Annonce
De vilde heste i Nationalpark Mols Bjerge har været genstand for stor debat. Er der føde nok i det indhegnede område? Foto: Jens Thaysen
Danmark

Naturformidler: Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Mols Bjerge flyder over med blomster, insekter og picnic-gæster, mens lovgivning sikrer, at de vilde heste ikke mistrives. Det fortæller museumsinspektør Morten D.D. Hansen, der opfordrer til at pakke kritikken af naturnationalparker væk. Flere borgmestre vender tomlen nedad til de nye naturområder.

Natur: Forestil dig et Danmark, hvor dyr som bjørne, vildsvin, kæmpehjorte og bisoner dominerer landskabet.

Det virker måske eksotisk og fjernt. Men sådan så Danmark faktisk ud for nogle tusinde år siden. Det fortæller Morten D.D. Hansen, der er naturformidler og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Vores natur er tilpasset en verden med store dyr. Så de store dyr er nøglearter, der er meget vigtige for naturen, siger han.

Og netop derfor er han også en varm fortaler for idéen om vilde naturnationalparker i Danmark. Parker, der blandt andet er defineret af, at store græssende dyr lever vildt hele året.

Hvad er en naturnationalpark?

Regeringen, dets støttepartier og Alternativet indgik sidste sommer en aftale om, at der de kommende tre år skal etableres i alt 15 naturnationalparker i Danmark.

Idéen med naturnationalparker er at skabe natur, der er endnu ”vildere” end det, der typisk findes i andre naturområder, som for eksempel Danmarks allerede eksisterende fem Nationalparker.

Det betyder, at der ikke må dyrkes landbrug, og at skoven skal henlægges som urørt skov. Derudover vil der blive udsat store, græssende dyr, for eksempel vilde heste.

Parkerne skal indhegnes for at holde de store dyr inde. Områderne vil dog være åbne for offentligheden, og der er afsat fem millioner til at etablere nye stier, udkigstårne, shelters med videre i naturnationalparkerne.

Det kan være bisoner, kreaturer eller vilde heste. Dyr, der medvirker til, at hele området ikke udvikler sig til tæt skov, men derimod bliver mere mangfoldigt med både skov, enge, heder, moser og overdrev.

- Når vi sætter heste eller kvæg ud, er det en substitution for de store vilde dyr, der har været engang, men vi nu har udryddet. Det er godt nok en sølle substitution, men det er bedre end kaniner, siger Morten D.D. Hansen.

Vilde med vilde heste

Og netop fordi de store dyr er så vigtige for vores natur, ærgrer det Morten D.D. Hansen at høre, at flere borgmestre er kritiske overfor naturnationalparker.

Det viste en rundringning, som Avisen Danmark foretog torsdag til ni borgmestre i nogle af de kommuner, hvor 10 nye naturnationalparkerne kan ende. Her var flere bekymrede, især over udsigten til, at Naturnationalparkerne skal indhegnes.

- Det er vanvittigt, og noget man har fundet på ved et skrivebord på Christiansborg. Det er zoologisk have, ikke vild natur. Så kan vi have sultne dyr til at stå der, bag pigtrådshegn, og se på maden på den anden side, sagde Anders Gerner Frost, borgmester fra lokallisten Nyt Gribskov i Gribskov Kommune.

Men den bekymring har ikke noget med virkeligheden at gøre, mener Morten D.D. Hansen, der også har været en af de bærende kræfter bag det såkaldte rewilding-projekt i Mols Bjerge.

- De bekymrede borgmestre skulle tage et smut forbi Mols Bjerge og se den vilde natur i stedet for at sidde på Facebook, kommenterer han.

Mols Bjerge er fyldt med picnic-gæster

Netop naturparken i Mols Bjerge er blevet brugt som inspiration for de kommende naturnationalparker.

- Vores erfaringer fra Mols Bjerge viser, at der er ti gange flere besøgende, end før vi satte store, vilde dyr ud. Folk kommer på cykel og holder picnic. Vilde heste er en stor attraktion, siger Morten D.D. Hansen som modsvar til bekymringen om, at rewilding kan gå ud over borgernes rekreative brug af naturområderne.

Debatten om, hvorvidt det er rimeligt at de store dyr skal klare sig selv hele året, selv om de er indhegnet, har også tidligere fyldt i flere medier. For kan det ende med sølle, sultende heste?

Den diskussion mener Morten D.D. Hansen beror på misinformation.

Morten D.D. Hansen, der er naturformidler og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus, er en varm fortaler for naturnationalparker. Pressefoto: Naturhistorisk Museum

- Der er jo klar lovgivning på området. Dyrene må ikke sulte. Hvis de mistrives, skal man gøre noget, siger han og fortsætter:

- Men brækker en hest benet, og ligger i en kløft et sted, så kan den risikere at sulte ihjel. Den slags kan man ikke gardere sig imod, når vi taler om så store naturområder.

Men den pris er værd at betale, hvis flere områder i Danmark kan blive ligesom Mols Bjerge, mener Morten D.D. Hansen.

- Mols Bjerge har fået et hjertegribende blomstermylder, der er insekter i tonsvis og en biologisk variation, der er helt vild. Det er det mest meningsfulde, jeg nogensinde har været med til, fastslår han.

Fastholder kritik

Naturvejlederens argumenter får dog ikke kritikken til at forstumme hos Gribskov-borgmester Anders Gerner Frost. Han fastholder, at det i hans optik er unaturligt at hegne dyr inde og kalde det naturområder.

- Grundlæggende handler det for mig om, at man laver en zoologisk have. Det undrer mig af hele mit hjerte, at man selv synes, det kan være en god ide at spærre dyr inde i et område. Jeg forstår det simpelthen ikke. For mig er det det modsatte af natur.

Men ville det ikke kunne skabe nogle praktiske problemer at sætte bisonokser og elge ud uden indhegning?

- Jo, men så er det nok en god ide at lade være med at sætte de dyr ud. Jeg synes, det er dejligt med et stort stykke skov, der bliver urørt, og hvor vi kan biodiversiteten blomstre. Men for mig bliver det modsat det, der grundlæggende er hensigten, når det bliver lavet på den måde. Det bliver kunstig natur, og det er trist. Det bliver skrivebordsagtigt, siger han.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst