Annonce
- Jeg frygter for grundvandet, der hvor jeg bor. Hvis myndighederne allerede har erkendt, at der er risiko for forurening, forstår jeg ikke, at man venter, siger Per Sognstrup, der er nabo til minkgravene. Arkivfoto: Morten Stricker
Danmark

Nabo til minkgrave: - Det er som at sende brandvæsenet, når det hele er brændt ned

Fødevarestyrelsen har sendt opgravningen af de aflivede mink i licitation. De skal være væk senest i midten af juli ved Holstebro og Karup.

Minknedgravning: Per Sognstrup fra Nr. Felding ved Holstebro har fra starten af været utilfreds med, at han ufrivilligt blev nabo til tonsvis af døde mink i november. Ville de forurene grundvandet, sive ud i vandløb?

Og fremfor alt; Ville han og de øvrige borgere i området blive glemt og minkene få lov til at blive liggende, trods løfterne om, at de skulle graves op igen?

Den frygt kan han nu endegyldigt pakke væk. Fødevarestyrelsen har onsdag sendt opgaven om opgravning i udbud, og det er godt nyt for Per Sognstrup.

- Det er dejligt, at der endelig sker noget konkret, men det er lidt som om, at brandvæsenet kommer, når det hele er brændt ned, og det hjælper jo ikke rigtigt, siger han.

Til sommer slipper Per Sognstrup for en nabo, han ville ønske, han aldrig havde fået. Her bliver de døde mink gravet op og kørt til forbrænding. Arkivfoto: Morten Stricker

Med det henviser han til, at Fødevarestyrelsen har meldt ud, at opgravningen skal begynde i slutningen af maj, og det betyder, at det først bliver i midten af juli, at de sidste mink er oppe af jorden igen.

- Det er en alt for lang tidshorisont. Jeg synes jo stadig, at man skulle have gjort noget ved det, med det samme i stedet for. Hvis alle er enige om, at det var noget skidt at grave dem ned, forstår jeg ikke, hvorfor man ikke allerede har gravet dem op, siger Per Sognstrup.

Bekymret for forurening

Det stank, så ingen i området var i tvivl om, at minkene kom, da de i slutningen af sidste år blev kørt til Nr. Felding, fortæller Per Sognstrup. Og han er heller ikke i tvivl om, at det kommer til at lugte forfærdeligt, når de til sommer skal graves op igen.

Situationen bliver ikke bedre af, at vinduerne er åbne, og folk er i haverne til sommer. Men den del skal Per Sognstrup nok overleve. Han er mere bekymret for, om grundvandet bliver forurenet.

- Jeg frygter for grundvandet der, hvor jeg bor. Hvis myndighederne allerede har erkendt, at der er risiko for forurening, forstår jeg ikke, at man venter, siger han.

Fra Fødevarestyrelsen lyder argumentet for at vente, at man skal være sikker på, at minkene er fri for coronasmitte, når de skal graves op.

Opgave til 40 millioner

Det er et større arbejde, der venter vinderen af opgaven med at få minkene transporteret væk fra gravene ved Nr. Felding og Karup. I udbudsbeskrivelsen er det estimeret, at mellem 16.000-24.000 tons graves op og køres til forbrænding.

Erstatninger på vej

  • De danske minkavlere er begyndt at få penge ind på deres konti for aflivningen af deres dyr og for skinderstatning. Det oplyser Fødevarestyrelsen på Twitter.
  • En opgørelse på styrelsens hjemmeside viser, at de første knap 50 millioner af 18,8 milliarder kroner er udbetalt. De er fordelt til 97 minkavlere.
  • I denne uge forventer styrelsen at tage hul på udbetaling af den tempobonus, som regeringen indførte i efteråret. Her kunne de minkavlere, som hurtigt fik aflivet deres besætning, få udbetalt en bonus per mink.

Den anslåede værdi af aftalen står til 40 millioner kroner, og interesserede firmaer har nu indtil den 23. marts til at byde ind på opgaven. Som en del af opgaven skal det firma, der vinder opgaven, også stå for en reetablering af de områder, hvor minkene har været gravet ned.