Annonce
Knud Foldschack og Natascha Rée Mikkelsen er to af de tre stiftere af organisationen Repatriate The Children - Denmark. Sammen kæmper de for at få danske børn ud af de syriske fangelejre, som de selv har besøgt flere gange. Foto: Repatriate The Children - Denmark
Danmark

Natascha kæmper for de danske børn i Syrien: - Det er svært at møde børn, der lever under umenneskelige forhold

Siden sidste sommer har Natascha Rée Mikkelsen kæmpet for at få de danske børn, der lige nu sidder i syriske fangelejre, hjem til Danmark. Hun kalder forholdene i lejrene umenneskelige og beretter om traumatiserede børn, der har brug for støtte og hjælp.

BØRN: Et hegn, der lukker børnene inde og uvedkommende ude. Et hegn, der praktisk talt er umuligt at krydse. En kraftig lugt af olie, der kommer fra oliefelterne på den anden side af hegnet. Utætte telte. Konstant utryg stemning. Skrald alle vegne. Åbne kloakløb. Mangel på mad, rent vant og medicin.

Det er alt sammen en del af hverdagen i fangelejrene al-Hol og al-Roj i det nordlige Syrien, hvor op imod 70.000 mennesker bor.

Første gang, Natascha Rée Mikkelsen beskæftigede sig med konflikten i Syrien, var i 2014, hvor hun begyndte at skrive artikler og lave dokumentarer om nogle af de danskere, der rejste afsted for at kæmpe for Islamisk Stat. Hun arbejdede som freelancejournalist og satte sig grundigt ind i sagerne.

Første gang, hun opholdt sig i en af fangelejrene, var i november 2019. Her var hun også afsted som freelancejournalist. Det var her, det for alvor blev svært at forholde sig objektivt til situationen, hvilket ellers er en af de vigtigste journalistiske discipliner: At kunne agere fluen på væggen - og uden at inddrage egen personlig holdning at kunne fortælle om situationen et givent sted.

Kort efter hjemkomst drog hun senere den november måned afsted igen for at ledsage en familie, der skulle hente et forældreløst spædbarn med tilknytning til Danmark. Sidste år var hun afsted for at lave en dokumentar for TV 2, hvor hun fulgte en mor og søster til en kvinde, der befandt sig i al-Hol-lejren, hvor de ville finde kvinden og hendes børn.

- Det gjorde stort indtryk på mig at komme derned og se, hvordan de levede. Det var en virkelighed, der var helt ufattelig. Det var så umenneskeligt at se de her børn, der gik rundt blandt teltene - at se håbløsheden i deres øjne, fortæller hun.

Til sidst blev det for meget for hende. Hun var nødt til at hjælpe børnene.


Jeg følte ikke, at jeg kunne gøre nok som journalist. Det påvirkede mig rigtig meget at møde børnene og tale med dem og vide, at de var efterladt i et fangeskab, der bliver sammenlignet med Guantanamo-lejren, hvor det er voksne mænd, der sidder. I fangelejrene i Syrien er det primært børn, der sidder.

Natascha Rée Mikkelsen, medstifter af RTC - Denmark


En organisation blev stiftet

Derfor tog Natascha Rée Mikkelsen i sommeren 2020 beslutningen om at stifte organisationen Repatriate The Children - Denmark. En organisation, som har søsterorganisationer i både Sverige og USA, og som arbejder for at få de danske børn og deres familier hjem fra fangelejrene i Syrien.

Siden er 19 danske børn i Syrien blevet mere end et fuldtidsarbejde for Natascha Rée Mikkelsen.

- Jeg følte ikke, at jeg kunne gøre nok som journalist. Det påvirkede mig rigtig meget at møde børnene og tale med dem og vide, at de var efterladt i et fangeskab, der bliver sammenlignet med Guantanamo-lejren, hvor det er voksne mænd, der sidder. I fangelejrene i Syrien er det primært børn, der sidder.

Hun havde svært ved at leve med kun at dokumentere, hvad der foregik, og hun kunne ikke lade være med at lade sig følelsesmæssigt involvere.

En ny organisation blev stiftet

I sommeren 2020 blev Natascha Rée Mikkelsen kontaktet af den svensker, der stiftede den svenske søsterorganisation til Repatriate The Children - Denmark. Den svenske stifter spurgte, om Natascha Rée Mikkelsen var interesseret i at stifte en organisation i Danmark.

Efter først at have hældt til at takke nej med begrundelse i jobbet som journalist, talte hun med Knud Foldschack og Olivia Höcky Hansen, som hun tidligere havde interviewet i forbindelse med sit journalistiske arbejde, om muligheden for nu at hjælpe de danske børn i Syrien.

Sammen blev de enige om, at en organisation var en god idé, og i september 2020 blev RTC - Denmark stiftet.

For børnene

Organisationen, som Natascha Rée Mikkelsen har stiftet i fællesskab med advokaterne Knud Foldschack og Olivia Höcky Hansen, arbejder for de danske børn i de syriske fangelejre. Det er dem, deres barndom og deres videre liv, de kæmper for.

Hvis de bliver dernede, risikerer de deres liv, siger Natascha Rée Mikkelsen. I bedste fald bliver de skadet for livet.

Hun har mødt og talt med flere af de danske børn i lejrene. Nogle af dem har ikke været uden for et hegn eller et gitter i op mod fire år. Andre har ikke været frie i to et halvt år. Ifølge hende er børnene så traumatiserede af den situation, de er i, at de har brug for hjælp og støtte. Nnoget, de ikke kan få, så længe de befinder sig i fangelejr.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste kan børnene risikere at blive radikaliserede, hvis de bliver i lejren i længere tid. Endnu bør det dog være muligt at undgå.

- De danske børn, jeg har mødt, er ikke radikaliserede. De to børn, der til maj har været fanget i fire år, er fire og fem år gamle i dag. Jeg mener ikke, at de vil være farlige at få hjem. Heller ikke de større børn, jeg har mødt. De virker ikke radikaliserede - tværtimod virker de meget skrøbelige og traumatiserede og påvirkede af situationen, fortæller Natascha Rée Mikkelsen.

Hun forstår regeringens bekymring for Islamisk Stat, men hun har tiltro til det danske retssystem og til, at man kan håndtere sagerne i Danmark, mens kurderne ikke har ressourcer til selv at retsforfølge dem.

- Det drejer sig om syv kvinder, to mænd og 19 børn, som er danske statsborgere eller har ret til dansk statsborgerskab. Det, mener jeg, er noget, vi i Danmark kan håndtere.

Derfor kæmper hun og kompagnonerne videre. For børnene.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'