mange alvorlige diagnoser - ADHD, OCD, Tourettes syndrom og angst ellers har holdt sig for sig selv det meste af sit liv.

Siden sin første gåtur gennem landet og nu, hvor han har indledt sin kampagne med gåture med kendisser som opvarmning til baglænsturen gennem Danmark, er han selv blevet kendt.

Tusinder af følgere

Nicolai har 28.000 følgere på det sociale medie TikTok, 6000 på Facebook og 12.000 på Instagram.

- Når jeg går i København, kan jeg høre, at folk hvisker: "Det er ham". Der var også en lille pige, der sammen med sin mor spurgte, om jeg ville mødes med dem og gå baglæns. Hun ser mig som et forbillede. Jeg tror nok, den lille pige selv havde været udsat for mobning. Men jeg bliver glad og stolt over den slags, for så rykker det hele jo noget.


Jeg fandt ud af, at derude i naturen, hvor der er ro, dér holder min sygdom op. Mine tics og underlige ord stopper. Naturen er som medicin for mig. Jeg får ro i hovedet, hvor der ellers altid er kaos,

Nicolai Aaagaard


Mange sagde til Nicolai, før han gik ud på sin første tur sidste år, at det ville han aldrig kunne klare. En "melodi", han har hørt på også hele sin barndom.

Nicolai var anderledes

- Min far sagde altid til mig, at "det kan du ikke, Nicolai".  Det var lige meget hvad. Han nedgjorde mig og havde svært ved at acceptere, at jeg var anderledes end andre børn. Det var en form for psykisk mobning, uden han selv var klar over det.  Det var skidt for min selvtillid. Der var også mange, der sagde til mig sidste år, da jeg gik ud på min første tur, at det ville jeg aldrig klare. Men det gjorde jeg. Jeg fandt ud af, at derude i naturen, hvor der er ro, dér holder min sygdom op. Mine tics og underlige ord stopper. Naturen er som medicin for mig. Jeg får ro i hovedet, hvor der ellers altid er kaos, forklarer Nicolai, der begyndte at få tics som otte-årig.

- Mine forældre skulle skilles. Det var dér, jeg begyndte at lave sådan nogle underlige hakkelyde og nulre min hånd.

Mange år og med nogle tusinde kilometer i benene har Nicolai tilkæmpet sig lidt af den selvtillid, han altid har savnet.

Hundene stopper og kigger

-  Jeg var både glad og stolt over at gennemføre første tur sidste år. Nu øver jeg mig så på at gå baglæns og det er faktisk ret psykisk krævende. Man skal koncentrere sig og flere af de kendte mennesker, jeg har gået baglæns med, har været lige ved at falde.  Men en kampagne som den her er meget mere effektiv for at få budskabet om at vende ryggen til mobning igennem end debatindlæg, som hurtigt bliver glemt.

- Jeg glæder mig allermest til at opleve folks reaktioner rundt omkring i landet, når jeg kommer gående baglæns med mine bakspejle og min barnevogn. Jeg har allerede oplevet, at selv hundene stopper op og kigger undersøgende på mig, når jeg går baglæns på gaden. Bare jeg inspirerer én person til at forstå, hvad tourette og mobning er, så har jeg allerede vundet.

Her kan du gå "baglæns mod mobning" med Nicolai

16. april: Skagen

22. maj: Viborg

5. juni: Silkeborg

7. juni: Aarhus

25. juni: Tønder

3. juli: Sønderborg

12. og 15. juli: Odense

 22. juli: Svendborg til Rudkøbing

31. juli: Nakskov

7. august: Vordingborg

10. september: Ringsted

24. september: Roskilde

30. september: Ballerup

2. oktober: København

16. oktober: Hillerød

30. oktober: Helsingør

Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9