Annonce
Laurits Rosenlund mener, Forsvarets Ejendomsstyrelse burde have startet oprensning af sine PFAS-forureninger på flyvestationerne i stedet for blot at undersøge dem år efter år. Foto: André Thorup
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Laurits Rosenlund bor og har marker tæt på Flyvestation Skrydstrup. Han er rystet over, at Forsvaret i årevis har fulgt med i, hvordan dets forureninger fra brandskum har spredt sig til grundvandet og naturen - uden at gribe ind.

Forurening: Laurits Rosenlund er en af de nærmeste naboer til Flyvestation Skrydstrup ved Vojens og har flere marker tæt på flyvestationen, hvor han dyrker afgrøder.

Han er overrasket over, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hvert eneste år siden 2016 har fået lavet omfattende undersøgelser, der viser, hvordan Forsvarets forureninger med giftstofferne PFAS spreder sig til grundvandet og naturen - uden at nogen har gjort noget ved det.


Jeg er rystet. Der er nogle myndigheder, som ikke været deres opgave voksen. Der er tilsyn, som skulle holde øje, som ikke har været opgaven voksen. Det er jeg frustreret over.

Laurits Rosenlund, nabo til Flyvestation Skrydstrup


- Jeg er rystet. Der er nogle myndigheder, som ikke været deres opgave voksen. Der er tilsyn, som skulle holde øje, som ikke har været opgaven voksen. Det er jeg frustreret over, siger Laurits Rosenlund.

Han mener også, det er bekymrende, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i 2019 overvejede at påbegynde en oprensning af forureningen på grund af risikoen for påbud og erstatningssager og ikke af hensyn til miljøet eller borgerne omkring flyvestationerne.

- Forsvaret har vi til passe på os alle sammen, men nogle gange kan man være lidt i tvivl om, hvem de passer på. Om det er sig selv eller os borgere. Ja, jeg har ikke ord for det, siger han.

Bekymret for drikkevandet

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse endte trods sin egen anbefaling om at begynde en oprensning med ikke at foretage nogen form for afværgelse over for forureningerne ved Forsvarets flyvestationer.

Det undrer Laurits Rosenlund, der er bekymret for det vand, som beboerne i området ved Flyvestation Skrydstrup drikker. På de tre flyvestationer, i Aalborg, Karup og Skrydstrup, er der  målt PFAS i værdier, der ligger mellem 100 og 1000 gange over grænseværdien for grundvand.

Laurits Rosenlund er mindre bekymret for sin egen kartoffelproduktion, selv om han helst var forureningen foruden. Det skyldes blandt andet, at de giftige PFAS-stoffer ikke havde spredt sig til kartoflerne i køkkenhaver nær brandskolen i Korsør. Han forventer, at det samme vil være tilfældet ved Flyvestation Skrydstrup.

Forsvarets Ejendomsstyrelse forklarer, at den manglende indgriben skyldes "et ressourceperspektiv samt en vurdering af effekten af de kendte metoder". Den forklaring ændrer ikke på, at en række eksperter kritiserer Forsvaret for ikke at bremse forureningerne eller oprense dem.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen