Annonce
Laurits Rosenlund mener, Forsvarets Ejendomsstyrelse burde have startet oprensning af sine PFAS-forureninger på flyvestationerne i stedet for blot at undersøge dem år efter år. Foto: André Thorup
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Laurits Rosenlund bor og har marker tæt på Flyvestation Skrydstrup. Han er rystet over, at Forsvaret i årevis har fulgt med i, hvordan dets forureninger fra brandskum har spredt sig til grundvandet og naturen - uden at gribe ind.

Forurening: Laurits Rosenlund er en af de nærmeste naboer til Flyvestation Skrydstrup ved Vojens og har flere marker tæt på flyvestationen, hvor han dyrker afgrøder.

Han er overrasket over, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hvert eneste år siden 2016 har fået lavet omfattende undersøgelser, der viser, hvordan Forsvarets forureninger med giftstofferne PFAS spreder sig til grundvandet og naturen - uden at nogen har gjort noget ved det.


Jeg er rystet. Der er nogle myndigheder, som ikke været deres opgave voksen. Der er tilsyn, som skulle holde øje, som ikke har været opgaven voksen. Det er jeg frustreret over.

Laurits Rosenlund, nabo til Flyvestation Skrydstrup


- Jeg er rystet. Der er nogle myndigheder, som ikke været deres opgave voksen. Der er tilsyn, som skulle holde øje, som ikke har været opgaven voksen. Det er jeg frustreret over, siger Laurits Rosenlund.

Han mener også, det er bekymrende, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i 2019 overvejede at påbegynde en oprensning af forureningen på grund af risikoen for påbud og erstatningssager og ikke af hensyn til miljøet eller borgerne omkring flyvestationerne.

- Forsvaret har vi til passe på os alle sammen, men nogle gange kan man være lidt i tvivl om, hvem de passer på. Om det er sig selv eller os borgere. Ja, jeg har ikke ord for det, siger han.

Bekymret for drikkevandet

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse endte trods sin egen anbefaling om at begynde en oprensning med ikke at foretage nogen form for afværgelse over for forureningerne ved Forsvarets flyvestationer.

Det undrer Laurits Rosenlund, der er bekymret for det vand, som beboerne i området ved Flyvestation Skrydstrup drikker. På de tre flyvestationer, i Aalborg, Karup og Skrydstrup, er der  målt PFAS i værdier, der ligger mellem 100 og 1000 gange over grænseværdien for grundvand.

Laurits Rosenlund er mindre bekymret for sin egen kartoffelproduktion, selv om han helst var forureningen foruden. Det skyldes blandt andet, at de giftige PFAS-stoffer ikke havde spredt sig til kartoflerne i køkkenhaver nær brandskolen i Korsør. Han forventer, at det samme vil være tilfældet ved Flyvestation Skrydstrup.

Forsvarets Ejendomsstyrelse forklarer, at den manglende indgriben skyldes "et ressourceperspektiv samt en vurdering af effekten af de kendte metoder". Den forklaring ændrer ikke på, at en række eksperter kritiserer Forsvaret for ikke at bremse forureningerne eller oprense dem.

Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Topchef afviser ansvar i sag om brændstof til Syrien

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer