Annonce
Der er stor efterspørgsel på de lyntests for coronavirus, private firmaer udbyder i øjeblikket. På billedet ses køen til lyntest hos Falcks station i Aarhus en hverdag i sidste uge. Foto: Jens Thaysen
Danmark

Myndigheder advarer: Private virksomheders coronatests er upålidelige

Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen advarer mod private virksomheders lyntests for coronavirus. En ekspertgruppe under Statens Serum Institut har fastslået, at de ikke er pålidelige nok. De private testudbydere stiller spørgsmålstegn ved kritikken.

Corona: Hvis du har symptomer på coronavirus eller har været i kontakt med en smittet, kan det virke tillokkende at undgå testkøen ved de offentlige sygehuse og testtelte og i stedet få svar på få  minutter på et af de private teststeder.

Men både Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen advarer dig mod at bruge de private tests. De er ikke pålidelige nok, lyder kritikken.

- Antigentests giver kun det korrekte svar i omkring 50 procent af tilfældene. Derfor fraråder vi, at man bruger dem, hvis man har symptomer, eller hvis man har været i kontakt med en, der er smittet. Grunden til, at vi fraråder dem, er, man risikerer at være i den tro, at man ikke er smittet, og når man så går i skole, på arbejde eller i supermarkedet, så risikerer man at smitte andre. Det kan få meget store konsekvenser for smittespredningen i samfundet og for vores kontrol med epidemien, skriver vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i en pressemeddelelse.

Statens Serum Institut skriver i et notat, at danskerne kun bør bruge lyntest for coronavirus, også kaldet antigentests, som et supplement til de normale PCR-test, landets sundhedsmyndigheder står for.

- Testene er ikke følsomme nok

Vurderingen kommer fra en ekspertgruppe under Statens Serum Institut. Ekspertgruppens kritik af de hurtige antigentest går på, at de er langt mindre følsomme end de PCR-test, som det offentlige testsystem benytter. Instituttet henviser til et fransk studie, der har analyseret tre kendte antigentest. Studiet viser, at sikkerheden kun er på mellem 55 procent og 60 procent.

Derfor kan man ikke være sikker på ikke at være smittet med coronavirus, hvis en antigen-test har vist det, slår ekspertgruppen fast.

Advarslen kommer på et tidspunkt, hvor udbuddet af selvbetalte lyntests fra private virksomheder som Falck og SOS International boomer.

De forskellige tests

PCR-test

PCR er en meget følsom testmetode, der leder efter COVID-19 virussens RNA. Testen foretages ved at føre en podepind ned i halsen eller op i næsen, og kan påvise helt ned til én enkelt viruspartikel i en slimprøve. Denne test anvendes i det offentlige testsystem og regnes for sikker. Den bruges for at fastslå, om man er smittet her og nu.

Antigentest

En antigentest registrerer virusproteiner i en prøve ved hjælp af en kemisk test. Testen foretages ved en næsepodning. Denne metode er mindre følsom end PCR, og kan ikke med sikkerhed fastslå, om man er smittet med ny coronavirus. Der er stor risiko for, at den giver et negativt svar, selvom man faktisk er smittet. Testen anvendes derfor ikke i det offentlige testsystem.

Antistoftest

Ordet antigen kan forveksles med antistof. Men de to førnævnte test har ikke noget med en antistoftest at gøre. En antistoftest kan påvise antistoffer over for ny coronavirus og bruges til at vise, om du tidligere har haft coronavirus og derfor har udviklet antisoffer mod den. Testen foretages ved en blodprøve.

Antistoffer udvikles af kroppen som en reaktion på en infektion med ny coronavirus.  Vi ved dog endnu ikke, hvor længe man kan måle antistoffer efter infektionen. Og selvom man får påvist antistoffer, er det ingen garanti for, at man er immun over for at blive smittet igen.

Netop Falck benytter sig af antigen-test fra blandt andet medicinalvirksomheden Abbott, der er en af de producenter af antigentest, som det franske studie har analyseret. Ifølge det franske studie har Abbotts antigentest kun en sikkerhed på omkring 55 procent.

Flere undersøgelser er på vej

Falck kommunikationsdirektør Kaspar Bach Habersaat mener dog ikke, at Falcks udbudte test er så upålidelige, som Statens Serum Institut vurderer:

- Producenten bag vores test, siger, at testen har en 93-95 procent sikkerhed. Vi har det præcis samme smittetal, som man har i det offentlige testsystem: altså, lige omkring 1,8. Derfor siger noget mig også, at det ikke er helt så sløjt med vores test, siger Kasper Bach Habersaat, kommunikationsdirektør i Falck, der dog tilføjer, at han er enig i, at der er brug for mere forskning i testenes pålidelighed.


Producenten bag vores test, siger, at testen har en 93-95 procent sikkerhed. Vi har det præcis samme smittetal, som man har i det offentlige testsystem: altså, lige omkring 1,8. Derfor siger noget mig også, at det ikke er helt så sløjt med vores test.

Kasper Bach Habersaat, kommunikationsdirektør i Falck


Også SOS Nationals stiller spørgsmålstegn ved udmeldingen fra Statens Serum Institut.

- Ved en nærlæsning af det franske studie, som SSI bruger som grundlag for sin udmelding, fremgår det dels, at testmetoden er anderledes end producentens anvisninger og dels, at analysen bygger på prøver indsamlet i foråret, der siden har været nedfrosset til minus 80 grader. Ifølge vores oplysninger udgør særligt nedfrysningen en væsentlig fejlkilde, da testen ifølge producenten bør udføres på sekret på cirka 37 grader, oplyser virksomheden blandt andet i et skriftligt svar til Avisen Danmark.

Statens Serum Institut er bekendt med virksomhedernes kritik, men ændrer ikke på ekspertgruppens vurdering, lyder det. Samtidig oplyser instituttet, at der er flere undersøgelser af antigentestenes pålidelighed på vej.