Annonce
Erhverv

Nedlukning gav stort fald i husholdningers CO2-udledning

Fra 2019 til 2020 er udledningen af drivhusgasser fra husholdninger faldet 12 procent, viser nye tal fredag.

Danskerne har arbejdet meget hjemme under coronanedlukningen, og det kan ses på udledningen af drivhusgasser fra de danske husholdninger.

Sidste år var den på 6,9 millioner ton CO2-ækvivalenter. Det er 12 procent mindre end i 2019 og det største årlige fald siden 1990.

Det skriver Danmarks Statistik (DST) i en pressemeddelelse.

- Det store fald i udledningen af drivhusgasser i 2020 er en direkte konsekvens af reduceret forbrug af benzin og diesel til transport som følge af øget hjemmearbejde, skriver DST.

Der udledes også andre drivhusgasser end CO2. Det omregnes dog til, hvor meget det svarer til i CO2 - de såkaldte CO2-ækvivalenter. Omregningen sker for at få en fælles betegnelse for alle drivhusgasser, så det er sammenligneligt.

Faldet i udledningen er langt fra opsigtsvækkende set i lyset af pandemien, mener Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og prorektor på Syddansk Universitet.

- Man skal passe på med at konkludere for meget ud fra et enkelt år, der har været lidt unormalt sammenlignet med de omkringliggende år, siger han.

- Forventeligt vil vi i 2021, 2022 og 2023, når vi kommer tilbage til en mere normaliseret verden, se stigende udledninger af CO2 på nationalt plan igen.

Man skal samtidig passe på med at konkludere for meget, hvis man vil drage en parallel til regeringens mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, siger han.

At husholdningernes udledning er faldet, mens mange danskere har øget andelen af hjemmearbejde, kan virke underligt. Men ifølge Merling er der en god forklaring på det.

- Når nu brugen af diesel og benzin er en del af opgørelsen, så betyder det, at vores forbrug i hjemmet ikke har opvejet faldet i brugen af benzin og diesel, siger han.

DST's opgørelse viser også et fald i udledningen af CO2 blandt danske virksomheder.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har virksomhederne sænket deres såkaldte drivhusgasintensitet med 4,5 procent i 2020.

Drivhusgasintensiteten er et mål for, hvor mange drivhusgasser virksomhederne udleder, i forhold til hvor meget værdi de skaber. Det skriver AE i en kommentar.

- At udledningerne falder, når produktionen falder, er næsten naturgivent, siger senioranalytiker i AE, Sofie Holme Andersen.

- Det vigtige for dansk økonomi er, om produktionen bliver mindre drivhusgastung, så udledningerne ikke bare følger med op igen, når produktionen vender tilbage, lyder det.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Joe Biden vil ophæve patentrettigheder på coronavacciner

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?