Annonce
- Vi kan ikke i dag præcis sige, hvad forandringerne bliver, men grundlæggende kan vi sige, at det bliver dyrere at forurene, siger Radikale Venstres leder Morten Østergaard. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Morten Østergaard langer ud efter Mette Frederiksen: Sælger en farlig illusion

Statsministeren er godt i gang med at ”foregøgle” befolkningen, at klimaomstillingen kan gennemføres, uden det kommer til at betyde en omkalfatring af vores samfund. Det mener Radikale Venstres leder Morten Østergaard, der desuden opfordrer regeringen til at pakke de ideologiske benspænd væk, når der skal findes konkrete løsninger.

Politik: Statsministeren holder igen med at fortælle danskerne, hvad konsekvenserne af klimaomstillingen bliver. Det mener Radikale Venstres leder Morten Østergaard.

Han reagerer på et interview, som avisen Danmark bragte med Mette Frederiksen for et par uger siden, hvor statsministeren blandt andet sagde, at klimaomstillingen ikke kommer til at gøre ondt, og at hun tror på, at den teknologiske udvikling vil løse en stor del af udfordringerne.

- Hun risikerer at få bildt befolkningen ind, at vi kan lave en grøn omstilling af det danske samfund, som ingen mærker noget til. Ingen behøves at være bekymret, fortæller Morten Østergaard, der frygter, hvad konsekvenserne ved statsministerens kommunikation kan blive.

- Det er en illusion, og det er også en farlig illusion, fordi det gør, at når forandringerne så indtræder, så vil folk jo sige: Hov! I havde jo lovet os noget andet.

Tre citater Morten Østergaard ikke kan lide

1. - Jeg var socialdemokrat, før jeg blev grøn. Og når jeg vågner om morgenen, er jeg stadig socialdemokrat, før jeg er grøn.

2. - Jeg mener, der er en potentiel land-by konflikt i det her, hvis vi ikke gør det klogt. Vi skal passe på med ikke kun at se klima ud fra, hvor vi selv bor. Der kan være en tendens til, at enten glemmer vi, ellers ved vi ikke, hvordan hinanden lever længere, og der er det jo også min opgave at sige: Hey, der er forskel.

3. - Jeg har det mærkeligt med den der formulering, at det skal gøre ondt. Jeg synes ikke, at det er et mål i sig selv, og jeg vil også tillade mig at betvivle, at det er det, der kommer til at ske.

- Vi skal indstille os på en omkalfatring

Den radikale leder efterlyser i stedet større ærlighed om, hvad der venter befolkningen. Det på trods af at han også selv har svært ved at redegøre detaljeret for fremtiden.

- Vi skal indstille os på, at det er en grundlæggende omkalfatring af, hvordan vi lever sammen på. Det er at foregøgle folk, at det ikke kommer til at påvirke den måde vi lever på, siger Morten Østergaard, men kan ikke selv komme forandringerne meget nærmere.

- Vi kan ikke i dag præcis sige, hvad forandringerne bliver, men grundlæggende kan vi sige, at det bliver dyrere at forurene. Det gælder transport. Fossile biler. Det bliver dyrere at flyve. Der skal være færre oliefyr, gasfyr og brændeovne. Der skal dyrkes mindre landbrugsjord. Og så skal vi til at forbruge mindre.

Mange af disse forandringer, pegede Mette Frederiksen også på i det føromtalte interview med avisen Danmark. Statsministeren tog dog kraftig afstand fra, at det var forandringer, der ville gøre ondt på danskerne. Det samme gør Morten Østergaard.

- Er du og Mette Frederiksen så overhoved uenige?

- Jeg synes, der er en meget væsentlig forskel på, om man siger, det her kommer til at betyde store forandringer for mange, eller siger man, at det skal vi nok beskytte jer imod, svarer Morten Østergaard.

- Vi skal ikke komme trækkende med hver vores ideologi

Det er måske i virkeligheden – når alt kommer til alt – det, Morten Østergaard har mest imod Mette Frederiksens linje på klimaområdet. Hendes behov for at sige, at hun vil beskytte bestemte gruppe af samfundet mod afledte negative konsekvenser fra klimaomstillingen.

Statsministeren slog således fast i interviewet med avisen Danmark, at klimaomstillingen ikke må øge uligheden, reducere antallet af arbejdspladser i Danmark, eller gøre det sværere at bo på landet.

- Jeg har bidt meget mærke i, at Mette Frederiksen siger, at hun er socialdemokrat, før hun er grøn. Og så tænker jeg, ja, men jeg var menneske, før jeg blev politiker, og det her spørgsmål det handler jo om menneskets eksistens, fortæller Morten Østergaard og fortsætter.

- Vi skal ikke komme trækkende med hver vores ideologi og sige, at den er vigtigere end den grønne omstilling, for så taber vi alle sammen til sidst.

- Men hvis man glemmer sit ideologiske kompas i omstillingen, risikerer man så ikke at miste orienteringen?

- Ens ideologiske kompas har man jo altid med sig, men det, der er afgørende, er, om man stiller det op imellem sig selv og klimaforandringerne. Og det er jo det, Mette Frederiksen gør, når hun siger, at hun er socialdemokrat, før hun er grøn.

- Siger hun ikke bare, at hun gerne vil have omstillingen til at foregå på social bæredygtig måde?

- Min bekymring er jo bare, at hvis Dansk Folkeparti siger, at de er nationalkonservative, før de er grønne, og Venstre siger, at de er liberale, før de er grønne, og Enhedslisten siger, de er socialister, før de er grønne, at så ender vi med, at alle er ideologiske, men Danmark blev ikke grøn.

Flyafgiften det gode dårlige eksempel

De netop overståede finanslovsforhandlinger er ifølge Morten Østergaard et godt eksempel på, at der risikerer at gå ideologi i klimaomstillingen. Længe forhandlede regeringen og støttepartierne således om at lægge en afgift på flyrejser, men det endte med ikke at blive til noget, fordi parterne ikke kunne blive enige.

- Socialdemokratiets og Enhedslistens tøven til en afgift illustrerer meget godt problemet, fortæller Morten Østergaard velvidende, at der ikke er den store uenighed om at lægge en afgift på flyrejser, men at uenigheden går på, om man skal kompensere de danskere, der tjener mindst. Det mener Enhedslisten modsat Radikale Venstre.

- Det er efter min mening utrolig fornuftigt at lægge en afgift på flyenes forurening, fordi det er underbeskattet i forhold til, hvor meget det forurener, men det blokeres jo af nogle, der siger, at det skaber ulighed, siger Morten Østergaard og understreger, at han ikke mener, at en flyafgift er ulighedsskabende.

- Er du bange for, at dine kollegaer er i gang med at binde en gordisk knude med alle deres betingelser?

- Min bekymring er, at hvis vi ikke i klimapolitikken tager afsæt i, hvad der er mest omkostningseffektivt i forhold til at reducere CO2, så kommer vi til at spille os nogle væsentlige greb af hænde, svarer Morten Østergaard.

Når der i starten af det nye år skal forhandles en klimahandlingsplan, opfordrer den radikale leder derfor til, at statsministeren parkerer sin ideologi udenfor forhandlingslokalet. Ender man med en aftale, der på bundlinjen skaber mere ulighed, går ud over beskæftigelse eller rammer landdistrikterne negativt, så må man se på det efterfølgende.

- Hvis vi synes, uligheden er for stor i det danske samfund, så har vi masser af muligheder for at omfordele, og hvis vi gerne vil skabe bedre erhvervsvilkår, så kan vi tage initiativer, der understøtter erhvervslivet, fortæller Morten Østergaard.

Mette Frederiksen ypper kiv

Det er en retorisk hård kritik lederen af Radikale Venstre retter mod den kvinde, han selv har hjulpet til magten. Ikke nok med at han mener, at statsministeren foregøgler klimaomstillingens sande konsekvenser, og at hun er i gang med at iføre sig en ideologisk spændetrøje, så kritiserer Morten Østergaard også Mette Frederiksen for at skabe splid i befolkningen.

Konkret reagerer han på Socialdemokratiets formands italesættelse af, at klimaomstillingen risikerer at gå ud over de danskere med de laveste indkomster, og dem der bor på landet.

- Jeg synes, man siger til befolkningen, at de kan tage det roligt, fordi man ikke vil lade de rige tørre regningen af på de fattige, og man ikke vil lade københavnerne tørre regningen af på vestjyderne. Det er risikabelt på den måde at give sig ud i at yppe kiv mellem befolkningsgrupper, siger Morten Østergaard.

Det er især Mette Frederiksens udtalelser i avisen Danmark om, at hun mener, der ligger en potentiel land-by konflikt gemt i klimaomstillingen, der har irriteret den radikale frontmand.

- Jeg synes, det er et kunstigt skel, der er en del af tidens tand i politik, at man gerne vil skabe nogle modsætninger, der ikke er der, fortæller Morten Østergaard.

- Men har Mette Frederiksen ikke ret i, at det er lettere at omstille, når man bor i de store byer, hvor der er kollektiv trafik og klimavenlig fjernvarme?

- Hvis man kigger på, hvem der er mest sårbar overfor klimaforandringerne, så er det folk på landet. Tag tørkepakken for halvandet år siden. Jeg besøgte i valgkampen en af dem, der havde rejst skov, og hvor det meste af det var røget i tørken. Når vandstanden stiger ude ved Danmarks kyster, så er det jo et udtryk for en større sårbarhed overfor klimaforandringer.

- Men hvad kan man som beboer på landet bruge det til, når du kommer for fortæller, at de skal skifte både oliefyr og begge biler ud?

- Ja, der er i sagens natur flere oliefyr udenfor de store byer, men der er varmepumper, og man får også støtte i dag for at skifte til det. Der er også mulighed for at sætte solceller op. Så selvfølgelig kommer man til at kunne mærke både i by og på land, at vi skal være et reelt bæredygtigt velfærdssamfund, men hvorfor skulle man begynde at tale skel op? Fordi det skal ramme dem i byerne? Er det dem, der så skal være arbejdsløse?, svarer Morten Østergaard og ender på den måde med at gøre det, han startede med at bebrejde Mette Frederiksen, nemlig at nedtone de potentielt negative konsekvenser ved klimaomstillingen.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat: I nok et propagandistisk indlæg her i avisen om dansk landbrugs angiveligt positive rolle i en verden med fortvivlende ødelæggelser af naturgrundlaget for alt levende - giver en række (fortrinsvis unge) venstre-politikere den i rollen som forfulgte uskyldigheder (”Landbrugets fremtid”, 29/8).

Udland

Brexitminister vil gøre op med EU-databeskyttelse

Det er tid til et opgør med de europæiske databeskyttelsesregler, GDPR.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?